בישראל ובמצרים חוקרים במשותף אם השוטר המצרי שביצע את הפיגוע שנהרגו בו שני לוחמים ולוחמת, פעל כמפגע בודד או שאולי נשלח בידי אחד מארגוני הטרור שפועלים בסיני או עזה. אותו שוטר מחבל שירת בכוח המצרי שערוך לאורך הגבול, ה"ביטחון המרכזי" (אל-אמן אל מרכזי), מעין "משמר הגבול" של מצרים השייך למשרד הפנים ומכונה פה בקיצור "הבטמ"ז". מדובר בחיילים ברמה נמוכה שבשנים האחרונות ספגו הרוגים רבים מפיגועים של ארגוני טרור בסיני ומבריחי הסמים שפועלים שם.
בבטמ"ז משרתים כ-200–300 אלף חיילים. תפקידם לדכא מהומות ולאבטח את גבולות מצרים. מתגייסים לשם כחלק משירות החובה במצרים. אולם רמת האוכלוסייה המגויסת לכוח זה נמוכה הרבה יותר מרמת המגויסים של הצבא המצרי. רוב המשרתים בבטמ"ז מגיעים מהאזורים הכפריים ומשכונות העוני של מצרים. לרובם אין יותר מ-8, 9 שנות לימוד והם מגיעים ממקומות בהם מערכת החינוך גרועה ובנוסף מחונכים מילדות לשנאת ישראל.
חשופים מול הטרור
גם רמת האימון והציוד של אנשי הבטמ"ז נחשבת לנמוכה מאוד. למעשה ההכשרה שלהם קצרה יחסית ואז הם נשלחים עד סוף השירות לאזורים רחוקים וכמעט שלא רואים את הבית. הם מקבלים חופשה של חמישה או שישה ימים אחת לכמה חודשים, ומתוך זה יום וחצי מתבזבזים על נסיעה.
בעשור האחרון מצרים סובלת מטרור קשה, שהוביל למלחמה קשה בעיקר במרחבי סיני. רוב ההרוגים שכוחות הביטחון המצריים ספגו במארבים ואירועי טרור היו אנשי הבטמ"ז.
באפריל שנה שעברה חשף נשיא מצרים, א-סיסי, כי 3,277 מאנשי כוחות הביטחון שלו נהרגו מאז החלה המלחמה בארגון הטרור דאעש והמיליציות בסיני בשנת 2013. עוד 12,280 חיילים ושוטרים נפצעו בקרבות. חלק גדול מההרוגים הם אנשי הצבא המצרי, ששלח לסיני גם את יחידות העילית שלו. אולם ההערכה היא שרוב ההרוגים המצרים הם מאנשי הבטמ"ז, שספגו פיגועים ומארבים קשים.
התגובה: ירי ללא הבחנה
ולא רק טרור הם ספגו. גם מבריחי הסמים הפועלים בגבול ישראל מצרים לא מהססים לתקוף את אנשי הבטמ"ז. כמעט בכל הברחת סמים יורים המבריחים לעבר עמדות ומוצבי הבטמ"ז, כדי שלא יפריעו למהלך ההברחה. הם גם לא מהססים להרוג אותם כשהם מנסים למנוע הברחת סמים.
המצב הזה גורם לאנשי הבטמ"ז לירות באופן חופשי כאשר ישנה הברחה בגבול. חיילי צה"ל יודעים להיזהר גם מפניהם, משום שברגע שיש משהו בגבול, אנשי הבטמ"ז יורים בלי הבחנה לכל הכיוונים, ןלא פעם הכדורים שורקים מעל לראשי חיילי צה"ל באזור.