בימים אלו שומעים לא מעט על אזרחים שטסו לחו"ל וכעת מתקשים לחזור, ועל הפתרונות שהמדינה מנסה לספק להם.
השבוע (ראשון) סיפקה טייסת 120 המפעילה את מטוס הבואינג 707 "ראם" פתרון ללוחמי זרוע הים, ששהו בגרמניה כחלק מהכשרה המבצעית שלהם, והשיבה אותם לארץ בצורה בטוחה.
"חווינו אתגר מקצועי של טיסה לגרמניה, בטווח בינלאומי ובשדה תעופה שאנחנו לא מכירים. אך האתגר הגדול היה ההתמודדות עם הקורונה", סיפר מפקד הטייסת, סא"ל ת' בראיון שפורסם באתר חיל האוויר.
יומיים של הכנות ומדידות חום ללוחמים
ביום שישי האחרון הוחלט לבצע את משימת החילוץ ובראשון היא כבר יצאה לפועל - איך מתמודדים במהירות כזו עם אתגר שכמותו לא נראה מעולם?
"קודם כל, בחרנו צוות", מציין סא"ל ת'. הטייסת מחולקת לשלוש קפסולות שלא באות במגע אחת עם השנייה, כחלק ממשנה זהירות שנוקטים בחיל. כשאחת מהקפסולות נבחרה, ניתן היה להמשיך. "החלטנו לנהל את התדריכים לטיסה באמצעות שיחות וידאו, כדי להימנע ממפגש בין הקפסולות", הוא מוסיף.
בתום יום וחצי עמוסים הצוות הנבחר המריא לגרמניה. "האתגר הבא היה ניהול המטוס במרחבים כמה שיותר מופרדים. חילקנו את המטוס לשלוש קפסולות: הקוקפיט בו ישבו לוחמי צוות-האוויר לאורך כל הטיסה, החלק הפנימי של המטוס בו ישבו פקחי ההעמסה והטכנאים, וחלקו האחורי, בו ישבו הנוסעים".
בינתיים בגרמניה, נמדד החום של לוחמי זרוע הים, והם התכוננו לשוב הביתה.
בימים כתיקונם, משימה כזו היתה מתבצעת באופן יחסית פשוט, משום שמדובר באחת הכשירויות המתורגלות של הטייסת. אולם, בזמן שכזה מתווספות למשימה מורכבויות חדשות.
"זה שדה הקרב שלנו כרגע"
"ברמה הפיקודית, זה לא פשוט להגיד לאנשים שלי שהם הולכים לטוס טיסה מבצעית, שבה האויב לא לגמרי ידוע. אבל האנשים רתומים למשימה ויוצאים אליה עם רצון גדול. אנחנו מבינים את השליחות הלאומית של המשימה ומדוע חשוב לבצע אותה דווקא עכשיו ואנחנו יודעים שמדינת ישראל היא אחת מהמדינות היחידות שמוציאות משימות כאלו לפועל", מנמק סא"ל ת'.
"צפו בטייסת שאלות לגבי ההצטרפות שלי, מפקד הטייסת, למשימה שיש בה סיכון. בשדה קרב שאנחנו מכירים זה מובן מאליו שמפקד הטייסת הוא הראשון להיות באוויר, ומבחינתי, זה שדה הקרב שלנו כרגע. יצאנו למשימה כדי לאפשר למדינה להמשיך להתנהל כשורה ולהחזיר לוחמים הביתה בצורה בטוחה", מוסיף סא"ל ת'.
"יש למשימה הזו משמעות גדולה עבור הטייסת, אנו חשים תחושת שליחות ותרומה למדינה, לזרוע הים ולחיל-האוויר", משתף סא"ל ת'. "הטייסת שלנו ביצעה משימות רבות של סיוע הומניטרי לעמים שונים בעולם - זו אחת מהפעמים הראשונות שאנו מרגישים שהסיוע נועד לאנשינו. להגיע למדינה אחרת כדי להחזיר את האנשים שלנו הביתה, כשאין להם דרך אחרת לחזור - זו תחושה טובה מאוד".