על רקע הדיווחים שצבא לבנון לא עומד בתנאי ההסכם ומתפרס בדרום לבנון במטרה להשמיד תשתיות טרור של חיזבאללה, צה"ל ממשיך בנסיגה בחלק מהגזרות. בימים האחרונים כוחות צה"ל, בהנחיה של הדרג המדיני, השלימו נסיגה משמעותית בגזרה המערבית של דרום לבנון. המהלך בוצע בתיאום עם האמריקאים והמנגנון שהוקם כדי לפקח על סעיפי ההסכם.

אחרי הנסיגה צבא לבנון נכנס לראשונה מאז החל התמרון הקרקעי בצפון לאזור נקורה. אבל בישראל אומרים שמספר החיילים הלבנונים קטן ממה שהם התחייבו ולכן שוקלים להשאיר כוחות בחלק מהמרחבים בדרום לבנון, גם מעבר ל-60 הימים שנקבעו בהסכם.

הצבא השכן בגבול (צילום: שי לוי)
צבא לבנון על גדר גבול ישראל-לבנון לפני המלחמה | צילום: שי לוי

כפי שפרסמנו ב-mako עוד בחודש שעבר, צבא לבנון לא מצליח לעמוד בתנאי ההסכם ולפרוס מספיק כוחות בדרום לבנון. ההערכה היא שבשלב הזה רק כמה מאות חיילים לבנונים ירדו לדרום ואזור הגבול עם ישראל. על פי ההסכם אמורים להיפרס בדרום 10,000 חיילים. טרם המלחמה היו בדרום לבנון כ-4,500 חיילים.

במערכת הביטחון מתנהלים בימים האחרונים דיונים מול הדרג המדיני כיצד יש לנהוג בתום 60 הימים להפסקת האש, אם צבא לבנון לא יצליח לפרוס מספיק כוחות בדרום המדינה. חלק מהבכירים קוראים שלא לצאת מכל שטחי לבנון, בתיאום עם האמריקאים ומנגנון הפיקוח, גם כדי להתעקש על הסעיפים.

יש גם קולות בצבא שקוראים להשלים את הנסיגה כדי להפנות כוחות לגזרת אחרות, ובעיקר בגלל שעיקר האכיפה הישראלית במקרה של הפרות חיזבאללה נעשית גם כך בתקיפות אוויריות.

כפי שפרסמנו, כבר בחודש שעבר צבא לבנון הודה באופן רשמי שייקח להם לפחות שנה לגייס את כל החיילים הדרושים לפריסה בדרום המדינה, לאמן אותם ולצייד אותם. עוד ציינו שם שחסרים להם כמיליארד דולרים לביצוע המהלך. במיוחד אחרי הקריסה של סוריה ופריסת חיילים לבנונים בגבול הסורי-לבנוני, כדי למנוע משם כניסה של אזרחים ומורדים סורים, וגם למנוע הברחות של נשק ללבנון.

עוד חשוב לציין שהחשש העיקרי בצה"ל ומערכת הביטחון, זה שגם פריסה של צבא לבנון בדרום לא תביא לאכיפה מספקת של הסכם הפסקת האש והשמדת תשתיות חיזבאללה שם. בעבר צבא לבנון נמנע מעימותים עם חיזבאללה ואף מעבר לזה, קצינים וחיילים לבנונים אף שיתפו פעולה עם פעילי חיזבאללה, כולל במהלך המלחמה מול ישראל. בנוסף לזה, לא מעט פעילים של חיזבאללה משרתים גם בצבא לבנון וביחידות שבהן מפקדים וחיילים שיעים, נמנעים עוד יותר מעימותים על אנשי חיזבאללה.

מנגד, ההבנה היא שחיזבאללה נמצא בנקודה הכי חלשה שלו מאז הקמתו, בגלל המכות הקשות שספג מישראל, השמדת אמצעי לחימה רבים וחיסול אלפי פעילים, בהם גם הבכירים ביותר ומנהיג הארגון חסן נסראללה. בכיר בצה"ל מעריך שהחולשה של חיזבאללה תנוצל "במידה כזאת או אחרת" על ידי ממשלת לבנון והצבא שם, כדי לחזק את השליטה שלהם והריבונות.

אבל הוא כמו שאר בכירי צה"ל ומערכת הביטחון מסרבים בשלב הזה להתחייב שזה מה שיקרה בסופו של דבר. לכן גם התקבלה ההחלטה להאריך את הפינוי של תושבי הצפון עד לסוף פברואר ויתכן שיאריכו שוב. על רקע המצב הנפיץ והאיומים שנשמעו על ידי בכירי חיזבאללה בימים האחרונים, ישנו חשש שהפסקת האש תקרוס. בצה"ל אומרים שהם מוכנים גם לאפשרות הזאת, ומאיימים שבמקרה כזה התגובה הישראלית תהיה אגרסיבית במיוחד.

הלחימה הקרקעית בחיזבאללה (צילום: דובר צה"ל)
המבצע הקרקעי של צה"ל בלבנון | צילום: דובר צה"ל