יממה אחרי ההיתקלות של חטיבת כפיר בצפון רצועת עזה, גורמים בחטיבה חושדים שהמטרה של המחבלים הייתה למשוך את הכוח לזירת מטענים ממנה אכן נפגעו. סרן איליי גבריאל אטדגי, סמ"ר נתנאל פסח ורס"ל במיל' הלל דינר ז"ל, נהרגו בתקרית בבית חאנון - לאחר היתקלות עם מחבלים שאותם חיסלו ולאחר מכן הם נפגעו מפיצוץ מטען. צה"ל בודק האם המטענים הופעלו מרחוק על ידי תצפיתן. לוחם נוסף נפצע בינוני. יממה לפני ההיתקלות הצבא הרחיב את הפעולה בצפון הרצועה לבית חאנון הסמוכה לגדר הצפונית.

צה"ל מרחיב את הפעילות שלו וגם מחזק את האחיזה שלו בעזה. במקביל נערך גם לנסיגה חלקית או מלאה בהתאם לעסקה לשחרור החטופים שאולי תחתם. אבל בכירים בצבא אומרים שאינם יודעים מה תהיה המטרה הסופית שלהם ולכן מתכננים מספר תרחישים ומשימות לטווחי הזמן הקרובים. "אני יודע להגיד מה נעשה רק 48 שעות קדימה", אמר בכיר באגדה 162.

בכירים בפיקוד הדרום אמרו בשיחה עם mako שמבחינה צבאית המשימה בג'באליה הסתיימה. השכונה הוחרבה לגמרי ואלפי מחבלים חוסלו שם. עוד אמרו שכמעט ולא נשארו שם אזרחים והכוחות חשפו והשמידו כמויות אדירות של אמצעי לחימה ותשתיות טרור. אבל אחד הבכירים מדגיש "מספר המחבלים לא עומד על האפס. יש עוד חוליות טרור שנמצאות באתרי ההרס ומתחת לאדמה. הם מובסים ומושפלים, עם הגב לקיר ובגלל זה נלחמים באופן נואש".

בחודשים האחרונים צה"ל פעל לטהר את מרחב ג'באליה ובית לאהיא, במקביל לבנייה של פרוזדור צפוני שמחלק את צפון רצועת עזה ומפריד אותה מעזה העיר, לשם פינו את עשרות אלפי האזרחים. בעקבות מידע מודיעיני על התבססות מחודשת של מחבלים בבית חאנון, שנמצאת צמוד לגדר הרצועה מול שדרות ומפלסים, החלו לפעול שם כוחות של חטיבת כפיר. מדובר בשכונה שבה צה"ל פועל באופן כמעט רציף מאז אוקטובר 2023 והותקפה מאות פעמים על ידי מטוסי ומסוקי קרב. שכונה שמצד אחד סמוכה מאוד ליישובים הישראלים ומהשני גם קרובה לציר הלוגיסטי שבצפון רצועת עזה.

מבדיקה מול בכירים בפיקוד הדרום ובאוגדה 162 עולה, לפחות ממה שהם אומרים, שהיעד הסופי של הפעולה בצפון אינו ידוע להם. המשפט "אנחנו פועלים על פי אישור תוכניות 48 עד 72 שעות קדימה", חזר על עצמו מפי כלל הבכירים והמפקדים. איש מהם לא ידע, או לא רצה, לענות האם ישנה כוונה לצאת משם עם סיום המשימה או להתבסס בשטח עד להודעה חדשה, כפי שקורה בציר פילדלפי ובפרוזדור שבמרכז רצועת עזה.

טנק במרחב (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

מכיוון שזה המצב, הם סיפרו שהכוחות מוכנים לבצע נסיגה אם המשא ומתן לשחרור החטופים יצליח ויכלול נסיגה ישראלית מעזה. אבל במקביל הם ממשיכים להרחיב את הפעולה וגם את התשתיות שהאוגדה צריכה כדי לפעול בשטח, בנוסף לשתיות אבטחה ועד רווחת הלוחמים.

דברים מעניינים בהקשר הזה אמר אחד מקציני המילואים הבכירים של אוגדה 162, שמשמש כאחד ממנהלי הלחימה של האוגדה: "טקטית אנחנו יודעים מה צריך לעשות, טיהור מרחב, חיסול מחבלים והשמדה של תשתיות טרור. אבל בתכנון משימה אני צריך להבין מה ה"על מנת" ולפעול ולתכנן את המשאבים שלי בהתאם לזה, מכוח אדם ועד אמל"ח ודברים שלא נפרט. את זה אין לנו לכן צריך לעבוד כפול, וזה מביא לבזבוז משאבים כולל האנשים, שזה הלב הפועם שלנו".