רגע לפניה העלייה בתחלואה בימים האחרונים, הספיקו בשבוע שעבר לוחמי הסיירת של חטיבת גבעתי להשלים את לבנת האימון שלהם בפיקוד הצפון.

מיום ראשון ועד רביעי הם פעלו ב"זירת האימונים" מתחם אימונים חדש ומרושת במצלמות שמאפשרות לכל יחידה להרכיב לעצמה את השטח אליו צריכים להתכונן ואחר כך לצפות בביצועים ולבצע תחקיר, במתחם חטיבת היבשה של חברת "אלביט מערכות".

בנוסף הם ירדו לשטחי האימונים בצפון ויחד עם כוחות שריון וחיל האוויר תרגלו מגוון תרחישים, שכללו סגירות אש מהירות בעזרת מודיעין מדויק.

הגדס''ר בפעולה (צילום: דובר צה''ל)
אימון מתועד שלאחריו תחקיר. הלוחמים בזירת האימונים | צילום: דובר צה''ל

מי שהוביל את היחידה באימון הוא סא"ל נתנאל שמכה, (35) מפקד הסיירת שהתגייס בשנת 2004 ליחידה ועשה בה את רוב שירותו, לצד פיקוד גם ביחידת דובדבן. מסוג הלוחמים שמכירים את הלבן שבעיני האויב בלבנון וגם בעזה.

"נכנסנו לתקופת האימון יחד עם הקורונה", שחזר המג"ד בשיחה עם mako. "זה היה קשה שהלוחמים סגרו שש שבתות, חגים, אבל מצד שני האימון היה הרבה יותר משמעותי עבורנו. הקורונה עשתה טוב בפן המקצועי וגם בגיבוש של המערכת, הביחד שלנו קפץ כמה רמות".

חלק מהאימון היה לדעת איך להשתמש במודיעין שיודע לאתר במדויק את האויב. "קרב משולב מסתכם בזה שאין פה קרב הוגן בהגדרה. אנחנו מגיעים בעדיפות, נקודה", הסביר סא"ל שמכה. "האויב עם רובה ואני בא עם טנק ומעליו מטוס ללא טייס ובקצה סוללה. גם כשאני בא עם רובה זה עם הכוונת התרמית הכי מתקדמת או התחמושת הכי מדויקת וקטלנית. זה מתחיל בלוחם שפוגש את המחבל ועולה עד לטנק ולמטוס".

"כמו שיש גט טקסי לנו יש גט פצצה"

צוות קרבי גדודי - הצק"ג - הפך בשנים האחרונות לעיקרון פעולה מרכזי של צה"ל. מול חיזבאללה או כל ארגון וצבא אחר, העיקרון הוא לבוא בעוצמה לקרב שיהיה הכי "לא הוגן" מבחינת האויב.

"בעבר מפקד כמוני היה יוצא עם קצת מרגמות וזהו", מציין סא"ל שמכה. "היום יש לי מרגמות, תותחים, מסוקי קרב שיודעים להשפיע ולהכניס אותי ללחימה בצורה יותר טובה ובעיקר מודיעין מדויק ומשמעותי. האתגר זה להשתמש בו".

הכוח שיש היום למפקדים בשטח מטורף ביחס לשנים קודמות. גם המרגמות שיש להם בגדוד מדויקות יותר בזכות טכנולוגיה. אם בעבר הם היו צריכים לירות כמה פצצות כדי לדייק על המטרה, היום זה קורה הרבה יותר מהר.

"האמל"ח היום יותר מדויק וקטלני. צמצמנו משמעותית את הזמנים היום כאשר מ"פ מזהה איתור הוא יכול בלחיצת כפתור להעלות את זה למערכת ולהשמיד. כמו שיש גט טקסי לנו יש גט פצצה - שתוך שניות סוגרת מעגל".

הצבא מדבר על כך שבניגוד לעבר, את המלחמה הבאה צריך להכריע. לא עוד מלחמות ומבצעים ארוכים. "אנחנו מדברים על נוקאאוט ולא פחות מזה. שיהיה ברור מי כאן בעל הבית מבלי שיהיה ספק".

 


 

למפקד ולוחמיו ברור שתרחיש של לחימה יכול לקרות מחר בבוקר בלבנון אבל גם בעזה. "לנו זה לא באמת משנה איפה תהיה זירת הלחימה, זו לא החלטה שלנו", אומר מפקד הסיירת. "את מה שיש לנו ביד אפשר לקחת לכל זירה ולדבר באותה שפה, כשנדע להתאים את דרך הפעולה. בכל מקום שיגידו לנו נגיע עם הכלים שיתנו פתרון".

האימון ריכז למעשה את כל ארבעת החודשים האחרונים. הם יצאו למלחמה או לפחות לדבר הכי קרוב שאפשר אליה. "תרגלנו טכניקות של לחימה נגד חיזבאללה, הפעלת אש עד שיתוף עם חיל האוויר, לוגיסטיקה, מנהלה וחימוש. כל מה שצה"ל הגדול מוריד לרמת היחידות".

חטיבת גבעתי נמצאת בימים אלו בתהליך הסבה לנגמ"ש הנמ"ר. "הכלי הזה מכפיל כוח", מציין המפקד, "הנגמ"ש הכי טוב בעולם עם מערכות שהן מיטב הטכנולוגיה הישראלית, סגירות מעגלי אש והגנה אקטיבית. עשינו באימון הזה את ההסבה והלוחמים לא רצו לרדת מהכלי מרוב שהוא טוב".

עוד דבר חדש, הוא שהיום כל לוחמי הסיירת מצוידים באמצעי ראיית לילה. "קבלנו הרבה מאוד אמל"ח מתקדם בחודשים האחרונים והיום אין חייל אחד בגדוד שלא יכול לבצע לחימת לילה, כולם מצוידים בכוונות ואמצעים כולל תרמי. אין היום אף אחד במזה"ת שיכול לעצור אותנו, חד משמעית. האתגר הוא שאנחנו נדע לעצור את עצמנו".

כדי שכל זה יקרה צריך בסוף את האנשים שמאחורי כל האמצעים. הלוחמים שאפשר לקחת אותם עד לקצה וגם שם להמשיך להילחם. בין המפקדים שהגיעו לבחון את התרגיל שלהם היה גם הרמטכ"ל. "הוא אמר ללוחמים שהרומאים היו מתאמנים עם חרבות כבדות ואז יוצאים לקרב עם חרבות קלות יותר, ככה שהקרב הפך קל יותר".

בהשראת דברי הרמטכ"ל אתגרו בסיירת את הלוחמים באימון. "אם בלבנון הם ידרשו ללכת 8 ק"מ אז באימון לקחנו אותם ל-15 ק"מ, שמנו עליהם משקל גדול משמעותי ממה שיסחבו בקרב. צריכים להכין אותם להליכה עם משקלים במעלה הר ואז להילחם בערפל קרב. הלוחמים צריכים להיות לא פחות מאריות".

דבר נוסף איתו מתמודדים המפקדים היום לא קשור בהכרח לאיומי הטרור. "בניגוד לדור שלי, הדור של הלוחמים כיום מחוברים לטלפון. כשאתה לוקח להם את המכשיר לשבוע זה לבדו מנתק אותם מהעולם ומהווה אתגר מנטלי".

עניין נוסף שעומד על הפרק הוא החשש מההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה והשפעתו על ההקצאות בצה"ל. "בסוף אימון כזה משמעותי עולה גם הרבה מאוד כסף, אין מה לעשות. זה תחמושת ונגמ"שים שנוסעים", מציין המפקד אך מדגיש: "בכל מקרה אנחנו נהיה מוכנים לכל משימה".

בצבא יודעים טוב מאוד שחיזבאללה של שנת 2020 שונה וחזק יותר מזה של 2006. אנשיו מאומנים ויש להם ניסיון מבצעי עשיר מסוריה. על הרקע הזה אימונים כמו של סיירת גבעתי קריטיים מבחינת צבא היבשה, שלכולם ברור שעם כל הכבוד לכוח האווירי, המגפיים שלהם על הקרקע יביאו את הניצחון המוחלט אליו שואפים.

הגדס''ר בפעולה (צילום: דובר צה''ל)
טור משוריין בתרגיל: "מגיעים בעדיפות, נקודה" | צילום: דובר צה''ל