נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי דרש מבריטניה להגן על אוקראינה מפני כטב"מים וטילים רוסיים באותו אופן שבו סייעה להגן על ישראל מפני התקפת איראן. ההתמקדות בבריטניה היא משום שהפרסום בנושא הוא של הדיילי מייל הבריטי.

הנשיא האוקראיני תהה נשיא אוקראינה שאל מדוע מטוסי בריטניה הפילו כטב"מים איראניים מוקדם יותר השנה, במתקפה על ישראל באפריל, אך לא מנעו מרוסיה לגרום נזק עצום למדינתו, באמצעים דומים, כאשר איראן מספקת כטב"מים וטילים גם למוסקבה.

התיעוד מקייב (צילום: YASUYOSHI CHIBA/AFP/GettyImages)
שוטר מול מל"ט איראני בקייב, אוקטובר 2022 | צילום: YASUYOSHI CHIBA/AFP/GettyImages

דברי זלנסקי באו לאחר שרוסיה שיגרה 200 טילים וכטב"מים המכוונים למתקני אנרגיה במטרה לשתק את רשת החשמל של אוקראינה. למרות שרבים מראשי הנפץ שסופקו מצפון קוריאה ואיראן יורטו על ידי מערכות ההגנה האווירית של אוקראינה, זלנסקי הודה ש'נזק רב' נגרם. בסרטון שפרסם אחרי המתקפה הוא קרא למערב לסייע כמו שמסייעים לישראל.

"באפריל, כשאיראן שיגרה מאות טילי שיוט וכטב"מים לעבר ישראל, בריטניה ושותפיה לא עמדו מנגד", הזכירו בדיילי מייל וציינו כי ממשלתם אישרה אז כי "מטוסי קרב בריטיים הפילו מספר כטב"מים בזמן שמטוסים נוספים נפרסו מעל עיראק וסוריה".

המטוסים בפעולה (צילום: Vitalii Nosach/Global Images Ukraine via Getty Images)
מטוסי ה-16-F הראשונים שקיבל חיל האוויר האוקראיני | צילום: Vitalii Nosach/Global Images Ukraine via Getty Images

כעת, כשסיוע מערבי להגנת על ישראל מפני איראן שוב על הפרק, תהה זלנסקי מדוע ארצו לא מקבלת סיוע דומה. "נוכל לעשות הרבה יותר כדי להגן על חיי אדם אם חילות האוויר של שכנינו האירופאים יפעלו בשיתוף פעולה עם מטוסי ה-F-16 ומערכות ההגנה האווירית שלנו", כאשר מטוסי הקרב 16-F סופקו לאחרונה לאוקראינה לאחר שטייסים שלהם עברו הכשרה עליהם.

"אם פעילות משותפת כזו הוכחה כיעילה במזרח התיכון, היא חייבת לעבוד גם באירופה. לחיים אותו ערך בכל מקום. עלינו להתאחד כדי להפיל טילים וכטב"מים רוסיים", אמר זלנסקי. "לאמריקה, בריטניה, צרפת ולשותפינו האחרים יש את הכוח לעזור לנו לעצור את הטרור הזה. הזמן לפעולה נחרצת הוא עכשיו".

זלנסקי חזר על קריאתו למדינות המערב לאפשר לו להשמיד מטרות עמוק יותר בתוך רוסיה, על רקע המגמה האחרונה שגם אוקראינה תוקפת בתוך רוסיה, ומקווה ליצור כך רצועת ביטחון שתמנע פלישות עתידיות של הצבא הרוסי לשטחה ותאפשר לה להגן טוב יותר על גבולותיה.

בדיווח הבריטי ציינו כי ארה"ב היא זו שבעיקר מונעת מזלנסקי להשתמש במלוא הפוטנציאל במערכות רקטות ארוכות טווח, המסופקות על ידי ארה"ב, בריטניה ואחרות. המדינות התורמות גם מתעקשות ששימוש אוקראינה במערכות חייב להיות בהתאם לחוק הבינלאומי, בדומה למגבלות שארה"ב מטילה על תקיפות ישראל בעזה. זלנסקי קרא להם לאפשר לפעול בעוצמה מול התוקפנות של פוטין: "אי אפשר להגביל את האוקראינה כשעל הטרור שלו אין מגבלות", אמר זלנסקי.