בכל חטיבת חי"ר (פרט לחטיבת כפיר) פועל גדס"ר – גדוד סיור, המסגרת החטיבתית שמאגדת את כל היחידות המיוחדות שפועלות תחת החטיבה, כולל הפלס"ר, פלוגת הסיור שלרוב מכונה "הסיירת". אליה וליתר הפלוגות בגדס"ר מתקבלים רק הטובים ביותר, אלה שמתנדבים לעבור גיבוש פיזי מאתגר במיוחד, מסיימים אותו וגם מותירים רושם חיובי על המשקיפים הקשוחים.
הגיבוש לגדס"ר מתקיים מדי גיוס קרבי (אוגוסט, נובמבר ומרץ) בדרך כלל בשבוע השני של הטירונות, במה שמוגדר עוד כ"טרום-טירונות", כלומר, לפני שהתיזוזים האמיתיים מתחילים בכלל. בתחילת החודש התקיים גיבוש כזה בחטיבת הנח"ל. רוב תכני הגיבוש נשמרים בסוד מוחלט כדי להפתיע את המשתתפים בו, אבל בכל זאת, ניסינו לדלות קצת מידע מסרן איתן נוסבאום, היועץ הארגוני והפסיכולוג של החטיבה.
צוות השופטים בגיבוש מורכב מלוחמי סיירת במילואים לצד לוחמים בסדיר. בעוד שהמילואימניקים המנוסים יותר הוכשרו במיוחד לתפקיד הממיינים ועושים זאת כבר שנים רבות, הלוחמים הטריים שם כדי לתת זווית מעודכנת יותר על מה שקורה היום בגדס"ר. "הם חיים את זה מדי יום, מכירים את הסיירות היטב ויודעים מה עושים בהן", הסביר לנו סרן נוסבאום. "כך אנחנו מקבלים גם את חוכמת הדורות של אנשים שמגבשים כבר שנים, וגם דעה של אנשים שחיים את זה בעצמם".
אז מה הם מחפשים? בשלב הזה סרן נוסבאום אומר את מילת הקסם שאולי כבר נמאס לכם לשמוע, אבל היא רלוונטית מתמיד: מוטיבציה. "כשחייל מגיע לגיבוש אנחנו צריכים לראות שני דברים: חוסן פיזי ומעל זה חוסן נפשי. אנחנו מחפשים חבר'ה שלא נשברים, גם פיזית אבל גם מנטלית. כשמדברים עם אתלטים מצטיינים או רצי מרתון, הם אומרים שהאתגר הפיזי הוא אתגר אחד, אבל המנטלי הוא אתגר גדול יותר. אנחנו מחפשים חבר'ה שממשיכים ולא נשברים".
ובכל זאת, אם אתם בונים רק על כוח הרצון שלכם ולא על הכוח הפיזי – כדאי שלא תפתחו ציפיות. סרן נוסבאום מסביר שתנאי בסיסי למעבר הגיבוש הוא כושר קרבי, כולל רף מסוים שצריך לעבור כדי להיכנס לגיבוש. "כל מי שכשיר פיזית עובר מבחן סף של כושר בטרום-טירונות. לצד זאת, אנחנו מוודאים שיש לו נתונים שלישותיים שמאפשרים לו להגיע לגדס"ר, כמו יתרת שירות מספקת". אז בהנחה שעברתם את הרף ויש לכם עוד מספיק זמן בצה"ל, אתם צריכים להתנדב לגיבוש, לסיים אותו ובעיקר להצטיין בו.
הגיבוש מתחיל ביום שני ומסתיים ביום חמישי בצהריים. רוב תכניו כאמור, חסויים. מה שאנחנו כן יכולים לספר לכם, זה שהוא כולל תנאים פיזיים קשים מאוד, ריצות, סחיבות אבל גם תרגילי חשיבה ותרגילי דינמיקה קבוצתית. שעות שינה יש - בכל זאת, הפקודות המטכ"ליות מחייבות גם את הקשוח שבגיבושים - אבל תהיו בטוחים שלא הרבה. "התנאים קשים, אבל הם נסבלים. עובדתית, אנשים מסיימים, השאלה היא האם הם נשברים פסיכולוגית", מבהיר סרן נוסבאום.
השאלה שהכי עניינה אותנו היא אם אפשר לזייף. כלומר, האם ניתן להעמיד פנים שיש לך את מה שדרוש כדי להיות לוחם בגדס"ר נח"ל, או שיעלו עליך מהר מאוד? "קשה מאוד לזייף. יש כאלה שמנסים, שפשוט התאמנו לפני, אבל אחרי 24 שעות כל כך קשה להם שלא משנה כמה הם שחקנים מצוינים, אין להם סיכוי להמשיך ולהחזיק את המסכה", עונה לנו הפסיכולוג. "אבל אם יש מישהו שמסוגל להחזיק מסכה כזאת כמעט שבוע, זה אומר שהוא בן אדם חזק ולא נשבר, ואנחנו כן מעריכים את זה. עם זאת, חשוב לי להבהיר שיש לנו גיבוש מאוד מסודר, יש תכונות מאוד ברורות שאנחנו מחפשים וקשה לזייף אותן. יש לך את זה? התרגילים יסחטו אותך ויוציאו ממך את הדברים האלה".
"בגיבוש הגדס"ר אנחנו מחפשים את 'האיש שמאחורי הלוחם'", הוסיף מפקד הגיבוש, סא"ל (במיל') אמיר מתוס. "הגיבוש ליחידה מייצר מתח מנטלי וחוסר ודאות לצד קושי ומאמץ פיזי. הוא בנוי כך על מנת לשים תחת זכוכית מגדלת את המתמודדים, וזאת על מנת למיין ולמצוא את תוכנות האופי המתאימות ללוחם בגדס"ר, כמו צניעות וערכיות". עוד הוסיף סא"ל (במיל') מתוס כי הממיינים נמצאים בקשר רציף עם מפקד היחידה הנוכחי, סא"ל אורן, במטרה להתאים את הגיבוש לזמננו. "לאחר כל אירוע או מבצע, אנחנו מנתחים את מה שהתרחש וכך מבינים מה נדרש מלוחם בגדסר נח"ל".