למרות חודשים של מאמץ קפדני, גורמים בכירים בארה"ב אמרו שהם לא מצפים שישראל וחמאס יגיעו לעסקת חטופים והסכם על הפסקת אש לפני תום כהונתו של הנשיא ביידן - כך דווח הלילה (בין חמישי לשישי) בוול סטריט ג'ורנל. עם זאת, עוד דווח כי בוושינגטון מדגישים שימשיכו לנסות ולהשיג הסכם שכזה - משום שהם רואים בו כדרך היחידה לסיים את המלחמה בעזה ולעצור את ההסלמה בין ישראל לחיזבאללה. 

קמלה האריס ודונלד טראמפ לוחצים ידיים בעימות (צילום: AP)
קמלה האריס ודונלד טראמפ, ארכיון | צילום: AP

פסימיות ותסכול בממשל ביידן

"אין שום הסכם קרוב, ואני לא בטוח שאי פעם יהיה", אמר גורם בממשל. בארה"ב מציינים כמה סיבות לפערים שנראים כעת בלתי-ניתנים לגישור: דרישות חמאס בנוגע למספר ויחס האסירים הפלסטינים שישוחררו בעסקה, ההסלמה בין ישראל וחיזבאללה בעקבות מתקפות פיצוצי מכשירי הקשר - וגם העובדה שבממשל ביידן רואים שחמאס לא מגלה רצינות ונמנע מלהתקדם במשא ומתן.

גורמים בממשל אומרים שחמאס מעלה דרישות - ואז מסרב לומר "כן" אחרי שארה"ב וישראל מסכימות להן. המתווכות הביעו תסכול מכך, ומצב הרוח בממשל הינו פסימי יותר מכפי שהיה בחודשים האחרונים. "אין סיכוי שזה יקרה כרגע", אמר גורם רשמי במזרח התיכון, "כולם נמצאים כעת במצב המתנה לראות מה יהיו תוצאות הבחירות".

הצלב האדום (צילום: ap)
עסקת החטופים הראשונה, ארכיון | צילום: ap

הפסקת האש נותרה כ"עמוד התווך" של ביידן באזור

במקביל, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן נפגש ביום רביעי עם קרובי משפחתם של שבעת החטופים האמריקנים שעדיין מוחזקים בעזה. סאליבן הבהיר בפניהם כי הבטחת שחרורם היא בראש סדר העדיפויות של הנשיא, אך בהצהרת המשפחות נאמר שהם "הביעו תסכול מהיעדר התקדמות מוחשית" בפני היועץ לביטחון לאומי - ודחקו בממשל להגיע לעסקה בהקדם האפשרי.

ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי, אמר ביום רביעי לכתבים שהסיכויים לעסקה סופית הם "מרתיעים", ולמרות שהממשל אותת במשך חודשים שהעסקה קרובה, אמר: "אנחנו לא יותר קרובים לזה עכשיו מאשר היינו לפני שבוע". ובכל זאת, חזר קירבי והדגיש כי הממשל ימשיך לפעול להשגת פריצת דרך דיפלומטית.

הפסקת אש נותרה כ"עמוד התווך" של האסטרטגיה של ממשל ביידן במזרח התיכון, מתוך אמונה שהיא תרגיע את המתיחות ותסלול את הדרך לכינון יחסים דיפלומטיים רשמיים בין ישראל לסעודיה. אמש, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן חזר ואמר כי הממלכה לא תכיר בישראל ללא מדינה פלסטינית.

ג'ו ביידן בוועידה הדמוקרטית (צילום: reuters)
ימשיך לפעול להשגת עסקה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ארכיון | צילום: reuters

"זה ידרוש מנהיגות ופשרה"

גורמים אמריקניים אחרים הדגישו שנותרו חודשים רבים כדי להשיג פריצת דרך בין ישראל לחמאס, והרבה יכול להשתנות עד ליום ההשבעה - שבו סגנית הנשיא קמאלה האריס או הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ירשו מזרח תיכון בוער. עם זאת, ארה"ב עדיין מנהלת שיחות עם המתווכות מצרים וקטאר על יציאה מהמבוי הסתום.

אחד הגורמים אמר כי "זה יהיה חסר אחריות" מצד הממשל לוותר על מציאת הסכם שיביא לפחות הקלה זמנית לאזור, אך סימן גם תסכול מהצדדים הלוחמים: "כפי שאמרנו מלכתחילה - זה ידרוש מנהיגות ופשרה. אנחנו קוראים לכל הצדדים להפגין זאת".