חטיבת כפיר מתגאה בימים אלו במיזם מיוחד וראשון מסוגו – שילוב פרמדיקיות לוחמות בשורות החטיבה כדי שיתפקדו כגורם רפואי בעורף החטיבה וגם בלחימה, במעצרים ובפטרולים. חמישה חודשים אחרי שהגיעו לחטיבה, הן מספרות על התפקיד, האתגרים ועל החבר'ה מהגדוד.
"יש לנו אחריות מאוד כבדה, אבל זה בדיוק מה שאנחנו מחפשות", פוסקת עמית מור, הפרמדיקית של גדוד שמשון. ניכר כי אותה אחריות מונחת על כתפיהן של כל אחת מששת הבנות, העונדות עליהן באופן סמלי את כותפות הפרמדיק ומידי יום משתתפות בפעילות הביטחון השותף יחד עם שאר הלוחמים. חן, כרמל, שני, עמית, דר ושני, קצינת הרפואה החטיבתית – הן כולן לוחמות מן המניין בחטיבת כפיר, הן זכאיות לתשלום חודשי כמו כל אחד מהלוחמים ואף לתעודת לוחם, לאחר שעברו דרך מאתגרת מאוד.
פרט לסרן שני קיסרי, קצינת הרפואה החטיבתית אשר הגיעה לתפקיד לאחר סיום לימודי רפואה, חמש הבנות עברו הכשרה ארוכה של שנה וחודשיים בבה"ד 10, בה למדו את תפקיד הפרמדיקית. לאחר מכן, שובצו כולן בגדודי החטיבה כחלק אורגני ובלתי נפרד. "אני כמו אחת מהם", מספרת סמ"ר חן בולקובשטיין מגדוד חרוב.
"כל אחת מהבנות כאן היא בעלת תושייה רבה ומוטיבציית שיא", מבהירה קיסרי. "לוחמות שעובדות הרבה מעבר למצופה, כשבפועל כל אחת מהן שוקלת בערך כמו התרמיל שהן סוחבות על הגב. זה לא מונע מהן לעשות את עבודתן מבלי למצמץ". אותה העבודה, עליה מספרת קיסרי, היא קודם כל עבודה מסביב לשעון. "אנחנו נמצאות בכוננות 24/7. אפילו כשאני יוצאת לריצה אני לוקחת איתי פלאפון ואני תמיד עם מנת מורפיום, כי אין לדעת מתי תהיה הפעם הבאה שאוקפץ לאירוע", מודה דר גולן מגדוד נחשון. יחד עם הכוננות התמידית ורפואת השגרה לחיילים יחד עם הרופא הגדודי, משתתפות הלוחמות בפעילויות השוטפות של הגדוד, כאחרון הלוחמים. "הבנות משתתפות במעצרים, פטרולים, הפרות סדר, פתיחת צירים, אבטחת אזרחים במקומות קדושים, אימונים ושמירה על כשירות החובשים הגדודיים", מציינת קיסרי. בנוסף, באחרונה הוחלט כי נושא התרמות הדם החטיבתיות יעברו לידיהן של הפרמדיקיות ובזכותן החטיבה הוכתרה כזו שהתרימה את כמות הדם המרבית לשנת 2012 בפיקוד המרכז.
"הגעתי בעקבות חברה שלי ששירתה כפרמדיקית", מגלה דר, אשר הגיעה לגדוד לפני כחודשיים וכבר משתתפת בחמישה מעצרים מידי לילה. "התגייסתי לתפקיד כי רציתי להיות בתפקיד הכי קרבי, לכן חיפשתי היכן אוכל לעשות זאת ואיפה אהיה הכי משמעותית. תוך כדי הקורס נכנסתי לעולם הרפואה והתאהבתי בו, במקצוע וברעיון שמאחוריו", היא אומרת ומוסיפה, "אני רוצה להיות הכי טובה ולתת תחושה בטוחה לחיילים". היא לא היחידה – עמית, שהתנדבה יחד עם דר לשנת שירות והיו יחד באותה הקומונה ולאחר מכן המשיכו לקורס מספרת גם היא. "המטרה שלי בתפקיד היא להציל חיים, לצד הניסיון לגרום לחיילים לסמוך עליי בכל מצב".
"גבר, תעזור לי"
לפני כחצי שנה, גדוד חרוב וגדוד לביא לקחו חלק ניכר בהכנות לפעילות קרקעית במבצע עמוד ענן. גם אז, האחריות המבצעית לא פסחה מעל ראשיהן של הפרמדיקיות החרוצות והן נטלו חלק משמעותי בהכנות. כרמל כהן מגדוד דוכיפת הוקפצה לתגבר את גדוד חרוב והגיעה הישר מהחרמון בעודה נושאת את כל הציוד על הידיים לאורך כל הדרך. "כשהגעתי, מיד צוותו אותי לחולייה רפואית באחת הפלוגות. אכלתי ושתיתי איתם בשטח, ישנתי ב'אכזרית' ולא התקלחתי במשך שבוע", נזכרת כהן. "אני חייבת להודות שמעט חששתי, בעיקר כשלא ידענו אם נכנס לרצועה או לא, הרגשתי קצת לחץ, אך התחושות עברו די מהר והתפניתי לעבודה".
הבנות פוסקות פה אחד שלהיות אישה בתפקיד שלהן זה יתרון, וכי זה משחק לטובתן. "בתרגיל החטיבתי ברמת הגולן עמדתי על גבעה לאחר מסע וחבשתי כובע. אחד הלוחמים הגיע מאחורי ואמר לי, 'גבר, תעזור לי', וכשהסתובבתי הוא היה מופתע לגמרי", כרמל מספרת ומחייכת. לפיה, המגדר לא מפריע לבנות להיטמע היטב בשטח. "הלוחמים תמיד דואגים איך אלך לשירותים ואסחב את הציוד, אבל עבורי זה זניח ואני לא מתעסקת בזה בכלל", מוסיפה שני, הפרמדיקית החטיבתית. "דווקא לשרת בתפקיד שלי בתור אישה מחזק אותי ובונה את האישיות שלי. מהצד השני, אני מביאה פתאום צבע אחר ושונה לגדוד שמוסיף המון". לדבריה של חן, "דווקא בגלל שאני כמו אחת מהלוחמים, הם לא מערערים על הסמכות שלי ועל ההחלטות המקצועיות שאני לוקחת".
חובת ההוכחה עליהן
הלוחמות מודות למרות הכל שהתחושה התמידית היא שחובת ההוכחה עליהן. "מסתכלים על הלוחמות בזכוכית מגדלת כל הזמן ועליהן להוכיח את עצמן גם ברמה האישית וגם ברמה המקצועית", אומרת סרן קיסרי. עם זאת, עמית מדגישה ואומרת "אני מרגישה שאני יודעת ומסוגלת לגשר על הפערים בין גברים לנשים". דר מוסיפה – "העובדה שאני אישה בתפקיד הזה הטרידה אותי עד הרגע שהגעתי לש"ג. בתפקיד שלי יש כל כך הרבה עבודה והנושא פשוט לא נמצא על השולחן וכשאני עם חיילים, מתפתחת מערכת יחסית מאוד טבעית וחברית". חלקן טוענות שבתפקיד שלהן, האינטואיציה הנשית משחקת לטובה כלפי סיטואציה לא אופטימאלית. "כשאני מגיעה למעצר למשל, אני קודם כל מציגה את עצמי וככה העצור משתף איתי פעולה כי הוא מרגיש יותר בנוח", מגלה שני.
כיום, נושא שילוב בנות בתפקיד הפרמדיקית בגדודי חי"ר הוא ייחודי לחטיבת כפיר. הרעיון שיזם מפקד החטיבה הקודם, תא"ל אורן אבמן, בא לשלב את הנשים בתפקידים חדשים בעמוד השדרה של חטיבה לוחמת. "החטיבה עושה משהו מדהים. היא נותנת אפשרויות רבות לבנות להתבלט בתפקיד ומספקת הזדמנויות שהן לא יקבלו באף מקום אחר", מספרת בגאווה סרן קיסרי. "החטיבה השכילה להבין כמה פוטנציאל תלוי ברעיון הזה לפני מספר שנים ופתחה את שעריה לנשים ועל כך זוכה לבנות הטובות ביותר מהקורס וכיום כבר קוצרת את הפירות. אני מקווה שבעתיד ייפרץ הסכר גם בחטיבות אחרות".