מסקנות ביניים מתחקיר צה"ל בדבר האירועים על גדר רצועת עזה ופציעתו באורח אנוש של לוחם ימ"ס דרום, בראל חדריה שמואלי בן ה-21 המאושפז במצב אנוש ונשקפת סכנה לחייו, קובעות כי היו כשלים רבים באופן הפעלת הכוחות בשטח, עד כדי "הפיכת יתרון הכוחות לנקודת תורפה ונחיתות".

התחקיר שבוצע באוגדת עזה החל עוד בטרם הסתיימו האירועים על הגדר. באוגדה תחקרו את המפקדים והלוחמים מכלל הכוחות והיחידות שהיו בשטח, בהם גם חבריו של לוחם ימ"ס דרום שמואלי.

מהמסקנות הראשונות עולה שלצה"ל היה מידע מודיעיני על עוצמת האירועים שהיו על גדר הרצועה, הצפי היה שההגעה לגדר תשלהב את ההמונים ו"עלולה" להוביל לאירוע חריג, אולם ה"פיקוד בשטח" לא ידע להתאים את עצמו למצב המשתנה ומכאן "לא ביצע התאמות בשטח בהתאם לסיטואציה" אליה נכנסו הכוחות.

נקבע כי הכוחות בשטח לא עברו תדריכים הכוללים אירועי עבר דומים, שם נצבר ניסיון מבצעי גדול. עוד נקבע במסקנות הביניים כפי שעלה מתחקור הכוחות בשטח, כי מרגע הגעת הפלסטינים לגדר עצמה, הפיקוד בשטח לא השכיל להתאים את עצמו למצב שנוצר על ידי העברת הצלפים לעמדות "ייעודיות".

עוד נקבע שכוחות נוספים לא חיפו על הצלפים שהיו למעשה בחזית ובנוסף, גם מערך התצפיות של צה"ל לא עבד באופן ישיר מול הצלפים וכוחות נוספים בחזית, ולא התריע באוזניהם על הסכנה.

עוד עולה כי למרות שהייתה זמינות גבוה של אמצעי חוזי מגוונים (רחפנים, כטב"מים ועוד) המידע לא זרם חלק לכוחות בשטח וגם כשזה קרה, לא נוצרה הבנה של הפיקוד והיו קצרים בתקשורת.

עוד עולה שהכוחות שפעלו בשטח, יחידות רבות, לא שיתפו פעולה ביניהן, מה שגרם לפער מבצעי. מתחקיר אוגדת עזה עולה שקיים פער בתקשורת שבין צה"ל למג"ב. לקח שעלה גם בתחקירים קודמים ולמרות זאת לא זכה למענה.

הכוחות פעלו אחד לצד השני ולא אחד עם השני בשת"פ, מה שייצר בלגן ופגע בהעברת המידע. נמצאו פערים מאוד גדולים בכלל שיתופי הפעולה של הכוחות שפעלו על הגדר, גם של מג"ב וגם של צה"ל.

בראל חדריה שמואלי (צילום: דוברות המשטרה)
בראל חדריה שמואלי ז"ל | צילום: דוברות המשטרה

המפקדים בשטח, גם מי שישבו בחמ"ל עם מידע עשיר, התמקדו במשימה העיקרית שלהם, בעיקר הטווחים הרחוקים ולא באירועים שהתפתחו על הגדר עצמה. ע"פ התחקיר הראשוני, זה מה שאיפשר לפלסטינים לפעול שם כמעט בחופשיות ולפגוע בכוחות שהיו בחזית.

יש להדגיש שבתחקיר נקבע שהיה קיים מידע מודיעיני עשיר ובנוסף הכוחות עברו הכנות במשך מספר ימים, כולל מקרים ותגובות לתרחישי קיצון, כפי שזה הוגדר, כולל ירי לעבר הכוחות בשטח, צלפים ונק"ל מטווח קצר.

כעת צריכים בצה"ל לחשוב איך להפיק לקחים מתחקיר הכוחות בשטח. מסקנות שלמרבה האבסורד כולם ידעו והכירו על סמך אירועי העבר במסגרת צעדות השיבה, אך נראה כי לא יושמו באירוע הקשה אמש.