האירוע שבו כ-30 שב"חים פלסטינים חצו אתמול (שני) את חומת ההפרדה באזור קיבוץ בחן והיישוב בת חפר (לא בחלק של היישוב עצמו) שבשרון ממשיך להדאיג מאוד את התושבים, במציאות הביטחונית שלאחר 7 באוקטובר. באותו יום מחבלי חמאס בטול-כרם פרסמו סרטון שבו הם מבצעים ירי בכיוון היישובים, ללא פגיעה בתושבים או ביישוב, אך כזה שמצטרף לחציית גדר ההפרדה ופוגע עוד יותר בתחושת הביטחון.

"מה שהסתבר לנו אתמול הוא שזאת השיגרה", סיפר תושב בת חפר, אור שפירא. בשיחה עם mako הוסיף: "התיעוד של אתמול מציג תופעה יום-יומית. חשבנו שאחרי 7 באוקטובר משהו ישתנה. הגביהו את החומה, סגרו חלקים שהיו פתוחים. אבל הרעיון היה שזה לא רק המכשול, שיש מי שעומד כאן ומי שמתקרב למכשול יורים בו או לידו".

צה"ל, יש לציין, הודיע כי כוח קפץ לנקודה שבה חצו השב"חים ועצר 19 חשודים. לטענת הצבא לא מדובר בגורמים הקשורים לטרור אלא בפועלים עם אישור עבודה. אבל את התושבים זה לא מרגיע.

"אנחנו שומעים כאן גם את ההתקפות של הצבא, הכטב"מים והרמה היא שאני יודע להגיד אפילו מתי מטען מתפוצץ בטול-כרם", אומר תושב היישוב שפירא. "המצב שלנו טוב אל מול הצפון והדרום, אבל החשש זה לא רק שמשהו יקרה, אלא שזה שכבר קורה. כי אם יורים על בת חפר ואם חוצים שב"חים זה כבר קורה. פשוט זה עוד לא התממש כמו בעוטף עזה".

בבת חפר מעידים על קבוצות של עשרות שב"חים שחוצים את גדר ההפרדה באזור שלהם כמעט בכל יום. החשש שלהם הוא שמי שיחצה את הגדר פעם הבאה, יהיה מחבל או גל של מחבלים שיסתערו על היישובים. בבת חפר, ובקיבוצים השכנים יד חנה ובחן מספרים שהם לא עוצמים עין מרוב דאגה.

סרטון הירי, פעילות הכוחות (צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27 א', דובר צה"ל)
ירי מטול כרם, פעילות מעצרים באיו"ש | צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27 א', דובר צה"ל

תושבים נוספים שעמם שוחחנו דיברו על הצורך בשיח ישיר מול גורמי הצבא, כדי לקבל מהם תשובות על המציאות הביטחונית שאיתה הם מתמודדים.

"מפקד החטיבה המרחבית היה כאן בחודש נובמבר, אחרי שלחצנו שהוא יגיע. אבל זה טקס ולא נאמר שם משהו מיוחד. זה לא שונה מזה שדובר צה"ל אומר שהצבא חזק בהגנה והתקפה. אל תפתרו אותנו באמירות כאלה. זה לא עובד. פירקו כאן את כיתת הכוננות הגדולה שהייתה. צוותים שהיו בצו 8 שוחררו ונשארנו עם בודדים. הייתה נוכחות מורגשת של הצבא והם עזבו", אמר תושב היישוב אור שפירא.

"אנחנו לא מתכוונים לתת לתרחיש הקיצון לקרות", הוסיף ואמר תושב היישוב לגבי הצעדים הבאים. "לא נחכה שיהיה בסדר, וחלק מהאנשים פונים להפגנות. אני מאמין בלשבת אישית עם כל אחד שאמור לטפל בבעיה. ביקשתי מהשר לביטחון לאומי בן גביר לבוא אלינו, כדי שיראה שהוא איתנו. שיבין את המצב הקשה שלנו ושיראה שאנחנו מעניינים מישהו. בינתיים לא קיבלתי תשובה ואני מקווה שזה יקרה".

מעצר החשודים (צילום: דוברות מג"ב)
פעילות מעצר שב"חים וחשודים בהסעתם | צילום: דוברות מג"ב

מכת השב"חים שמסכנת את היישובים

תופעת השב"חים (שוהים בלתי-חוקיים) באזור הזה, כמו גם לאורך כל הגדר אינה חדשה ונמשכת שנים. על פי צה"ל, לא מדובר באנשים שקשורים לטרור, ולמעשה רבים מהם מחזיקים בהיתרי עבודה, כלומר מפוקחים ביטחונית. והם עוברים באופן לא חוקי בגלל הסגר שהוטל מאז 7 באוקטובר. את תושבי האזור זה לא מרגיע.

התופעה שהזניחו במשך שנים דורשת טיפול כלל מערכתי הכולל את משטרת ישראל ומערכת המשפט. גורם בצבא אמר שמשטרת ישראל עוצרת בכל יום מאות שב"חים, אבל "זה לרוקן את הים עם כפית. אנחנו כבר למודי ניסיון ויודעים להגיד שהמרדף אחרי השב"חים עצמם זה בזבוז משאבים ואנרגיה. גם במשטרה מבינים את זה. החיצים של הפעילות צריכים להיות מופנים לשורש הבעיה שזה המעסיקים שלהם, בעיקר קבלני בניה ושיפוצים. ונגד המסיעים שלהם".

מדובר בגורמים שמרוויחים הרבה מאוד כסף, והאינטרס הזה גובר מבחינתם על ההיגיון הביטחוני. זה אומר שמדינת ישראל צריכה להילחם בתופעה הזו גם בכלים כלכליים, וזה בנוסף לטיפול במעסיקים ובמסיעים, כפי שציין הגורם הצבאי.

בעיה נוספת נמצאת בתחומי בתי המשפט, שם נוטים לשחרר די מהר את השב"חים עצמם. גם העונשים של מעסיקים ומסיעים שמורשעים לא מספיק כבדים כדי להפוך את הפעילות העבריינית והביטחונית הזו לבלתי משתלמת. כשזה המצב צה"ל, מג"ב והמשטרה ממקדים את הפעילות שלהם נגד השב"חים עצמם ובכך לא מצליחים למגר או אפילו להפחית את התופעה.

כך קורה שאזרחים ישראלים, כמו בבת חפר, מוצאים את עצמם שוב ושוב במצב של חוסר אונים מול נחיל השב"חים שחוצים את הגדר, כשבמקביל לזה גם מחבלים יורים גם לעבר היישובים שלהם.