לוחמי גולני, שבימים אלו תופסים קו בחטיבת "שומרון", קמו באחד הימים בחודש נובמבר לבוקר שגרתי - הם שתו קפה, התארגנו, לבשו את הווסט והגיעו לעמדת השמירה שלהם בכיכר. פתאום, הגיח רכב ובתוכו מחבל חמוש באקדח שפתח בירי לעברם. בלי להסס לרגע, הלוחמים ניטרלו אותו וסיכמו את האירוע ללא נפגעים.
אירועים כאלה עלולים לקרות בכל רגע נתון בגזרת יהודה ושומרון, בגלל מוקדי החיכוך המרכזיים הקיימים בה. אז איך מוודאים שהכוחות יהיו תמיד ערניים וממוקדים כדי לסכל אותם? גם סא"ל איציק אביטן, מפקד בית הספר ללחימה בבסיס האימונים של פיקוד מרכז (בא"פ לכיש), שואל את עצמו בכל יום את אותה השאלה.
"ההיכרות שלי עם פיגועים בכיכרות ובצמתים היא עמוקה במיוחד - נכחתי בכמה וכמה כאלו", הוא מספר, "במוקדים מאתגרים במיוחד, בהם החיכוך הוא גבוה, והאיום יכול להגיע מכל כיוון, קשה להיות מוכן להכול. לכן הבנו שיש צורך בהכשרה ממוקדת למקומות כאלה".
סא"ל אביטן החל ברפורמה מקיפה בבית הספר ללחימה, במסגרתה בוצעו שינויים רבים, שמטרתם למקצע את הלוחם שבקצה. אחד מהם הוא הקמת מתחם חדש, שיאמן חיילים קרביים לשמור על כיכרות.
"רציתי לבנות כיכר שתדמה כמה מקומות באיו"ש - כמו צומת הגוש, צומת תפוח והכיכר בקרני שומרון, שם יוכלו הלוחמים לבצע תרגילים מותאמים לגזרות אליהן הם מגיעים לתעסוקה מבצעית", מסביר סא"ל אביטן, "הכשרנו לכך שטח כורכר שנמצא בבא"פ ובנינו בו כיכר גדולה עם עמדות שמירה, תחנות אוטובוס, פילבוקסים, טרמפיאדות וגדר".
כך, לפני כל עלייה לקו באיו"ש, מגיעים החיילים אל המתחם הזה, ולאחרונה פקדו אותו לוחמי אגוז, לפני שעלו לקו באפרים. בעזרת חונכים של הבא"פ, שנמצאים איתם במשך שבוע האימון, הם תרגלו טכניקות בידוק, שמירה וסיכול בכיכר - המדמה להם באופן הכי מציאותי שיש את זירת הפעילות בזמן הקו.
המתקן הזה, כפי שציין מפקד בית הספר, הוא האימון הכי טוב שאפשר לספק ללוחם לפני שהוא מגיע למשימות הביטחון השוטף שלו: "השטח הזה, שדומה באופן מדויק לשטח אותו הוא עומד לפגוש, גורם לו להשקיע יותר מאשר בסתם מטווח עם מטרות מנייר. החייל מרגיש שהוא באמת נמצא בשטח - יש כלי רכב שמסתובבים, כל מיני פרטים שצריך לשים לב אליהם - ואפילו אירועי קיצון בהם צריך לטפל במהירות ואפקטיביות".
זיהוי סימנים מחשידים - אדם שהולך למקום הלא נכון, תאונת דרכים או חציה אסורה של אזרח - את כל התרחישים האלה ועוד רבים, מתרגלים הלוחמים במהלך השבוע שלהם במתקן. המטרה היא שבסופו של דבר יגיעו לגזרה האמיתית והכיכר לא תהיה להם זרה, כי הם כבר תרגלו היטב איפה לעמוד ומה לעשות בכל מצב.
המתקן החדש הוא רק חלק מהתהליך שעובר בית הספר ללחימה בתקופה האחרונה. "הדגש על הלוחם בקצה גרם לנו לבצע שינוי בשיטות ההכשרה", מתאר סא"ל אביטן, "חיזקנו את האימונים בתחומים שונים: קליעה, קרב מגע, כשירות מנטלית ופעולות מצילות חיים".
"הצעד הראשון של התהליך היה להפוך את צוותי החונכים שלנו כאן למוקדי ידע עשירים, שמקבלים גזרה בה הם מתמקצעים במהלך כמה חודשים, ולאחר מכן חונכים את הלוחמים שעולים לקו בה", הוא מפרט, "בנוסף, הגיעו לבית הספר סימולטורים חדשים, שמדמים ללוחם תרחישי קיצון, כמו אירוע דריסה, ירי חולף או הפס"ד מהכפר. אחרי ההדמיה הוא יכול לנתח את דרך הפעולה שלו וכך להשתפר".
"השילוב של הכול ביחד - קליעה, קרב מגע, מוכנות מנטלית ודיוק, מייצר פלטפורמה לימודית איכותית ללוחם", הוא מסכם, "כך שבסופו של דבר - הוא יגיע הכי מוכן לכל אירוע שעלול לקרות".