שינוי מדיניות: בריטניה הודיעה אתמול (שני) באופן רשמי כי בקיץ הקרוב היא תחל לאמן טייסי קרב אוקראינים. מדובר בהכשרה בסיסית ויסודית שתכין אותם להטסה של מטוסי קרב מערביים, כאשר המטוס המיועד אותו הם מסמנים זה ה-F-16 מתוצרת ארה"ב.
ראש ממשלת בריטניה, רישי סונק, אישר את הדיווח: "אסור לנו לאכזב אותם. קווי החזית של התוקפנות של פוטין נמצאים באוקראינה, אבל קווי השבר משתרעים על כל העולם. זה האינטרס שלנו להבטיח שאוקראינה תצליח מול הברבריות של פוטין". זאת הפעם הראשונה שבה גורם רשמי בכיר אומר בקולו שישנה כוונה לספק מטוסי קרב לאוקראינה ולהכשיר את הטייסים שלה להטיס מטוסים מערביים. הבריטים הדגישו שאין בכוונתם להעביר מטוסי קרב משלהם.
בהצהרה, ממשלת בריטניה אמרה שהיא תתחיל בתוכנית אימוני טיסה לטייסים אוקראינים בשבועות הקרובים. "הקיץ הזה נתחיל שלב טיסה יסודי כדי ללמוד הכשרה בסיסית", נכתב בהודעה. "התכנית היא לספק לאוקראינים כישורי טיס שהם יכולים ליישם על סוגים שונים של מטוסים. הכשרה זו הולכת יד ביד עם מאמצי בריטניה לעבוד עם מדינות אחרות על אספקת מטוסי F-16 - מטוסי הקרב המועדפים על אוקראינה".
למרות שמאז פרוץ המלחמה מדינות מערביות לא מיהרו לספק מטוסי קרב לאוקראינה, נראה שהשינוי קרוב והם יקבלו מה שמכנים שם "קואליציה של מטוסי קרב", כלומר מספר דגמים שהעיקרי שבהם זה ה F-16 ממספר מדינות שונות, כמו דנמרק ונורבגיה, בהן הם מוחלפים במטוסי F-35. לגבי "קואליציית המטוסים", אמר נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, במהלך ביקורו בבריטניה: "ממה שאני רואה בזמן הקרוב ביותר נשמע על כמה החלטות חשובות מאוד, אבל אנחנו עדיין צריכים לעבוד על זה".
כדי שתהליך הקליטה יהיה יעיל, נדרשת הכשרה ארוכה של הטייסים ואנשי התחזוקה. הבריטים יכשירו את הטייסים האוקראינים (ותיקים וחדשים) בדומה לאופן ההכשרה של חיל האוויר המלכותי (RAF). זה כולל שלב יסודות טיסה הנמשך ארבעה חודשים, אולם ייתכן שיקצרו אותו מעט ויעברו אותו על מטוסי טורבו-פרופ. לאחר מכן יעברו את ההכשרה על מטוסי סילון, שתימשך עוד כמה חודשים, ועם סיום שלב ההכשרה הטייסם יהיו מוכנים להסבה למטוס קרב מערבי.
המשמעות של הגעת מטוסי קרב מערביים לאוקראינה גדולה הרבה יותר מדגם המטוס עצמו. כשזה יקרה, אוקראינה תוכל להפעיל באופן מלא טילים ופצצות חכמות, שיגדילו באופן משמעותי את האפקטיביות של חיל האוויר האוקראיני.
כבר היום משתמשים בטילי "הארם" ופצצות "JDAM" ממטוסי המיג 29 והסוחוי 27 האוקראיניים. אולם שימוש זה מוגבל מאוד בגלל התקשורת שבין המטוס לחימוש החכם. כאמור, זה ישתנה בקרוב והעובדה שהבריטים אישרו את התהליך באופן רשמי מעידה ככל הנראה גם על שינוי המדיניות האמריקאית שוודאי הייתה מעורבת במהלך.