חילוץ ארבעת החטופים הישראלים, נועה ארגמני, אלמוג מאיר ג'אן, אנדרי קוזלוב ושלומי זיו, אשר נחטפו על ידי חמאס לרצועת עזה ממסיבת הנובה ב-7 באוקטובר, נחשב לאחד המבצעים הקשים והמורכבים לביצוע בעולם היחידות המיוחדות ובכלל במלחמה בעזה.

הכוח שפרץ לדירות בהן הוחזקו החטופים היה כוח משולב של לוחמי הימ"מ יחד עם לוחמי היחידה המבצעית של שב״כ. האופרציה המבצעית הייתה בהובלה של היחידה הזו, המבצעית, יחד עם המודיעין והמעטפת של הכוח הצה״לי בפיקוד אוגדה 98. הם פעלו בלב מחנה נוסיראת שבו צה"ל לא פעל עד היום ובשני מוקדי חילוץ שונים, כשכל שנייה קריטית. המבצע הזה גבה מחיר כבד, פקד ארנון זמורה ז"ל שהוביל את אחד הכוחות נפצע אנוש ונפטר מפצעיו. אבל ישראל סגרה חוב מוסרי כלפי חלק מהחטופים.

המבצע הזה הצליח בזכות המקצועיות של לוחמי הימ"מ, אבל לא פחות מזה בזכות המודיעין האיכותי והמדויק שהביאו אנשי השב"כ. המלחמה בעזה ובעיקר התמרון הקרקעי, מאפשרים לאנשי השב"כ להרחיב את תחום המודיעין האנושי והדבר הזה בולט בסיכולים הממוקדים, חשיפה של מטרות טרור איכותיות ובראשם, מבצע צבאי לשחרור חטופים ישראלים בעזה.

פקד ארנון זמורה ז״ל (צילום: דוברות המשטרה)
המבצע גם גבה מחיר כבד. פקד ארנון זמורה ז"ל | צילום: דוברות המשטרה

כדי שמבצע חילוץ חטופים \ בני ערובה יצליח או לכל הפחות תהיה לו היתכנות מבצעית מספקת, נדרש מבצע מודיעיני ברמה הגבוהה ביותר. גם כדי לדעת איפה בני הערובה וגם שהם נמצאים באותו המקום עד לרגע המבצע.

למעשה מבצע שכזה דורש "מודיעין נושם", כלומר לא רק מודיעין על החטופים והמקום שלהם - שב"כ צריך לספק את המידע עד לרגע פריצת הכוחות - ולדווח על כל שינוי באותו מידע חשוב. זאת כדי שהכוח יהיה מוכן לכל תרחיש ואם צריך גם לבטל את המבצע. והיו מקרים בהם הכוחות כבר היו בשטח לחילוץ חטופים והפעולה לא יצאה לפועל.

מבצע מורכב כזה דורש משב"כ לספק מודיעין על הדרך הכי טובה להגיע ליעד המטרה, על הבניין עצמו ועל הדירה שבה מוחזקים החטופים. זה אומר ששב"כ צריך לדעת להעביר לכוחות המיוחדים מה הם יראו בדרך כולל איומים, איך נראה הבניין והדירה מבפנים, באיזה חדר בדיוק מוחזקים החטופים, האם וכמה שומרים יש אולי גם מלכודים.

המבצע המודיעיני הזה הוא כמו פאזל של אלפי חלקים, שרבים מהם נשענים על המודיעין האנושי אותם צריכים לברור ולהרכיב בעלי תפקידים רבים.

עד ל-7 באוקטובר, המודיעין האנושי של שב"כ בעזה היה מוגבל. אולם מרגע שצה"ל החל לתמרן בעזה, יחד עם הכוחות הגיעו רכזי השב"כ והחוקרים של השירות שעד אז היו מוגבלים ביחס לקולגות שלהם ביהודה ושומרון, לשם נכנסים הרי כוחות הביטחון מדי יום. באופן מאוד נדיר ביחס לעבר, שב"כ אף פרסם תיעוד של רכזי השירות והחוקרים בתוך עזה.

כל מקום בעזה שצה"ל נכנס אליו, נתן לאנשי השב"כ עוד תא שטח ממנו ניתן לאסוף מודיעין אנושי. כל פעיל חמאס ואפילו אזרח שנתפס בידי הכוחות בשטח, תוחקר בתוך דקות על ידי אנשי השב"כ ואלה סיפקו כמו אדירה של מודיעין, שהביא לסיכול של מפקדי חמאס, חשיפה של מנהרות אסטרטגיות, של מתחמים לייצור אמל"ח וניתן להעריך בסבירות גבוהה שגם מידע על החטופים ברפיח לפני מספר חודשים ובנוסיראת ביום שבת בשעה 11:00.

המידע הזה יכול להיות מאוד שולי לכאורה, אבל יחד עם מידע שסיפקו מקורות אחרים וכמובן אמצעים טכנולוגיים, זה מאפשר לשב"כ לבנות תמונת מודיעין שהביאה בסופו של דבר למבצע לחילוץ החטופים. העובדה שרכזי השב"כ נמצאים בשטח, רואים בעיניים שלהם את מה שהם יודעים לזהות ועושים פעולות נוספות שלא ניתן לפרט, זה מהלך שחולל שינוי משמעותי ולא פחות מדרמטי בתמונת המודיעין שהשירות יכול להפיק מעזה.

הכוחות במעטפת המבצע (צילום: דובר צה"ל)
כוחות המעטפת של צה"ל ברצועת עזה במהלך המבצע לשחרור 4 חטופים | צילום: דובר צה"ל

חשוב לציין שלמרות שהרכזים של שב"כ נעים בשטח יחד עם כוחות צה"ל בזכות התמרון, הפעילות שלהם עדיין נעשית מול אויב קיים ואכזרי. לחמאס עדיין יש "מודיעין מסכל" שפועל לסכל את פעילות המודיעין הישראלי, והם עושים את זה באכזריות מאוד גדולה מול האזרחים שלהם. לשמחתנו, לא תמיד בהצלחה, כפי שמעיד החילוץ האחרון.