לראשונה מאז החל המבצע ברפיח ובציר פילדלפי, צה"ל חשף ואטם מנהרה שחצתה מתחת לציר פילדלפי, סמוך למעבר רפיח בין עזה למצרים. מקובל לחשוב שכל המנהרות בציר פילדלפי חוצות את הגבול לצד המצרי, אבל בפועל חלק הן מנהרות לחימה, חלק מנהרות למרחבי שיגור רקטות, מחסני אמל"ח ועוד. כל מה שנמצא ממש קרוב לגבול עם מצרים נועד למנוע מישראל לתקוף שם.

המנהרה שעברה מתחת לציר פילדלפי נאטמה במהלך הפעילות ברפיח, כשבטון נוזלי הוזרם אליה ועמד להגיע לצד המצרי. בצה"ל מעריכים כי ישנן עוד עשרות מנהרות כאלו ששימשו כ"צינור החמצן" של חמאס, וכדי לאתר ולחשוף ידרשו עוד מספר חודשי עבודה

לראשונה מאז החל המבצע ברפיח ובציר פילדלפי, צה"ל חשף ואטם מנהרה שחצתה מתחת לציר פילדלפי, סמוך למעבר רפיח, בין עזה למצרים. המנהרה התגלתה כבר לפני מספר שבועות ואחרי שנחקרה על ידי כוחות הנדסה, החלו להזרים לתוכה בטון נוזלי בלחץ, בדומה לפעולה שעשו לגילוי ואיטום המנהרות של חיזבאללה ב-2018.

העבודות במנהרת הטרור הגדולה (צילום: דובר צה"ל)
איטום מנהרת חמאס בעזה ע"י צה"ל, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

שלשום (שני) הבטון הנוזלי שצה"ל הזרים עמד להגיע לצד המצרי, וכך נחשפה ונאטמה המנהרה הראשונה. ההערכה היא שיש עוד עשרות מנהרות שחוצות בין עזה למצרים ותידרש עוד כחצי שנה לחשוף ולהשמיד את כולן.

החשיפה של תוואי המנהרה והאיטום החלו כבר לפני מספר ימים, אז הזרימו פנימה בלחץ מספר מרכיבים של בטון נוזלי. מדובר בפעולה דומה לזו שצה"ל עשה במהלך מבצע "מגן צפוני" בשנת 2018, אז נחשפו ונאטמו המנהרות שחיזבאללה חפר בין לבנון לישראל.

בניגוד לפעולה שהייתה בצפון, אז צה"ל הזרים יותר חומר ממה שהיה צריך, כדי שיראו את החומר זורם ברחובות הכפרים שבצד הלבנוני הפעם הוכנס חומר באופן מדוד וההזרמה פסקה מיד כשהחומר עמד להגיע לצד המצרי.

צה"ל החל לפעול בציר פילדלפי בתחילת חודש מאי, במסגרת הקרב על רפיח. ב-20 במאי צה"ל דיווח שהשתלט על כמחצית מציר פילדלפי שאורכו כ-14 ק"מ. ב-29 במאי צה"ל הודיע שהשיג שליטה מבצעית על כל ציר פילדלפי. אז גם החל החיפוש אחרי המנהרות שחוצות בין עזה לסיני.

דובר צה"ל דיווח על איתור של 25 מנהרות לכיוון ציר פילדלפי. צה"ל החל לבדוק כמה מהן גם חוצות את הציר לסיני, אחת כאמור התגלתה שלשום וההערכה היא שיש עוד הרבה יותר, למעלה מ-30.

במהלך סיור של mako ברפיח בחודש שעבר, אמר אל"מ עברי אלבז, מפקד חטיבה 12: "יש עוד מנהרות, אנחנו מחפשים אותן ואני מניח שזה ייקח עוד כחצי שנה עד שנמצא אותן ונשמיד. בסוף זה כ-15 ק"מ שצריך לסרוק ולאתר הכל מחדש".

תשתית המנהרות האדירה שחמאס בנה במשך שנים בין ישראל ומצרים, לא מעט מהן מתחת לאף של שירותי המודיעין של שני הצדדים, זה מה שאפשר את ההתעצמות של חמאס.

צינור החמצן הזה, כפי שמכנים זאת בצה"ל, הכניס לרצועה כמויות אדירות של רקטות, טילים ואמל"ח רב. בנוסף גם מכונות לייצור תקני של אמצעי לחימה שונים וכל מה שצה"ל פוגש בתשעה חודשים של מלחמה. לכן התפיסה של ציר פילדלפי נחשבת להישג אסטרטגי של צה"ל במלחמה.

פעילות הכוחות במרחב (צילום: שי לוי)
מבט על ציר פילדלפי במסגרת סיור שערכנו | צילום: שי לוי