מקצועות צבאיים לאזרחות (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
המקצועות הצבאיים שיסדרו לכם עבודה | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

אז החזרתם את המדים, גזרתם חוגר, קמתם למחרת בבוקר ו... מה עושים עכשיו? המסלול בו בוחרים חיילים משוחררים רבים מורכב לרוב מתקופת עבודה באבטחה, במלצרות או בעבודה מועדפת, לרבות בתחנות דלק או בחקלאות. אחרי שנוספים לחיסכון בבנק עוד כמה שקלים, המסלול ממשיך בטיול בעולם, לימודים לתואר ראשון לצד עבודות זמניות והלאה. אם אתם לקראת שחרור ורוצים לבחור במסלול קצת אחר, הכתבה הזאת בדיוק בשבילכם.

נדירים הם המשוחררים הטריים שיבחרו להמשיך באותו המסלול שעשו בצבא, ורבים בכלל לא מודעים בכלל לכך שהעיסוק הצבאי שלהם יכול לשמש אותם באזרחות. החלטנו לעשות סדר בבלגן, ויחד עם ראש ענף תכנון ומחקר באגף כוח האדם, סא"ל קרן בן נתן, לבדוק איזה מקצועות צבאיים יזניקו אתכם לקריירה באזרחות.

"יש מגוון גדול של מקצועות שהקשר ביניהם לאזרחות לפעמים יותר מובן, ולפעמים פחות", מסבירה סא"ל בן נתן. אם יצא לכם לשרת בצה"ל באחד ממקצועות הרפואה לדוגמא, יש לכם ידע ששווה הרבה מאוד כסף. "במקצועות כמו סייעות שיניים, חובשים ופרמדיקים, צה"ל לוקח נערים שאין להם רקע מקדים בתחום ומעביר אותם במהלך השירות מגוון רחב של קורסים שמעניקים להם הכרה רלוונטית ממשרד הבריאות. פרמדיקים מקבלים גם הכרה חלקית מאוניברסיטת בן גוריון, הכרה ששווה שנה אקדמית שלמה". אם אתם דווקא מהאנשים שטיפת דם מלחיצה אותם אבל יצא לכם לשרת במערך הטכני במקרה, כאלקטרונאים, מכונאים או חשמלאים - דעו שגם שם ישנה הקבלה בין הקורס שעשיתם בצבא לבין התעודה המקצועית שאתם זכאים לה לאחר השחרור.

מקצועות צבאיים לאזרחות (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
טכנאים, יש לכם מקצוע ביד | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

שחרור עם תעודה

במשרד הכלכלה ישנו אגף שמעניק תעודות הסמכה מקצועיות ואנשיו, יחד עם הצבא, עוברים על מגוון הקורסים הקיימים ומאשרים אותם לתעודות אזרחיות. "ברגע שיש את ההכרה הזו, זה מופיע באופן אוטומטי בתעודת השחרור. החייל המשוחרר ניגש למשרד הכלכלה ובמרבית המקרים מיד מקבל את התעודה ורשאי להתחיל לעבוד בתחום. לפעמים הוא נדרש לבצע השלמות מסוימות, ואלו מוסברות לו במקום", מסבירה בן נתן.

אם למשל יצא לכם לשרת באחת מיחידות המחשבים בצה"ל ותחום ההייטק קורץ לכם, אז תדעו שלמרות שלרוב הקורסים שעברתם אין הכרה מלאה באזרחות, הניסיון שקיבלתם בצבא שווה לפעמים הרבה יותר מתואר ראשון. "לא פעם אנחנו רואים בוגרים של יחידות מחשוב שממש נחטפים מהצבא להייטק, וזאת מכיוון שישנה הכרה מצד החברות ביכולות של הבן אדם והניסיון שהוא צבר", מסבירה בן נתן. "בחלק מהמקצועות גם ישנה הכרה לנקודות אקדמאיות, למשל בקורס תכנות. הדבר סוכם לאחרונה גם בתחום הסייבר".

בימים אלו האגף נמצא במגעים מתקדמים לצורך הרחבת ההכרה של עוד מקצועות על ידי המועצה להשכלה גבוהה וועד ראשי האוניברסיטאות. "מקצוע כמו מש"קית ת"ש לדוגמא, אנחנו רוצים שתהיה לו הכרה לנקודות זכות בלימודי מדעי החברה. אנחנו להגיד לחיילים הנה - זה מה שעשיתם בצבא, וזה יתן לכם הרבה גם לאחר מכן".

בשורה התחתונה, מטרת התכנית החדשה של הצבא ומשרד הביטחון היא לקשר בין המעסיקים לחיילים המשוחררים. "כיום משרד הביטחון מתחיל את השיח כשלושה חודשים לפני יום השחרור, ואנחנו רוצים להקדים את זה לסדר גודל של כחצי שנה קודם. אנחנו רוצים לייצר תהליך שמתחיל באבחון מקצועי, כמו של מכונים שפועלים כיום באזרחות, שם יגידו לחייל מה מתאים לו ויציעו לו מגוון מסלולי הכשרה, אותם הוא יוכל לעבור עוד בזמן השירות הצבאי - כך שהמעבר יהיה חלק ומסודר הרבה יותר".

אז מה התפקידים הכי משתלמים באזרחות?

אם אתם מתלבטים לאן להתגייס או מה לעשות אחרי הצבא, אנחנו ממליצים לכם לעבור על רשימת התפקידים הבאה. ניתן לקבל מידע על עוד עשרות תפקידים בלשכת הגיוס או דרך המפקדים.

>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר

נהג חילוץ:

ההכשרה לתפקיד כוללת הכשרה בסיסית ומתקדמת בבה"ד 20, בה נלמדים נושאים מגוונים ביניהם פעולות חילוץ, הגשת עזרה ראשונה ועוד. במהלך הקורס מוכשרים החיילים בנהיגה ובחילוץ כלי רכב וטנקים. לאחר לימוד הפרק העיוני, החניכים מבצעים תרגולת מעשית בסדנה. בסיום ההכשרה, מקבלים הבוגרים רישיון נהיגה אזרחי מעל 12 טון ורישיון גרירה וחילוץ אזרחיים. 

חשוב לציין כי קבלת אותה הכשרה מועברת באזרחות בעלויות גבוהות ואילו בתפקיד זה המסלול הינו במימון צבאי ותקף באזרחות – כך שהחייל מוכן להשתלבות מהירה ובטוחה בשוק האזרחי במגוון תחומי המכניקה, חשמלאות רכב, גרירה, תפעול מנוף, חילוץ ועוד.

ימאי גוררת:

מקצועות צבאיים לאזרחות (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
תמיד חלמתם להשיט יאכטה? ימאי גוררת הוא התפקיד בשבילכם | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

הכשרה של ימאי גוררת מתחילה מטירונות בבה"ד חיל הים. לאחר קורס של חודשיים הם מגיעים למעגנים בכלל הזירות – חיפה, אשדוד ואילת. כאשר הימאים נמצאים בשטח, בהתאם לתפקודם, הם יכולים להמשיך בהסמכה נוספת – הכשרת סקיפרים. הכשרה זו יכולה לקחת למעלה מחצי שנה ולאחר ועדה, מוסמכים הימאים המתאימים להיות סקיפרים. יש לציין שתפקיד זה נחשב כתומך לחימה.

התעודה נקראת משיט 13, תעודה זו מקבילה לתעודה אזרחית המקנה אסמכתא להשיט יאכטה קטנה. לתפקיד ימאי גוררת מגיעים לאחר מעבר מיונים. לאחר מכן, הבנים עוברים גיבוש לוחם ימי, והבנות מגיעות לאחר מיון פיזי. ניתן להשתלב אחר כך עם תעודה, ידע וניסיון במעגנים ונמלים אזרחים.

טכנאי תקשורת:

הכשרת הטכנאים אורכת שלושה עד ארבעה חודשים, והיא מתבצעת במתקן איריס שנמצא בצריפין. בסוף ההכשרה מקבלים תעודת טכנאי של חושן, כאשר תחום העיסוק הוא בעולם התקשורת – מטלפון ועד לווין.

ישנם 6 מגמות של קורס טכנאים, ולתפקיד לרוב מגיעים בוגרי י"ג-י"ד, אבל ישנם גם בוגרי י"ב אשר בתיכון הרחיבו מקצועות ריאליים כגון פיזיקה ומחשבים. באזרחות ניתן להשתלב כטכנאי תמסורת בכל חברות התקשורת – AMDOCS, ORANGE, וכו'.

קורס מגן סייבר:

מקצועות צבאיים לאזרחות (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
הניסיון שווה כסף. מגני סייבר | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

אורכה של הכשרת היסוד כ-15 שבועות והיא מיועדת לגברים ונשים כאחד. הקורס מכשיר לתפקידי ניטור ותגובה לאירועי אבטחת רשת, מיומנויות חקירה, יכולות עבודת צוות בתחום הסייבר ועוד.

בהכשרה החניכים לומדים, תיאורטית ומעשית (באמצעות סימולטורים מתקדמים) מגוון רחב של תכנים מקצועיים כגון: חומרת מחשב, מערכות הפעלה, תקשורת, פיתוח, הצפנה, חקירת מערכות ופוגענים ועוד. המסלול כולל שירות חובה ושירות קבע של כשנה וחצי, כאשר המצטיינים ימשיכו לשירות נוסף כקצינים או כנגדים.

הכשרת היסוד וההשתלמויות המתקדמות מוכרות כגמולי השתלמות במוסדות אזרחיים, ובנוסף ישנה הכרה במוסדות אקדמיים לנקודות זכות בתואר ראשון במדעי המחשב.

כיום בשוק האזרחי יש ביקוש מכל ארגון עסקי, פרטי או אזרחי להגנת מידע ומנגד היצע האנשים המתאימים לתפקידים נמוך. בוגרי המסלול היוצאים מצה"ל (כמו בשאר המקצועות הטכנולוגיים) הם הנכס החשוב ביותר לתעשייה האזרחית הן כמקורות ידע והן כמאיישי תפקידי ליבה בתחום.

חובש/ת:

אורכו של קורס החובשים הוא 10-11 שבועות, והוא כולל פרקים עיוניים והתנסויות מעשיות. כמו כן, משולבות בו התנסויות בבתי חולים ולימוד בעזרת טכניקות הדרכה מתקדמות הכוללות אימונים בסימולאטור. לאחר ההכשרה משובצים החובשים במרפאות השונות ביחידות צה"ל ובמתקנים רפואיים.

סייעת רופא שיניים:

סייעת רופא שיניים עוברת הכשרה של 13 שבועות, במסגרתה נלמדים מדעי היסוד: אנטומיה, פיזיולוגיה, ביולוגיה ועוד. בהמשך, נלמדים גם מדעי רפואת השיניים, וההכשרה משלבת גם קורס מגישי עזרה ראשונה. לאחר ההכשרה משתבצים במרפאות השיניים בכלל צה"ל, וקיימת גם אפשרות להדרכה בקורסי סייעות. הסייעות המתאימות בכל מרפאה מקודמות לתפקיד "סייעת אחראית" המרכזת את ניהול המרפאה לאחר קורס נוסף הנמשך שבועיים. הסייעות זכאיות לקבל תעודה מטעם משרד הבריאות לאחר שהן עוברות בהצלחה את הבחינה הממשלתית, עוד במהלך השירות הצבאי.

פרמדיק/ית:

מקצועות צבאיים לאזרחות (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
פרמדיקית. המקצוע מעניק נקודות זכות אקדמאיות | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

הקורס נמשך כ- 58 שבועות במתכונת קורס קדם צבאי והמשך הקורס בבה"ד 10 (לאחר הגיוס).

הפרמדיקים משובצים ביחידות קדמיות בהן נדרשת רמת כוננות גבוהה כגון גדודים, חטיבות מרחביות וניידות טיפול נמרץ, וכעבור שנה יכולים הפרמדיקים להתמיין לתפקידי הדרכה בבה"ד 10, בפיקודים או ביחידות מיוחדות. פרמדיקים מתחייבים לשירות חובה של 36 חודשים (דין אישה כדין גבר).

שיננית:

לימודי השינניות הינם לימודי תעודה מטעם משרד הבריאות. משך הלימודים - שתי שנות לימוד אקדמאיות במסגרת בתי ספר לשינניות באוניברסיטת תל אביב או ירושלים. הלימודים מלווים בפיקוח רפואי צמוד המקנה לתלמידות ידע רב על כל ההיבטים הרפואיים הקשורים למקצוע. בסיום הלימודים והשלמת כל הדרישות הקליניות והתיאורטיות בקורס, השיננית מקבלת תעודת הסמכה ורישיון מטעם משרד הבריאות למקצוע. השרות בצה"ל כולל שרות חובה רגיל של שנתיים ובנוסף התחייבות לשרות קבע בן שנה בגין המימון ללימודים. השרות מתבצע באחת ממרפאות השיניים בצה"ל כשיננית, במקביל ובצמוד לעבודת הרופאים במרפאה תוך רכישת ידע נרחב וניסיון רב בעבודה מעשית.

פקחי טיסה:

השלב הראשון בקורס פקחי טיסה מתקיים בבסיס עובדה ואורך כחודשיים וחצי, ומהווה את רמת הידע הבסיסית לקראת הכניסה לתפקיד. במהלך השירות הסדיר עוברים פקחי הטיסה הכשרות נוספות התורמות לידע ולתפקוד כפקחי טיסה מקצועיים.

בנוסף, חיילים שמשרתים בבסיסים שדה דב או פלמחים (להם יש ממשק ישיר עם מטוסים אזרחיים על בסיס יום יומי) עוברים קורס אזרחי הנקרא ACC, המקנה לחיילים ידע נרחב יותר בפיקוח על מטוסים אזרחיים בנוסף למטוסים צבאיים, אך מצריך באזרחות השלמה נוספת. רק מי שעבר את הקורס הצבאי בתור בקר או פקח טיסה יכול לעבור את הקורס האזרחי ולעבוד במקצוע זה.

מפעיל כטב"ם:

מפעיל כטב"מ (צילום: אליה טל, עיתון "במחנה")
מבוקש גם בחו"ל. מפעיל כטב"ם | צילום: אליה טל, עיתון "במחנה"

תחום הכלים הבלתי מאוישים הוא ללא ספק אחד התחומים המתפתחים ביותר בצבא, ואין ספק שזהו הכיוון אליו חיל האוויר והעולם בכלל מתקדמים בצעדי ענק. מדינת ישראל נחשבת לאחת המובילות בתחום, ומוכרת למדינות בחו"ל מטוסים ללא טייס בהיקפים של מאות מיליוני דולרים. חיילים שמשרתים כמטיסי ומפעילי כטב"ם מבוקשים מאוד על ידי התעשיות בארץ, ורבים מהם ימצאו תפקידים גם מעבר לים.

חלק מהחניכים מגיעים לקורס אחרי שנה לפחות בקורס טיס, ועוברים הכשרה של כחצי שנה בבית הספר לכטב"ם. בהמשך מגיעים לטייסות, ועוברים הכשרה נוספת לפני ביצוע פעילות מבצעית. לאחר צבירת ניסיון מבצעי בטייסת עוברים הכשרות נוספות על מנת לבצע משימות מורכבות יותר.