עליית מדרגה בשיגורים ממזרח: צה"ל מאשר כי ההתרעות שהופעלו מוקדם יותר היום (חמישי) במרחב רמת הגולן הופעלו לאחר שטיל שיוט שוגר לעבר ישראל מכיוון מזרח, ככל הנראה מעיראק או מסוריה, והופל על ידי מערך ההגנה האווירית. מדובר בעליית מדרגה לאחר שעד כה רובם המוחלט של השיגורים היו של כטב"מים, שנחשבים לאיום קטן יותר באופן יחסי.

צה"ל גם הודיע שמערכת כיפת ברזל יירטה מטרה אווירית חשודה מכיוון לבנון. בלילה שבין שני לשלישי מטוס קרב יחד עם לוחמי ההגנה האווירית יירטו בהצלחה שני כטב"מים שהיו בדרכם לשטח הארץ מכיוון עיראק. ישראל תחת אש שמקיפה אותה, כאשר מערך ההגנה האווירית נמצא כבר חודשים ארוכים במערכה רב-זירתית מורכבת מדרום לצפון, וממשיך להציג אחוזי יירוט גבוהים. ועדיין, מדגישים שם, אין מאה אחוז הצלחה.

סוללות כיפת ברזל במלחמת חרבות ברזל (צילום: JACK GUEZ/AFP via Getty Images)
ישראל במלחמה - סוללות כיפת ברזל במלחמת חרבות ברזל | צילום: JACK GUEZ/AFP via Getty Images

בחודשים האחרונים התגברו שיגורי הכטב"מים מכיוון המיליציות הפרו-איראניות בעיראק. מדי פעם גם מסוריה. כאמור, מערך ההגנ"א הישראלי מוכיח את עצמו בהצלחות רבות ואחוזים גבוהים. חלק מאותם שיגורים ממזרח מתגלים על ידי צבאות זרים והמידע עובר לישראל, כאן מתכוננים ליירוט, שלרוב מבוצע בהצלחה.

גם מתימן יש עוד שיגורים של כטב"מים וטילי שיוט, במספרים יותר נמוכים בתקופה האחרונה. אולם אלה מיורטים לרוב על ידי מטוסי קרב אמריקאים ומערכות הגנה שעל ספינות הטילים שלהם בים האדום. בחודש מרץ, טיל שיוט שהגיע מכיוון ים סוף נפל בשטח פתוח צפונית לעיר אילת, מבלי שיורט.

בחודש נובמבר האחרון יורט טיל שיוט באמצעות מטוס חמקן. "על ידי מערכות הבקרה והגילוי של חיל האוויר זוהה טיל שיוט, ששוגר מדרום מזרח אל עבר המרחב האווירי של מדינת ישראל", נמסר מצה"ל. "המערכות עקבו אחרי מסלולו של טיל השיוט והזניקו מטוסי קרב ממערך ה"אדיר" (35-F), אשר יירטו אותו בהצלחה". ההערכה היא שחיל האוויר יירט באותו אירוע טיל שיוט מסוג "קודס" שיש לו טווח של כ-1,600 ק"מ. שברים של טיל כזה ששוגר מתימן נמצאו גם בירדן.

ההתמודדות הזו של ישראל, שאין כמוה בעולם, עם שיגורים מכל הגבולות - מגיעה אחרי שנים של פיתוח ובנייה של מערך רב-שכבתי שלא מפסיק לגדול. בשבוע שעבר חיל האוויר דיווח על הקמה של גדוד כיפת ברזל חדש, גדוד 139 שהצטרף ללחימה.

המערך בנוי מרשת מכ"מים לטווחים קצרים וארוכים המשולבת במספר מערכות הגנה לאיומים שונים, מכיפת ברזל לטווחים קצרים, קלע דוד לטווח הבינוני ומערכות החץ לטווחים ארוכים. מטוסי קרב נושאי טילי אוויר-אוויר ומטוסי המודיעין והבקרה של טייסת 122 הם גם חלק מהמערך הרב-שכבתי, כפי שראינו בלא מעט מקרים כשיירטו איומים מחוץ לשטח ישראל.