מדינה זרה בצעד נגד הסיוע הצבאי המערבי לישראל: משרד התחבורה של אירלנד הודיע לחברות התעופה שהוא אוסר על טיסות נושאות נשק וציוד צבאי לעבור בשטחה האווירי. גם ראש ממשלת אירלנד סיימון האריס התייחס לנושא, ואמר שכל מעבר כזה יהיה כפוף ל"פרוטוקולי הסכמה ברורים", והוסיף כי נאמר לו שלא היו בקשות להעביר אמצעי לחימה לישראל דרך המרחב האווירי של אירלנד.

מדובר במדינה הנחשבת מאוד עוינת ישראל, שבשמיים שלה עוברים נתיבי טיסה בין-לאומיים מצפון אמריקה. למרות ההודעה הרשמית של ממשלת אירלנד, לא צפויה פגיעה בשרשרת אספקת הנשק לישראל, שמגיעה בעיקר מארה"ב ועוברת דרך נתיבים אחרים.

דבלין אירלנד הפגנה פרו פלסטינית (צילום: Natalia Campos, getty images)
צילום: Natalia Campos, getty images

כלי תקשורת באירלנד טוענים שבמהלך המלחמה היו לפחות ארבע טיסות תובלה אזרחיות שנשאו אמצעי לחימה, בעיקר רכיבי ייצור, לתעשיות הביטחוניות בישראל. במערכת הביטחון לא מאשרים פרטים מהסוג הזה או מתייחסים בכלל לעניין אספקת הנשק הבינלאומית, למעט ציוני דרך.

בעקבות הפרסומים האלה יצאה אירלנד באותה הודעה רשמית. בנאום שנשא ראש הממשלה האריס, הוא אמר: "זה חשוב מאוד, עכשיו העובדות מבוססות". הוא הוסיף: "משרד התחבורה אישר שהוא עומד בקשר עם כלל חברות התעופה". עוד אמר שמשרד התחבורה ומשרד הביטחון האירי יעקבו אחרי הנושא ויפרסמו נתונים נוספים ועדכון לציבור, במידה ויהיה על מה לדווח.

כמעט אין יחסי סחר ביטחוניים בין אירלנד לישראל. אבל לפני כשבוע נחשף שמשרד הביטחון של אירלנד מעוניין לרכוש כטב"מים ישראליים ודיונים התקיימו בנושא. לפי ה"אייריש טיימס" האירי לצבא ולמשטרת אירלנד יש מגוון רחב של אמל"ח ישראלי ובזה מערכות מכ"ם, כטב"מים ומערכות תקשורת. כאמור מדובר במדינה שהרכש שלה זעיר ביחס לעולם, אבל בעשור האחרון האירים קנו ציוד צבאי מישראל בשווי של כמעט 10 מיליון אירו.