ה"וול סטריט ג'רנל" מדווח היום (ראשון) שישראל שינתה את תוכניות המלחמה שלה ברפיח: "בעקבות דיון אינטנסיבי עם גורמים אמריקנים כדי להימנע מחציית הקו האדום של ממשל ביידן". על פי הדיווח בארצות הברית, "ישראל גנזה את התוכנית המקורית לפעולה של שתי אוגדות ברפיח", זאת בעקבות חשש של הבית הלבן מפני הרג אזרחים המוני.

לאמריקאים, יש לציין, היכרות טובה מאוד עם תוכניות המלחמה הישראליות. זאת מכיוון שכבר בתחילת המערכה הגיעו לכאן קצינים אמריקאים בכירים במטרה לסייע, בעיקר באספקה של אמל"ח על פי הצורך הישראלי.

בצה"ל תכננו לנהל מערכה מהירה ומאוד אגרסיבית ברפיח עם הפעלה של כוחות גדולים והיקפי אש אדירים, במטרה לחסל את חטיבת חמאס האחרונה. וגם כחלק מהלחץ הצבאי שהגיע באיחור של חודשים, משיקולים מדיניים. המטרה הייתה כמו בצפון הרצועה - כיבוש מלא של השטח אחרי פינוי האזרחים משם, ואז השמדה שיטתית של תשתיות טרור, לצד הרג של כמה שיותר מחבלים.

רפיח אחרי תקיפה (צילום: EYAD AL-BABA/AFP via Getty Images)
אחרי תקיפה ברפיח | צילום: EYAD AL-BABA/AFP via Getty Images

אבל האמריקאים חששו שפעולה כמו זו שתכננה ישראל, תביא להרג גדול של אזרחים עזתים. מה שלדעתם יפגע בישראל ובמטרות המלחמה שלה בשל לחץ בינלאומי, וגם יפגע בארה"ב עצמה כמדינה שתומכת ומספקת נשק לישראל. בארה"ב גם מעריכים שבגלל שלישראל אין אסטרטגיה ותוכניות ליום שאחרי, הפעולה ברפיח כמעט חסרת תכלית, ולא תשנה את תמונת המלחמה. זאת למעט הפעלת לחץ צבאי וניסיון להגיע לחטופים.

לנוכח כל זה, הבית הלבן לחץ לשינוי התוכניות הצבאיות ועל פי הדיווח מהבוקר, הלחץ עבד וישראל בחרה במערכה צבאית המתמקדת בציר פילדלפי כדי לאטום הגבול בין עזה למצרים, התבססות בדרום הרצועה, ומשם לבצע פשיטות לעומק רפיח.

על פי הדיווח, בזמן שבישראל עוד הצהירו על הכנות לפעולה "עצימה" ובהיקף גדול ברפיח, בחדרים הסגורים בנו מחדש את תוכנית המלחמה ברפיח, צמצמו את היקף הכוחות במספר גדול של גדודים, והתמקדו בפשיטות מבוססות מודיעין מהאזורים שיכבשו. זה כפי שניתן לראות נכון להיום. השינוי הזה הביא לכך שהפעולה הישראלית עומדת בדרישה האמריקאית ומאפשרת לנשיא ארה"ב ביידן, להמשיך לתמוך בישראל ולספק לה נשק.

זה מגיע כאשר ביידן מנסה להפעיל לחץ נוסף על חמאס וישראל להסכים להפסקת אש, כחלק ממפת דרכים תלת-שלבית לסיום הלחימה ברצועת עזה. בישראל אומרים שהאמריקאים לא הציבו קווים אדומים לפעולה ברפיח, ובנוסף אמר גורם ישראלי ל"ג'ורנל" כי לדבריו: "לא ויתרנו על המטרות שלנו של הבסת חמאס ברפיח". ובנוסף הדגיש כי צה"ל היה נדרש לפעול להקטין את הנפגעים האזרחיים ברפיח, "גם אם האמריקנים לא היו אומרים לעשות זאת".

בהקשר הזה מציינים גורמים אמריקאים שהוויכוח על הקו האדום של ארה"ב, מונח שבו השתמש ביידן לראשונה במרץ, לא הובן נכון. "הייתה תפיסה שגויה לגבי המשמעות של הערת הקו האדום של ביידן", אמר ג'ונתן פאניקוף, קצין מודיעין בכיר לשעבר של ארה"ב וחבר בצוות החשיבה של המועצה האטלנטית. "עבור רבים בעולם הערבי, זה התפרש כאילו מבצע צבאי ברפיח מחוץ לתחום אם ישראל רוצה לשמור על תמיכת ארה"ב", אמר פאניקוף.

עם זאת, לדברי אותו גורם אמריקני: "עבור רבים בממשל, מעולם לא הייתה הכוונה לומר שישראל לא תוכל לצאת למבצע צבאי. הכוונה הייתה לומר שישראל לא תוכל לנהל מבצע כמו שעשתה בעיר עזה או בח'אן יונס, שגרמו למספר גבוה של אזרחים הרוגים והרס".

כסגן נשיא עם קצינים (צילום: Alex Wong, GettyImages)
ביידן וקציני צבא ארה"ב | צילום: Alex Wong, GettyImages

"זה קו אדום, אבל אני לעולם לא אעזוב את ישראל", הגיב הנשיא ביידן בעצמו. "ההגנה על ישראל עדיין קריטית, אז אין קו אדום, אני לא הולך לנתק את כל הנשק כדי שלא תהיה להם כיפת ברזל שתגן עליהם".

בינתיים צה"ל ממשיך להתקדם בפעולה ברפיח. כוחות צה"ל השיגו שליטה מבצעית מלא על ציר פילדלפי, כך על פי צה"ל, כאשר צוותי הקרב של אוגדה 162 התקדמו על הציר עד למרחק של כ-2 ק"מ מקו החוף והערכה היא שבהמשך יגיעו עד לשם.

לצד מה שהוגדר כניתוק "ציר החמצן של חמאס", צה"ל כבש את השכונות הדרומיות של רפיח, משם הם יצאו לפשיטות וישתלטו על מרחבים נוספים במטרה לאתר תשתיות טרור ולהשמיד אותן. לא פחות חשוב, במטרה לנסות ולאתר חטופים ישראלים.