הלחימה בצפון: תיעוד שמעלים אזרחים לבנונים לרשתות החברתיות חושף את ההרס האדיר בכפרים הלבנונים כתוצאה מתקיפות חיל האוויר. בסרטונים ותמונות ניתן לראות בתים הרוסים, כבישים ותשתיות שנחרבו כשבנוסף לזה עשרות אלפי אזרחי לבנון עזבו את ביתם, בגלל ההחלטה של חסן נסראללה לצאת למלחמה ולסייע לחמאס בטרור נגד ישראל.

בצה"ל מבינים היטב שגם אחרי 11 חודשי לחימה הדבר אינו מביא לשינוי תמונת המצב הכללית ולא מקרב את חזרת תושבי הצפון לבתים שלהם, אבל מזהים לחץ גובר מהשטח על נסראללה שכרגע לא משנה את מדיניות האש שלו ואף מסלים אותה, בלחץ האיראנים.

עשן כבד באזור הנפילות (צילום:  Ayal Margolin/Flash90)
עשן כבד בגולן כתוצאה מנפילות לאחר שיגורי חיזבאללה מלבנון | צילום: Ayal Margolin/Flash90

סמוך לשעה 12:30 בצהריים הודיע דובר צה"ל כי "מטרה אווירית חשודה" חצתה משטח לבנון ונפלה בשטח פתוח במרחב הגליל העליון, ללא נפגעים. הופעלו התרעות במרחב וכוחות כיבוי הופעלו לכיבוי השריפה שפרצה בעקבות הנפילה במרחב. בינתיים צוטט הבוקר שר הביטחון גלנט כאומר לבכירים בארה"ב כי ההזדמנות להסדרה עם חיזבאללה חולפת והכיוון ברור - מלחמה בעצימות גבוהה ביותר בין ארגון הטרור מלבנון לבין ישראל.

בימים האחרונים הגיעו תושבי הכפר הלבנוני אל-עדייסה לפנות את החפצים שלהם מהבתים שנפגעו בתקיפות צה"ל שהיו שם. הגעת התושבים לכפר נעשתה באישור צה"ל, שנצר שם את האש למשך מספר שעות. הלבנונים מאל-עדייסה ראו את הבתים ההרוסים שלהם ואת תשתיות הכפר שנחרבו וייקח שנים לשקם. בתיעוד שהעלו לרשתות ניתן לראות את ההרס ואת הפינוי של מה שנשאר בבתים שלהם שנפגעו.

תיעוד דומה ניתן לראות מעשרות כפרים לבנונים בהם כילא, מרון א-ראס, עייתה א-שעב ואחרים. בכל אחד מהכפרים האלה יש עשרות רבות של בתים ומבנים שנפגעו. זה קרה כי חיזבאללה הפך את הכפרים האלה למרחבים צבאיים שבהם הסתיר מחסני אמל"ח, רקטות, משגרים ומבנים צבאיים שמשמשים חמ"לים או מרחבי שהייה לפני פעולה ואחריה.

ההרס כתוצאה מאחת התקיפות (צילום: MAHMOUD ZAYYAT/AFP via Getty Images)
הרס בכפר רומאן שבלבנון כתוצאה מתקיפות צה"ל על יעדי חיזבאללה | צילום: MAHMOUD ZAYYAT/AFP via Getty Images

חיזבאללה ספג לא מעט מהלומות במהלך המלחמה. הארגון מאבד בתקופה האחרונה מאות רקטות בכל שבוע. בנוסף נפגעו מחסנים רבים של אמצעי לחימה, מרחבי שיגור הושמדו ומאות פעילים נהרגו. אבל ישראל מנהלת ב-11 החודשים האחרונים קרב הגנה, וזה כפי שכולם מבינים, לא יביא להישגים צבאיים שיסיימו את המלחמה וימנעו מנסראללה להמשיך ולשגר רקטות וכטב"מים לעבר ישראל.

כל עוד לא יהיה מהלך התקפי שיתורגם לאחר מכן למהלך מדיני משלים, תושבי הצפון לא יוכלו לחזור לבתיהם בשלום. בישראל כמו שזה נראה, מתקרבים לשינוי מדיניות. דיון של קבינט המלחמה צפוי להתקיים, וגוברת ההערכה שההחלטות שיתקבלו שם יאפשרו לצה"ל להעלות את הרף, עד כדי תקיפות חריגות יותר ואולי גם מהלך קרקעי מוגבל. כל עוד מהלכים כאלה לא יקרו, שוב, עם מהלך מדיני דיפלומטי, לא יהיה ביטחון לתושבי הצפון.