מצבא מקסיקו לצה"ל: מה גורם לסמל יעקב מזרחי, לוחם בחטיבת כפיר היום וקצין בחיל הים של צבא מקסיקו בעבר, לעזוב הכל ולהגיע לישראל על מנת להתגייס, כשהוא הראשון שעושה זאת ממשפחתו? "במשפחה שלי תמיד הייתה הרגשה שצריך לתרום למדינה, גם אם זה מרחוק. אני החלטתי שהדרך הכי טובה לעשות זאת תהיה להתגייס לצה"ל", הוא מסביר בפשטות.
סמל יעקב מזרחי הוא לוחם בגדוד "שמשון" של חטיבת כפיר, והוא בן 27. בגיל 16 הוא עוד התגורר במקסיקו הרחוקה, שם התגייס לפנימייה צבאית למשך שלוש שנים. לאחר מכן שירת כשנה בחיל הים ולאחריה יצא לקורס הקצינים. סך הכול הוא שירת בחיל הכחול כשש שנים. ההבדלים בין צבא מקסיקו לצה"ל, הוא אמר, הם עצומים, מרמת האימונים ועד רמת הבסיסים.
לדבריו, הדבר המרכזי שהניע אותו לעלות ארצה ולהתגייס היה הסיפור של דודו, שהיה טייס בחיל האוויר המקסיקני בזמן במלחמת העולם השנייה בהתנדבות. כחלק משירותו הגיע לסוריה, ועבר גם בישראל, שם ראה את אורח החיים הבעייתי בעת תקופת המנדט הבריטי, והרגיש תחושת החמצה מכך שאין באפשרותו לעזור, כיוון שלא היה בעל אזרחות. לאחר מכן חזר הדוד לארצו וסיפר את אשר ראה, ומאותה העת התחושה במשפחה הייתה כי מחובתם לתרום למדינה, בדרכים שונות. לכן, החליט סמל מזרחי שהגיע תורו, וכי הדרך הטובה בה הוא יכול לתרום תהיה העלייה ארצה והגיוס לצה"ל.
"חשיבות גדולה למה שבחרתי לעשות, שנובעת מציונות"
הוא הראשון ממשפחתו שהתגייס לצה"ל. לפני גיוסו בזמן מלחמת לבנון השנייה, הגיע ארצה על מנת ללמוד בישיבה והתגורר לבדו בבני ברק. לאחר המלחמה, סיפר סמל מזרחי, "הייתה תקופה לא קלה". תוצאות המלחמה והעובדה שכל משפחתו הייתה במרחק של מאות אלפי קילומטרים לא הקלה.
ובכל זאת, החליט סמל מזרחי לא לשוב לארצו אלא להתגייס לצה"ל כלוחם. "בהתחלה היה לי קצת קשה לספר למשפחה שהתגייסתי, כי הם יודעים שכאן תמיד אהיה בסיכון, ואם ישנה פעילות או מבצע הם מבינים שכנראה אקח בו חלק", הוא אומר. "בסופו של דבר המשפחה קיבלה את העובדה שהתגייסתי ותמכה בי, כי ידעו שזה מה שאני אוהב, ושזה מה שאני רוצה לעשות. אך האמת היא שגם אם לא היו מקבלים, הייתי ממשיך בצבא כי לכאן אני שייך, ואני שמח שאני יכול לתת משהו מעצמי".
ומה מביא גבר בן 27 להתגייס לצה"ל, כאשר רוב חבריו כבר בעלי קריירה ומשפחה במקסיקו? "יש חשיבות גדולה למה שבחרתי לעשות, שנובעת קודם כל מציונות. אנשים שנולדו וגדלו כאן וכל חייהם גרו בישראל, לא מכירים את נושא האנטישמיות כמוני, וזה חשוב שיש חיילים בודדים שעלו ארצה שיכולים לתרום משהו למדינה ולהסביר את הפן הזה", מסביר סמל מזרחי. לדבריו, במידה ויוכל, ישמח להמשיך במסלול קצונה גם כאן.
עם זאת, סמל מזרחי מודה כי לשירות לצד חיילים בני 18 ישנם יתרונות וחסרונות. "יש סיטואציות בהן ישנה פעילות ובגלל הניסיון שלי אני מציע דרך אחת לפיתרון, אך לא תמיד מקבלים אותה כי אני לא מפקד", הוא מספר, "ומצד שני, לשרת ליד לוחמים הצעירים ממני בהרבה גורם לי להיות בן 27 אך להרגיש כאילו אני בגיל שלהם, וזה נחמד".
את סיפורו סיפר סמל מזרחי בלב ליבו של התרגיל הגדודי בו היה בימים האחרונים. בתרגיל, כך סיפר, אשר התקיים בפעם הראשונה ברמת הגולן, היו אתגרים חדשים אשר לא היו בתרגילים קודמים, ולמרות הקור העז של השינה בשטח במזג האוויר החורפי של רמת הגולן, התרגיל היה מאוד מוצלח ולדבריו - "אף מהנה".