נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הורה להגדיל את הצבא הרוסי ב-137,000 חיילים נוספים למספר כולל של 1.15 מיליון. הצו עליו חתם הנשיא הרוסי יכנס לתוקף ב-1 בינואר, וכרגע לא ברור האם הכוונה להגדיל את סד"כ החיילים הסדיר, את מספר חיילי החוזה (מתנדבים לקבע) או שילוב של שניהם. במקביל, באוקראינה טוענים כי אחרי שישה חודשי מלחמה, מלאי הטילים של רוסיה הולך ואוזל.
על רקע המלחמה באוקראינה, רוסיה סובלת ממחסור חמור בחיילים. הערכה עדכנית מדברת על 80,000 חיילים רוסים שנפגעו במלחמה, מהם בין 25 ל-30 אלף הרוגים. רוסיה מתקשה להתגבר על הפער שנוצר, ושפוגע גם במשימות אחרות, כמו למשל הפריסה של צבא רוסיה בסוריה.
כדי להתגבר על הבעיה וכחלק מתוכניות מעבר לטווח הזמן המידי, הנשיא הרוסי החליט להגדיל את הצבא. במידה והמהלך אכן יתבצע, הסך הכולל של סד"כ החיילים הרוסי יגיע ל-2.039 מיליון חיילים בסדיר, קבע ומילואים, החל מהשנה הבאה. הפעם האחרונה שפוטין חתם על צו כזה הייתה בשנת 2018. אז הגדילו את סד"כ החיילים הכולל ל-1.9 מיליון, מהם 1.013 בשירות פעיל.
הצבא הרוסי מתקשה להתקדם מעבר לשטחים שכבר כבש באוקראינה, בין השאר בגלל האבדות הכבדות ומחסור חמור בחיילים. הרוסים מנסים לפצות על זה בעזרת חברות אזרחיות כמו "כוח וגנר", ואפילו חנינה לאסירים שיסכימו להתגייס לצבא.
כיום, כל גבר רוסי בגילאי 18-27 מחויב בשרות סדיר של שנה. אולם אחוז הגיוס לשירות סדיר ברוסיה נמוך במיוחד, בגלל בעיות בריאות, פטור לסטודנטים וגם שחיתות, בעזרתה רבים מתחמקים.
בשנים האחרונות הצבא הרוסי נתן דגש על חיילי החוזה, מנדבים לשירות קבע בן מספר שנים. מספרם של החיילים המקצועיים עמד לפני המלחמה על כ-400,000, ורבים מהנפגעים במלחמה שייכים לשכבה הזו. הרוסים מעדיפים את חיילי הקבע על פני הסדיר, לא רק בגלל המקצועיות. החשש הוא שגיוס נרחב מדי של חיילי סדיר צעירים, יגרום לאי נחת בציבור הרוסי כפי שקרה בזמן המלחמות בצ'צ'ניה.
המודיעין האוקראיני: "לרוסיה נגמרים הטילים"
בינתיים, האוקראינים טוענים לעוד בעיה חמורה של הצבא הרוסי, מלאי טילים שהולך ואוזל אחרי חצי שנה של מלחמה. על פי המודיעין של אוקראינה, לרוסים יש כיום רק 45 אחוז ממלאי הטילים שהיה להם טרם המלחמה. בכיר מנהל המודיעין של משרד ההגנה אוקראיני, טען בהצהרה לתקשורת שהרוסים "בסיטואציה בעייתית" עם טילי השיוט מסוג "קאליבר", ונשארו עם 20 אחוז מהטילים הבליסטיים לטווח קצר מסוג "איסקנדר-M".
מדובר בטילים העיקריים בהם רוסיה משתמשת לתקיפות עומק בשטח אוקראינה, גם לאור זה שחיל האוויר הרוסי מתקשה לפעול במקומות האלה. סימן למצוקה של הרוסים בתחום הטילים, הוא שימוש שהם עושים במערכות טילים שלא מיועדות לתקיפות קרקעיות. למשל הדיווחים על שימוש בסוללות טילי נ"מ מסוג S-300 לתקיפת מטרות יבשתיות. שימוש דומה נעשה בטילים ישנים נגד ספינות.
קצב הייצור הרוסי מתקשה לעמוד ביעדים הנדרשים. בין השאר בגלל שהרוסים לא יכולים לייבא רכיבים אלקטרוניים ממדינות המערב, שהטילו עליהם סנקציות מאז הפלישה.
מבחינת הרוסים יש פה סכנה כפולה, זאת משום שלרוסיה יש אויבים גם מחוץ לאוקראינה ובכלל, כוח הטילים שלה נחשב מרכיב חשוב בקרב המעצמות. ירידה חדה בסד"כ הטילים מפחית מרמת האיום שהיא מציבה, כלפי מדינות בהן היא רואה איום. כל זה רק מגדיל את הכישלון של הכוח האווירי הרוסי.