הורי חמש התצפיתניות החטופות בעזה: לירי אלבג, קרינה ארייב, אגם ברגר, דניאלה גלבוע ונעמה לוי, פרסמו תיעוד חדש שלהן מהשבי, יומיים אחרי החטיפה. בתיעוד הן מוחזקות על מזרנים בדירה בעזה, חבולות בפנים ובראש, כשברקע - תמונה של ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הנייה. התמונות שפורסמו לקוחות מתוך סרטון שצה"ל הציג בפני המשפחות, שבו מחבלים דורשים מהן להגיד את שמן ומאיפה נחטפו.

סשה ארייב, אחותה של קרינה, סיפרה ל"חדשות הבוקר": "קיבלנו את התיעוד הזה לפני חודש וחצי. צפינו בסרטון שלא פורסם. אורכו שלוש דקות בערך. קיבלתי תגובות כמו 'זו דווקא לא תמונה מזעזעת'. צריכים להבין שבסרטון הזה מענים את הבנות לדבר בלי סוף כשהן מדממות, פצועות, עם מבט נואש ותשוש. הן יושבות בחדר, חבושות, וממשיכים לשאול אותן כל הזמן: 'תגידי את השם ומאיפה נחטפת'".

"אחותי פצועה בפנים, יש לה סימני אזיקים על הידיים, כולה נפוחה ובצקתית. לא יודעת כמה ימים לפני זה היא הייתה קשורה שזה הביא אותה למצב הזה. יש דם מהרגל שלה שמדמם על המכנסיים. הסרטון מאוד מזעזע. אנשים צריכים להבין שזה מהימים הראשונים של השבי ונמשך כבר מעל תשעה חודשים".

התצפיתניות שנחטפו ממוצב נחל עוז בשבי חמאס
התצפיתניות שנחטפו ממוצב נחל עוז בשבי חמאס

התלבטתם האם לחשוף את התיעוד הזה?
"זה מאוד לא פשוט, אבל זה אות חיים. לדעת שהן בחיים, לדעת שאנחנו נלחמים כדי שהן יחזרו, כדי להנציח את החברות שלהן. זה מאוד חשוב להן ולנו. אנחנו רוצים להחזיר אותן למשפחות, כי זו תקומה לעם ישראל. הציבור יודע את זה, הוא הרגיש את זה בחזרת החטופים עד כה, בין אם בעסקה ובין אם בחילוצים. יש לנו היום את האופציה להחזיר כל כך הרבה אנשים. אנחנו קוראים לציבור לתמוך בזה, להראות את רוח הגבית לממשלה שהתחייבה להחזיר את החטופים. הבשילו כעת התנאים שיובילו לעסקת חטופים".

מה הבנות אומרות בסרטון?
"כל אחת אומרת את השם שלה, מאיפה נחטפה, את הגיל, בכל מיני וריאציות שונות. עובר בן אדם עם מצלמה, אחת-אחת, כל אחת עונה לו. הוא עושה את זה שש-שבע פעמים ברצף, כדי שייצא טוב או מבוים. באיזשהו שלב מבקשים מהן להראות את האגודל למעלה, כאילו המצב נהדר. לביים את הסיטואציה. אם מתעמקים בתמונה הזו אפשר לראות את סימני הקשירה על הידיים של אחותי, את דניאלה שחבושה ברגל ופצועה בפנים, את אגם שיש לה פציעות בפה, את לירי עם פנים מבועתות, ברמה שהיא ימים לא מבינה מה מתרחש. התמונה הזאת מזעזעת וממחישה אולי באחוז אחד מה זה להיות שם".

גיליתם בסרטון משהו שלא ידעתם עד לפני חודש וחצי?
"עד לפני חודש וחצי לא ידענו שקרינה פצועה בראש. ידענו שהיא פצועה ברגל. כשראיתי את התחבושת על הראש, עם הדם הקרוש, שאלתי מה רמת הפציעה שם".

מאז הסרטון יש לכם עוד אינדיקציות על המצב שלה?
"אנחנו יודעים שהיא בחיים, אבל לא יודעים מה המצב הרפואי שלה, מה המצב הנפשי שלה, עם מי היא נמצאת, איפה בדיוק מוחזקת, עם מי מוחזקת. אנחנו יודעים שהיא בחיים וזה הדבר הכי חשוב, בגלל זה הבהילות והדחיפות להחזיר את החטופים".

במקביל לפרסום התיעוד החדש מהשבי, ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש בלשכתו עם הורי התצפיתניות שנהרגו במוצב נחל עוז ב-7 באוקטובר. בין האמהות שנפגשו איתו: עדי מרציאנו, אמא של נועה מרציאנו ז"ל, ואילנית כהן, אמא של הדר מרים כהן ז"ל.

באיזו תחושה יצאתן מהפגישה?
כהן: "הוא שמע אותנו, הקשיב לנו, הייתה פגישה ארוכה וטובה יחסית בנושא ההקשבה, אבל תשובות לא קיבלנו".
מרציאנו: "זו הייתה פגישה ארוכה וקשה מאוד. ראש הממשלה הקשיב להורים. אפילו שאת מכירה את הסיפורים, בכל פעם זה גורם להתכווצות. היה המון בכי, המון אמפתיה, אבל הצטערתי לשמוע את ראש הממשלה אומר שהוא לא ידע. הרבה דברים הוא לא ידע. אם ראש הממשלה לא ידע, מי אמור לדעת? הבת שלי הגיעה לחופשה הביתה, בסוכות. היא אמרה: 'אמא, תתכוננו, אחרי סוכות'. שאלתי אותה למה היא מתכוונת. רקטות? היא אמרה: 'לא, אמא, משהו גדול יותר'. נועה והדר היו במוצב נחל עוז מסוף יוני, שלושה חודשים. הן בנות פיקחות, אמיצות, גיבורות. אם הן ידעו אחרי שלושה חודשים במוצב שהולך להיות משהו נורא, אז לשמוע מראש הממשלה שהוא לא ידע ומאשים את הדרג הצבאי שלא קיבל את האינפורמציה? משהו פה לא עובד נכון".

מה ענה כשדרשתן ועדת חקירה ממלכתית?
מרציאנו: "הוא אמר שבבוא העת, בבוא היום, תהיה ועדת חקירה. לא כרגע כשנלחמים".
כהן: "זה לא נכון. אפשר להתחיל את ועדת החקירה, אפשר לאסוף חומרים. הזמן עובר, וזה לא לטובת אף אחד ולא לטובת החקירה גם".

הרגשתן שראש הממשלה לוקח אחריות?
מרציאנו: "זה הביך אותי. כל פעם הוא אמר: 'לא ידעתי', 'התצפיתניות באמת אמרו את זה?'. מה, הוא באמת לא ידע? רחמים לא ידע?".
כהן: "זה לא פחות מגרוע מאם היה יודע. זה לא משנה את התמונה ואת האחריות שהוא צריך לקחת. הוא אמר שבסוף יבדקו את כולם, שהחקירה תהיה גם בדרג המדיני וגם בדרג הצבאי, אבל אחריות אישית לא לקח. הוא אמר שתהיה ועדת חקירה, אבל לא אמר ממלכתית".

עדי, שאלת אותו על שחרור מנהל בית החולים שיפא, המקום שבו נועה נרצחה?
מרציאנו: "לא פניתי אליו ישירות אבל הוא ידע מי אנחנו ואמר: 'לאחר ששוחררו 1,600 עצירים החלטתי להקים ועדה ולעשות תחקיר, כדי להתחיל לבדוק מי משוחרר ולמה'. לראש הממשלה יש הרבה עבודה, לא אומרת חלילה שמה שהוא אומר זה לא נכון, אבל יש לו את האנשים מהצדדים ומאחוריו. מישהו צריך לנהל את המדינה הזאת. אני מרגישה בתור אזרחית ואמא שאין מישהו שמנהל את המדינה. אני הולכת לגייס את הבת שלי בנובמבר, יש עוד הרבה הורים שיגייסו את הילדים שלהם. האחים של הדר, שלושתם לוחמים. לאיזה צבא אני שולחת אותם? זה קשה לי".

מה חשוב לכן שיקרה?
כהן: "שנדע מה קרה ב-7 באוקטובר, שתהיה ועדת חקירה על הימים והשנים שלפני, מה שהוביל ל-7 באוקטובר, איפה היה צה"ל ואיפה היו כולם".