מצרים חתמה על הסכם עם סין לרכישת מטוסי קרב "צ'נגדו" מדגם J-10C בשאיפה להחליף צי מטוסי ה-16-F "המזדקן" שלה. על פי דיווחים שונים, העסקה עבור מטוסי הקרב הסיניים נחתמה ב-19 בחודש שעבר, אוגוסט 2024. רכש זה הופך את מצרים ללקוח הבינלאומי השני שרוכש את דגם מטוסי הקרב, לאחר שקודם לכן עשתה זאת גם פקיסטאן.

המהלך הזה הגיע על רקע פרסומים שלפיהם מצרים מחפשת לבצע "מודרניזציה" של חיל האוויר המצרי ותחילה להחליף את צי ה-16-F המיושן. המטוס הסיני הוא מטוס הכולל נשק אוויר-אוויר ואוויר-קרקע מתקדם, שיש מי שמשווים אותו למטוסי ה-16-F שכידוע יוצרו בארה"ב ודגמים שלהם מופעלים גם על ידי חיל האוויר הישראלי.

העסקה מגיעה לאחר שמצרים החליטה לדחות הצעות מארה"ב ורוסיה לשדרג או להחליף את צי מטוסי הקרב המדובר. על פי הדיווחים בנושא, מצרים שקלה זאת אך לבסוף דחתה את ההצעות מהאמריקאים לשדרוג למטוסי 16-F מדגם V כפי שרכש לדוגמה צבא ירדן.

מטוס קרב בשמי הממלכה (צילום: Jordan Pix, GettyImages)
מטוס קרב 16-F של חיל האוויר הירדני | צילום: Jordan Pix, GettyImages

המצרים דחתה גם הצעה מרוסיה לרכוש מטוסי קרב מסוג מיג-29 לאחר שעל פי הדיווחים בנושא התאכזבה מרכש של דגם M של המטוסים הללו מרוסיה, שאותו ביצעה בשנת 2015. לאחרונה הציגה סין את מטוסי הצ'נגדו J-10C במפגן אווירי שהתקיים במצרים, שהיה לפעם הראשונה שמטוסים אלו נראים בשמי יבשת אפריקה.

מצרים שגובלת בישראל ומחזיקה גם בגבול משותף עם רצועת עזה חתומה אמנם על הסכם שלום עם ישראל ואף נחשבת לאחת מהמתווכות במשא ומתן לעסקה לשחרור חטופים ישראלים משבי חמאס. אך למרות ההסכם בין המדינות ישנה חשדנות רבה כלפי המצרים והצבא שלהם, שהתגברה לאחר היקף המנהרות ותשתיות הטרור שהתגלו ברפיח וציר פילדלפי, ממש על הגבול עם מצרים.

למתיחות נוסף גם "ביקור פתע" בציר פילדלפי שערך ביום חמישי האחרון הרמטכ"ל המצרי, הגנרל ח'ליפה, שהיה מתוקשר וכלל כוחות גדולים של הצבא, כולל הצהרות לוחמניות שקראו לישראל שלא להאשים את המצרים בכישלון ברצועת עזה, כביכול. בחירה של המצרים במטוס סיני שיחליף אמריקאי עשוי להיחשב גם כצעד בכיוון הציר שבו חברה סין יחד עם רוסיה ואף עם איראן, על חשבון הקרבה לציר המתון שמובילה ארה"ב.

מטוס וטייסי החיל  (צילום: Sport Images/Getty Images)
טייסים במטוס קרב J-10 סיני | צילום: Sport Images/Getty Images