המטוס הצבאי ללא טייס שהתרסק אתמול (רביעי) בדרום הארץ סמוך לערד, הוא כטב"מ (כלי טיס בלתי מאויש) מסוג "הרון-1" המכונה בחיל האוויר "שובל", כך הותר היום לפרסום. מדובר בהתרסקות שנייה בתוך חודשיים של אותו כלי טיס. בחיל האוויר עדכנו הערב (חמישי) כי מתחקיר שערכו לא נמצא קשר בין שתי ההתרסקויות.
אתמול סמוך לשעה 20:30 דווח על התרסקות כלי הטיס באזור ערד. כתוצאה מהתאונה פרצה שריפה במקום וצוותים של חיל האוויר הגיעו לזירה במטרה לאסוף את חלקי המל"ט, פעולה שנמשכה כל הלילה.
דיווחים על כטב"מ של צה"ל שהתרסק באזור ערד. pic.twitter.com/FLQQuOM3uh
בחיל האוויר מציינים כי בבדיקה ראשונית של החלקים כמו גם מול צוות המפעילים ופעולות נוספות, עולה כי מדובר בתקלה טכנית. יחד עם זאת מדגישים בחיל שמדובר כאמור בבדיקה ראשונית.
בחודש ספטמבר האחרון כטב"מ מאותו הסוג התרסק לים באזור הגבול עם לבנון. אחרי ההתרסקות המטוס נמשה מהים, ומפקד חיל האוויר האלוף תומר בר החליט לקרקע את המערך, עד לקבלת מסקנות. "מפקד חיל האוויר הנחה על הקמת צוות מומחים שיבחן את המקרה ונסיבותיו. ממצאי התחקיר יוצגו בשבוע הבא ועד להצגתם מערך השובל יקורקע. אין חשש לדלף מידע", נמסר מצה"ל.
כלי טיס מאויש מרחוק (כטמ"ם) נפל אמש במרחב הימי בסמוך לגבול הצפוני, בעקבות תקלה.
כוחות צה"ל משו את הכלי מן הים. האירוע יתוחקר.
כלי הטיס מסוג זה קורקעו עד לסיום התחקיר
אומנם לא התפרסמה מאז הודעה על חזרתו של המערך לפעילות מלאה, אך נקבע שהמטוס התרסק לים בשל תקלת מנוע. כעת יהיה על חיל האוויר לבדוק מה אירע במטוס שאבד אתמול, מסקנה שיכולה להיות משמעותית מאוד לאחד מהמערכים העסוקים בחיל, אך כאמור עוד מוקדם לקבוע זאת ויש להמתין לסיום החקירה.
המפעילה בארץ והמקבילים בחו"ל
שני המטוסים ללא-טייס שהתרסקו בחודשיים האחרונים שייכים לטייסת 200 של חיל האוויר הפועלת מבסיס פלמחים ונמצאת בתהליך מעבר לבסיס חצור. בנובמבר 2021 הטייסת קיבלה אות הערכה מבצעי מהרמטכ"ל אביב כוכבי, על הפעילות שלה במסגרת מה שמכונה "המב"מ" – המערכה שבין המלחמות.
כלי הטיס אותו מפעילה הטייסת, מסוג הרון-1 תוצרת התעשייה האווירית, נחשב לאחד מהכטב"מים הגדולים של חיל האוויר. המטוס מסוגל לשהות באוויר עד 52 שעות ברציפות, אם כי כשהוא נושא מערכות וטס בפעילות מבצעית זמן השהייה מתקצר.
המטען הייעודי (מטע"ד) שנושא המטוס, מאפשר לו איסוף מודיעין מגוון בטווחים רחוקים לאורך כל שעות היממה ובכל תנאי מזג האוויר. כלי הטיס נחשב לאחד המוצלחים של התעשייה האווירית ונמכר לצבאות נוספים בהם אזרבייג'ן, גרמניה, יוון ועוד. על כן תוצאות החקירה עשויות לעניין גם את המדינות הללו.