שעות לאחר ההודעה על מותו רס"ן (במיל') זאב (ז'אבו) חנוך ארליך באירוע החריג בלבנון, בצה"ל אומרים הבוקר שהם ממשיכים לחקור את הנסיבות שהובילו למותו של ארליך, מוותיקי היישוב עופרה שבבנימין וחוקר ארץ ישראל וההתיישבות בה.

ארליך, כאמור, נהרג בהיתקלות עם מחבלים בלבנון אחרי שעל פי צה"ל נכנס כאזרח שלא על פי הנהלים ובאישור של רמ"ט (ראש מטה) גולני, אל"מ (במיל') יואב ירום - שבעצמו אישר את הכניסה שלא על פי הנהלים, אבל מעדויות שהגיעו לידי mako עולה שארליך ז"ל נכנס כאזרח גם לעזה בחודשים הראשונים של התמרון הקרקעי ובאישור של קצינים בכירים - ועוד לפני כן נכנס לשטחי יהודה ושומרון תחת אבטחה של צה"ל.

לכל אלה יש להוסיף כי אל"מ במיל יואב ירום, שנפצע בהיתקלות, טרם נתן את גרסתו לאירוע ולכן יש להתייחס להאשמות נגדו בזהירות רבה.

סמל גור קהתי ז"ל (צילום: דובר צה"ל)
גור גהתי ז"ל | צילום: דובר צה"ל

הבוקר הותר לפרסום שסמל גור קהתי, בן 20 מניר בנים, לוחם בגדוד 13 נפל בתקרית בה נהרג ארליך, ומהתחקיר הראשוני של צה"ל עולה שאתמול (רביעי), סמוך לשעה 14:00, ארליך ז"ל נכנס ללבנון עם כוח של חטיבת גולני בליווי רמ"ט החטיבה. הם הגיעו לאתר ארכיאולוגי ושם נתקלו בשני מחבלים שפתחו לעברם באש.

מהירי לעברם נהרגו ארליך וסמל קהתי ז"ל, אל"מ (במיל') ירום נפצע גם הוא כאמור ופונה לקבלת טיפול רפואי. שני המחבלים חוסלו. מיד אחרי ההתקלות הקשה התברר שארליך נכנס ללבנון כאזרח כאשר לא ברור מי אישר את הכניסה שלו - שלא נעשתה על פי נהלי צה"ל. בצבא יותר מרמזו בתדריכים שנתנו לתקשורת שהאישור ניתן על ידי רמ"ט גולני, אל"מ במיל יואב ירום - אבל כאמור גרסתו לאירוע לא ניתנה בשל פציעתו. 

פעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון (צילום: דובר צה"ל)
פעילות צה"ל בדרום לבנון | אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

הבוקר הנחה הרמטכ"ל על הקמת צוות מומחים לבחינה ולחיזוק המשמעת המבצעית בלחימה, בעקבות נפילתו של ארליך ז"ל, ומינה צוות מומחים לבחינה ולחיזוק המשמעת המבצעית והתרבות הצבאית בלחימה בראשות אלוף (מיל') מוטי ברוך.

הצוות יעסוק בגיבוש תמונת מצב מפורטת באשר לקיום משמעת מבצעית, פקודות ונהלי הצבא, כללי ההתנהגות והנורמות הנהוגות ביחידות הצבא בשתי חזיתות הלחימה העיקריות - צפון ודרום. כמו כן, הצוות יעמוד על האופן בו ממומשת תרבות צבאית תקינה ביחידות הלוחמות בשתי הגזרות הנ"ל ויגבש המלצות מעשיות לחיזוק המשמעת והתרבות הצבאית בלחימה ככלל. הצוות יחל את פעילותו באופן מיידי, ויגיש את המלצותיו לרמטכ"ל בעוד כשבועיים מהיום. במקביל, המשטרה הצבאית פתחה בחקירת נסיבות האירוע במהלכו הוכנס רב-סרן (מיל׳) זאב (ז׳אבו) חנוך ארליך ז"ל לזירת לחימה ושם נפל. בסיומה יועברו ממצאיה לבחינת הפרקליטות הצבאית.

הרמטכ"ל הרצי הלוי בדרום לבנון (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל הנחה על הקמת צוות מומחים לבחינה ולחיזוק המשמעת המבצעית בלחימה | צילום: דובר צה"ל

אחת השאלות העיקריות שבצבא צריכים לענות עליה הבוקר היא מי אישר ומי ידע על הכניסה של ארליך ללבנון. כמו כן, מה הנהלים של הצבא בנושא ועד כמה הכניסה שלו ושל אזרחים אחרים הייתה שגרתית. מעדויות שהגיעו לידי mako, די ברור שארליך, דמות אגדית בקרב אנשי ההתיישבות, חוקר ומורה דרך מוכר - נכנס באופן תדיר לשטחי לחימה צה"ליים.

למעשה, כבר בשלב הראשון של התמרון הקרקעי הוא נכנס לעזה, בין השאר למרחבי הלחימה של אוגדה 36, אז בפיקוד של אלוף דדו בר כליפא ובידיעתו. כיום, האלוף בר כליפא הוא ראש אכ"א שמיהר לאשר את החיול של ארליך ז"ל למילואים אחרי מותו.

מהלך זה עורר הרבה מאוד ביקורת והעלה שאלות קשות, זאת לאור ההתנגדות של אכ"א שלרוב מתנגד לחיול של אחרים כמו אלון שימריז, החטוף שנהרג מאש צה"ל או נווט הקרב רס"ן אסף דגן ז"ל. גם בצה"ל ישנה הבוקר ביקורת קשה על המהלך שנעשה במהירות והעלה שאלות קשות.

אגב, אל"מ במיל יואב ירום נחשב לקצין מאוד ביקורתי ולעומתי לרמטכ"ל הרצי הלוי ולפיקוד הבכיר של צה"ל, ובאחד המפגשים שהיו עם הרמטכ"ל, מפקד זרוע היבשה, דובר צה"ל ובכירים אחרים - אל"מ במיל ירום התבטא בחריפות על האופן בו מתנהלת המלחמה בעזה, ולא מעט גורמים בצה"ל חושבים שהאירוע בלבנון מנוצל על ידי בכירי צה"ל כדי לסיים את שרותו של אל"מ ירום.