גם ביממה האחרונה פעלו כוחות השב"כ וצה"ל במרחב בית החולים שיפא במסגרת מבצע "ניתוח מקומי" שהחל לפני כשבוע וחצי, בין ראשון לשני שעבר (18 במרץ). מדובר צה"ל נמסר הבוקר (חמישי) כי ביממה האחרונה מחבלים יצאו מהמיון בבית החולים ופתחו בירי לעבר הכוחות שפעלו במרחב, זאת בנוסף לירי שבוצע לעבר כוחות צה״ל ממתחם המיון בימים האחרונים.
כזכור, המבצע יצא לדרך לאחר שצה"ל השתלט בהפתעה על בית החולים שיפא, אחרי שחמאס חזר והקים שם מפקדה גדולה, והפך שוב את בית החולים למוצב צבאי משמעותי, יחד עם הג'יהאד האסלאמי וארגוני טרור קטנים יותר. צה"ל זיהה כניסה של מאות מחבלים למתחם בית החולים, כשאלה הביאו איתם ציוד לחימה ותקשורת. כנראה שהם היו בטוחים שאחרי יציאת צה"ל מבית החולים בסוף נובמבר 2023 והלחץ הבינלאומי הגובר נגד ישראל, הכוחות לא יחזרו לשם.
מדובר באחד המבצעים המשמעותיים והמוצלחים במלחמה, עם מאות מחבלים עצורים בדרגים שונים, בהם בכירים. כזה שנמשך זמן רב בגלל כמות המחבלים, האזרחים ותוואי הזירה המורכבת. מתחם בית החולים שיפא הוא מהגדולים שיש בעזה וכולל כמה מבנים גבוהים עם שש מחלקות, אגפים תת-קרקעיים וכ-600 מיטות.
נזכיר שבשנות ה-80 ישראל וארה"ב הרחיבו את בית החולים בהשקעה של מיליוני שקלים. כך שמעבר לתשתית של חמאס, יש לצה"ל ושב"כ ידע משמעותי על התוכניות ההנדסיות ומבנה בית החולים, שמן הסתם התעדכן מאז גם בתוכניות של צה"ל. המשמעות של כל זה היא שכוחות צה"ל סורקים שם במתחם רחב ידיים, מבנה אחרי מבנה וחדר אחרי חדר, במטרה לאתר את כלל המחבלים והאמל"ח שהוכנס לשם, אחרי המבצע הקודם של צה"ל בבית החולים.
זה לבדו לוקח הרבה מאוד זמן, בטח כשזה קורה תוך כדי לחימה בבית החולים וגם מהמבנים ואתרי ההרס שסביב שיפא. החלק הזה של הלחימה מנוהל על ידי חטיבה 401 והנח"ל יחד עם חיל האוויר, במטרה לאפשר לכוחות המיוחדים שפועלים בפנים, משייטת 13 ובפיקוד אוגדה 162, עבודה בזירה מבודדת מאיומים חיצוניים.
בנוסף לכל זה, הכוחות הלוחמים בשיפא פועלים לאט ובזהירות, במטרה לייצר הפרדה בין החולים והצוות הרפואי למחבלים. זה אירוע לחימה קשה מאוד, שמטרתו מעבר לחוקי הדין הבינלאומי והמוסר, למנוע הרג המוני של חולים וצוותי רפואה, שיגביר את הלחץ הבינלאומי על ישראל. עד כמה זה חלק חשוב במשימה, ניתן להבין מההצהרות של דובר צה"ל בנושא, שמקפיד להבליט את אותה הפרדה ומדווח, שבית החולים ממשיך לספק שרותי רפואה באופן כמעט שגרתי.
צריך לומר שהלחימה מתנהלת שם לאט ובאופן מדויק גם ובעיקר כדי לשמור על חיי הלוחמים של צה"ל, שפועלים בזירת לחימה קשה בשטח בנוי (לש"ב) גם אם לא הייתה שם מעורבות של האזרחים. זאת מדיניות מובהקת של הצבא לאורך כל התמרון הקרקעי, לשמור עד כמה שניתן על אחוז נפגעים נמוך. כל הרוג הוא עולם ומלואו, אבל צריך לומר שביחס לזירת הלחימה, צה"ל מצליח לשמור על מספר נפגעים נמוך יחסית, וכך גם בלחימה בבית החולים שיפא. אבל זה לוקח זמן והרבה סבלנות.