פינלנד הודיעה שלא תאפשר הצבה של נשק גרעיני בתחומה מרגע שתהפוך חברה קבועה בנאט"ו. זאת בתגובה לדיווחים בנושא. ההודעה של פינלנד יצאה כאשר ראש הממשלה, סאנה מרין, הציגה תוכניות חדשות לחיזוק הגבול של המדינה באורך 1,340 ק"מ עם רוסיה.
גם שוודיה הודיעה שלא אפשר הצבה של נשק גרעיני בתחומה אחרי שתהפוך חברה בנאט"ו. בחודש מאי האחרון פינלנד הגישה בקשת הצטרפות ללא דיחוי לברית נאט"ו. זאת אחרי שנמנעה לעשות כך לאורך השנים כדי לא לייצר מתיחות עם הרוסים. בהמשך הוגשה בקשה דומה גם על ידי שוודיה.
בהמשך התהליך, נאט"ו הזמינה באופן רשמי את שתי המדינות להיות חלק מהברית ובקרוב ההצטרפות תהיה מלאה, אחרי שתירשם הסכמה של 30 חברות הברית.
גבול רוסיה-נאט"ו יתארך
מרגע שיצטרפו לנאט"ו, הצבאות שלהן יהיו חלק מהכוח של הברית ובנוסף יציבו בשטחן יחידות צבא לתגובה מהירה במקרי חירום ולאימונים משותפים. ההערכה היא שהכוחות לתגובה מהירה, בעיקר מול הרוסים כמובן, יגדלו מכ-50,000 חיילים כיום ל-300,000 חיילים.
המשמעות במקרה של פינלנד, היא שלברית נאט"ו יהיה גבול ארוך הרבה יותר עם רוסיה עצמה, למעלה מאלף ק"מ. מה שלא יהיה שם, כאמור זה נשק גרעיני המוצב בחלק ממדינות נאט"ו. לצרפת ובריטניה יש נשק גרעיני משלהן. ובשטחן של חלק ממדינות נאט"ו הוצב נשק גרעיני כחלק מההתמודדות עם האיום הרוסי.
בפינלנד הדגישו מעבר לכל ספק שזה לא יקרה בשטח שלהן. אולם גם ציינו כי מעבר לפרסומים בנושא, נאט"ו כלל לא ביקשה להציב בשטחה נשק גרעיני וזה לא עלה על הפרק במסגרת המשא ומתן ותהליך ההצטרפות.
הצעד שהתהפך על הרוסים
פינלנד ושוודיה ביקשו להצטרף לנאט"ו אחרי שנים שנמנעו לעשות כך, בכדי לשמור על סוג של ניטרליות וכדי לא לייצר מתיחות מול הרוסים. רוסיה התנגדה בתוקף להצטרפות שלהן לנאט"ו, במיוחד של פינלנד לה יש גבול משותף עם הרוסים.
מוסקבה אף איימה על אותן מדינות אם יעשו כן ויצטרפו. אולם הפלישה הרוסית, שבעצמה נועדה על פי ההצהרות למנוע גם כניסה של אוקראינה לנאט"ו, הביאה לתוצאה הפוכה ממה שרצה נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, וכעת הברית הצבאית גדלה והתחזקה.