אלוף ירון פינקלמן נכנס אתמול (ראשון) לתפקידו כמפקד פיקוד הדרום (פד"ם), שם החליף את אלוף אליעזר טולדנו. "אתה מקבל לידיך אחריות זו והיא רבה. זוהי האחריות לאזרחי ישראל, המושפעים ממצב הביטחון בדרום, זו האחריות לילדי שדרות ולאנשי העוטף היקרים, אחריות לחיים בדרום ולמטיילים בו – וזו האחריות לפקודיך שלך", אמר לו הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי, בטקס החלפת המפקדים בפיקוד הדרום.
כשהרמטכ"ל הלוי נכנס לתפקידו, הוא הקים צוותי חשיבה ועבודה שיבחנו מגוון נושאים שבהם הוא התכוון לעסוק בכהונתו. הצוותים התמקדו בנושאים החל מהתר"ש (תוכנית רב-שנתית) דרך הפעלת הכוח ועד סוגיית צבא וחברה. הלוי בחר לניהול הצוותים האלה שורה של תתי-אלופים שנחשבו "מובילים" בצבא, ומי שהיה אז תא"ל, ירון פינקלמן, היה אחד מהם. בצה"ל יש האומרים שהלוי סימן "בגדול" את המתמודדים העתידיים על תפקיד הרמטכ"ל.
הוא נחשב לאחד מאנשי "חבורת הצנחנים", אלא שאלוף פינקלמן ממש לא גדל בחטיבה האדומה. לצה"ל הוא התגייס ב-1993. הוא התקבל ליחידה 669 והיה שם ברוב מסלול ההכשרה. לאחר מכן עבר לפלס"ר 500, הסיירת של חטיבת השריון 500, שפורקה מאז. אחרי קורס קצינים היה מפקד צוות, יצא לתפקיד מ"פ בגדוד חרוב וחזר לסיירת כמפקד שלה. התפקידים האלה הביאו אותו לצבור ניסיון קרבי באיו"ש של אותן שנים ובדרום לבנון, שם ישב צה"ל עד שנת 2000.
אחרי הנסיגה של צה"ל מלבנון, בשנת 2001 עבר ליחידת מגלן כשמונה לקצין האג"ם שלהם – תפקיד שמילא בזמן האינתיפאדה השנייה ומבצע "חומת מגן". לחטיבת הצנחנים הוא הגיע לראשונה אחרי התפקיד הזה, כאשר מונה לסמג"ד 890.
מהגדוד לצמרת הפיקוד
בשנת 2005, כשהוא רק רס"ן וסמג"ד 890 של הצנחנים, הרמטכ"ל הטרי דאז דן חלוץ, חיפש לעצמו ראש לשכה מקצועי ואיכותי. "הנושא הראשון שבו עסקתי היה בחירת ראש לשכתי", סיפר חלוץ בספר שכתב, "בגובה העיניים".
חלוץ קיבל רשימה של מועמדים. "החלטתי למנות את רס"ן ירון פינקלמן, שסיים תפקיד סגן-מפקד גדוד 890. סברתי אז שנכון שלידי ישב קצין איכותי, המכיר את ההוויה היבשתית", כתב חלוץ. המשמעות של זה היא שהקצין הלא מאוד בכיר קיבל תפקיד ששם אותו בצומת ההחלטות המרכזי ביותר של צה"ל.
אלוף פינקלמן מילא את התפקיד הזה בזמן מלחמת לבנון השנייה, ויש האומרים שהוא היה מאנשי היבשה המעטים שהרמטכ"ל חלוץ סמך עליהם בלב שלם. די ברור שבצדק, פינקלמן שנחשף ברמה המטכ"לית לכל הכשלים והמריבות הפנימיות, מעולם לא חשף אף לא רמז על מה שהיה שם. אם כי יש המחשיבים זאת לגנותו, מכיוון שכעד ראשון מצופה היה ממנו לטענתם לחשוף כשלים כדי לתקן אותם.
מלשכת הרמטכ"ל פינקלמן המשיך שוב לצנחנים, ומונה לפקד על הגדס"ר של החטיבה. במסגרת תפקיד זה נלחם לראשונה במבצעים משמעותיים ברצועת עזה, מבצע "אתגר כפול" ו"עופרת יצוקה". הוא המשיך במסלול שעושים קצינים שסומנו לפיקוד הבכיר, היה מח"ט מילואים ואז מח"ט גזרה בחטיבה הצפונית של אוגדת עזה, כשהחליף את תא"ל עופר וינטר, ובתקופתו יצא צה"ל למבצע "צוק איתן".
לאחר מכן היה מח"ט סדירה כשפיקד על חטיבת גבעתי עד שנת 2017. גם בתפקיד זה הוא החליף את תא"ל עופר וינטר. לאחר מכן פינקלמן עלה לדרגת תא"ל ונכנס לתפקיד מפקד אוגדה 98 (צנחנים וקומנדו במילואים). בתפקיד זה הוביל את הקמת "יחידת רפאים" שהייתה אז ה"בייבי" של הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי.
"נפעל בכל כוחנו לביטחון הדרום"
באוקטובר 2020 מונה פינקלמן לראש חטיבת המבצעים באגף המבצעים. תפקיד אותו מילא במבצעי "שומר החומות" ו"עלות השחר" ברצועת עזה. כעת, כאלוף פיקוד הדרום, פינקלמן הוא האיש האחראי על עזה, גבולות מצרים וירדן וכן, גם נושא הפח"ע והפלילי בנגב.
עם כניסתו לתפקיד אמר אלוף פינקלמן לפקודיו: "אני מאמין בכם, בעוצמה האנושית האדירה המצויה כאן, וסומך עליכם שנפעל יחד למען תושבי הדרום, בהובלת ראשי הרשויות והיישובים".
באופן אישי הוסיף: "הנופים כאן, היישובים, המרחבים ובעיקר האנשים, מוכרים לי ויקרים עוד מתפקידים קודמים", סיכם המפקד הנכנס בנימה אישית. "זכיתי לשרת, לפקד ולהילחם כאן. אני שב לחיקו החם של הדרום. ציוונו של בן-גוריון: 'בנגב ייבחן העם בישראל', ואני מוסיף בצניעות וגם בערבה. נפעל בכל כוחנו לביטחון הדרום".