עסקת יצוא ביטחוני ענקית בהיקף של כ-1.4 מיליארד ש"ח נחתמה בין משרד הביטחון הישראלי ומשרד ההגנה היווני, לרכש טילי 'ספייק' מתוצרת רפאל. במסגרת ההסכם שנחתם יסופקו מאות טילי ספייק ימיים, אוויריים ויבשתיים מתוצרת החברה הישראלית.
טילי הספייק (תמוז בשמם הישראלי) מתוצרת רפאל הינם טילים אלקטרואופטיים מדויקים הניתנים לשיגור מכ–45 פלטפורמות ביבשה, בים ובאוויר. מדובר למעשה במשפחת טילים לטווחים משתנים, של עד למעלה מ-25 ק"מ להם ראשי קרב להשמדת מגוון מטרות, מטנקים ועד כוח חי"ר או עמדות מבוצרות.
למעלה מ-40 מדינות ברחבי העולם כבר משתמשות בטילי הספייק, מתוכן 19 מדינות האיחוד האירופי ומדינות ברית נאט"ו. יותר מ- 34 אלף טילים ממשפחת הספייק כבר סופקו למדינות שונות ברחבי העולם ויותר מ-6,000 מהם נורו, הן כחלק משגרת אימונים והן בשימוש מבצעי בשדה הקרב.
בעבר פורסם כי חברת רפאל פועלת להאריך את הטווח של אחד מהטילים המוצלחים שלה, הספייק NLOS. על פי הדיווחים מארה"ב, במסגרת פיתוח משותף להתאמת הטילים למסוקי האפאצ'י AH-64 של הצבאי האמריקאי, טווח הטיל יעלה מכ-25 ק"מ כיום ל-50 ק"מ.
מדובר בפיתוח משמעותי משום שטילי ה"הלפייר" המשמשים כיום את הצבא האמריקאי למשל מגיעים לטווח של 4-5 ק"מ בלבד, כאשר מרבית הטילים הקיימים כיום מגיעים לטווח מקסימלי של כ-10 ק"מ. האמריקאים לא לבד. גם בישראל בוצעה התאמה של טילי הספייק למסוקי האפאצ'י של טייסות 113 ו-190 בחיל האוויר.
למעשה, כבר לפני 25 שנים מסוקי קוברה של חיל האוויר היו חמושים בטילי ספייק, וכעבור שנים הם הותאמו גם למסוקי האפאצ'י. הדבר נשמר בסוד במשך שנים רבות ונחשף לפני כארבע שנים, אחרי שגם טילי ספייק מדגמים אחרים הותאמו למסק"רים של חיל האוויר. על פי פרסומים זרים, הטילים האלה שימשו לביצוע סיכולים ממוקדים רבים ולתקיפת מטרות בסוריה.
עסקת ענק זו נחתמה רק שנתיים אחרי שממשלת יוון חתמה על הסכם ביטחוני נרחב עם ישראל, בשווי של 1.68 מיליארד דולר, להקמה ותפעול של מרכז לאימוני טיסה עבור חיל האוויר היווני של אלביט. במקביל הצבאות של שתי המדינות מקיימים אימונים משותפים רבים כשבקרוב חיל האוויר היווני יגיע לישראל להשתתף בתרגיל "בלו פלאג 2023".
שר הביטחון, יואב גלנט, אמר אחרי החתימה כי "עוצמתה הטכנולוגית של מערכת הביטחון מאפשרת לישראל הישגים מדיניים וכלכליים. העסקה הנוכחית, שמצטרפת לשורת עסקאות שנחתמו לאחרונה, מעידה על השותפות החזקה בין המדינות ובין מערכות הביטחון והמחויבות שלהן לפעול להבטחת היציבות באזור".