על רקע אזהרת הרוסים מהעברת נשק ארוך טווח לאוקראינה, בארה"ב שוקלים לשנות מדיניות ולספק להם פצצות גולשות קטנות מדויקות (SDB) המותקנות על טילים שניתן לשגר לטווחים 150 ק"מ. אספקת החימוש תגדיל את טווח התקיפות המדויקות של קייב לעומק השטח הרוסי וההערכה היא שמערכת הנשק הזו תגיע לאוקראינה כבר במהלך 2023, אם הממשל יאשר את האספקה.
על פי הדיווחים, הפנטגון שוקל הצעה שהוגשה לו על ידי בואינג. מדובר במערכת הבנויה מפצצות גלישה מדויקות מסוג GBU-39 המופלות בד"כ ממטוסי קרב, אותן מתקינים על רקטות פשוטות וזולות מהן יש לאוקראינים אלפים.
באופן הזה בואינג הופכת את הפצצות מחימוש אווירי לחימוש שמשוגר מהקרקע (GLSDB). המשמעות של זה היא שניתן לשגר את הפצצות בסיכון נמוך יותר מזה הקיים במקרה של תקיפה אווירית. גם העלויות זולות וזמינות הרבה יותר מהפעלה של כוח אווירי.
"יאפשר לה לשגר מטחים"
גורמים בארה"ב טענו שאחרי הנסיגה מאפגניסטן נותר מלאי גדול מאוד של פצצות. אולם התאמה למטוסי הקרב של אוקראינה, בדומה למה שעשו עם טילי ה"הארם" יכולה להיות תהליך ארוך מדי ויקר. לכן, במקום זה מתקינים את הפצצה החכמה על מערכת הנעה רקטית מסוג M-26, על פי ההצעה, אז היא ניתנת לשיגור מכל משגר MLRS, כולל שיגור של מטחים גדולים.
בחברת בואינג סירבו להגיב לדיווחים. אולם דובר הפנטגון, קומנדר טים גורמן אמר שאמנם אינו יכול להגיב על "יכולות ספציפיות" לאוקראינה אולם לדבריו ארה"ב ובעלות בריתה "ישקלו ויזהו את המערכות המתאימות ביותר" שיסייעו לקייב.
לא מדובר בפיתוח חדש. כבר בשנת 2015 בואינג פרסמה כי היא מפתחת את מערכת ה"GLSDB". עוד אז הם דיווחו כי משגר בודד יוכל לשגר שש רקטות ופצצות גולשות לטווחים של 150 ק"מ. כיום מדובר באמל"ח המפותח ומיוצר במשותף על ידי בואינג וסאאב השבדית.
Delivering overmatch capability for the modern battlefield. Saab/Boeing developed Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) is a Long range precision munition. GLSDB is exceptionally flexible, highly effective and accurate over long distances, up to 150km. pic.twitter.com/F10tQpOoke
השיטה, העלות והעבר המבצעי
הרקטה מחליפה את המטוס ומעלה את הפצצה לגובה רב. אז הפצצה מתנתקת מהרקטה וגולשת לעבר המטרה שלה, מערכת הנחייה משולבת GPS, ניווט אינרציאלי ועוד מאפשר פגיעה מדויקת במטרה. לפחות על פי החברות המייצרות, מדובר באמל"ח מדויק שגם חסין לחסימות לוחמה אלקטרונית (ל"א).
עלות חימוש אחד כזה נאמדת בכ-40 אלף דולר. סכום הנחשב נמוך לאמל"ח מהסוג הזה. פצצות ה-SDB מסוג GBU-39 מופעלות גם על ידי חיל האוויר הישראלי תחת השם "ברד חד". חיל האוויר משתמש בהם ממטוסי F-35I, F-15 ו- F-16. בפרסומים זרים נטען שהשתמשו בהן גם במהלך תקיפות המב"מ בסוריה.
מכיוון שמדובר בפצצות קטנות, במשקל של כ-120 ק"ג, ניתן לשאת מספר גדול יחסית על כל מטוס קרב. לאחר שהטייס משגר את הפצצות, הכנפיים שלהן נפתחות והן גולשות לטווח העולה על מאה ק"מ.