האמריקאים ממשיכים לתגבר את הכוחות שלהם במזרח התיכון מול איומי איראן לתקוף את ישראל בתגובה לחיסולו של איסמאעיל הנייה בטהרן. ביממה האחרונה תועדו מטוסי קרב חמקנים מסוג F-22 "ראפטור" כשהם עושים את דרכם למזרח התיכון. המטוסים הייחודיים של חיל האוויר האמריקאי, תועדו הלילה כשהם נוחתים לעצירת ריענון ותדלוק בבסיס חיל האוויר הבריטי ליקהית', משם הם צפויים להמשיך למזרח התיכון.

במקביל דווח על עוד עשרות מטוסי קרב מסוג F-16 ו-F-18 שגם כן נשלחים לאזור. אלה מיועדים להתמודד עם מאות הכטב"מים וטילי השיוט שאיראן, מיליציות עיראקיות והחות'ים בתימן צפויים לשגר לכיוון ישראל ואולי גם בסיסים אמריקאים באזור.

(בציוץ המצורף תיעוד הגעת המטוסים לחניית ביניים בבריטניה)

מטוסי ה-F-22 שארה"ב החליטה לפרוס באזור עוררו עניין רב. מדובר במטוס קרב בעל חתימה נמוכה (חמקן) מתוצרת חברת "לוקהיד מרטין" שנבנה בעיקר כדי להיות מטוס הקרב שטוב בפער מכל מתחריו בחילות האוויר בעולם. למטוס טכנולוגיה מתקדמת בתחום החימוש, מכ"ם, לוחמה אלקטרונית ועוד. בשל העלויות הגבוהות שלו, מתוך רכש של 750 מטוסים במקור רכש חיל האוויר של ארה"ב 187 בלבד.

במקרה של מתקפת טילים וכטב"מים איראנית, המטוסים האלה, בדומה למטוסי ה-F35I "אדיר" של חיל האוויר הישראלי, ישמשו כסוג של "מנהלי לחימה" שיאתרו ויחלקו מטרות לכל כלי הטיס ומערכות ההגנה האווירית, שיפעלו לסיכול התקיפה.

חיל האוויר האמריקאי הוא היחיד שמפעיל את מטוס ה-22-F, שבגלל הסיווג המאוד גבוה נאסר למכור אותו למדינות אחרות. בשנת 2021 הסתיים פרויקט ענק לשדרוג ומתיחת פנים כוללת למטוסי ה- F-22. "אורך החיים" של כל חמקן כזה גדל ב-8,000 שעות טיסה ולמעשה הוכפל. בנוסף לזה, האמריקאים החלו לשדרג מטוסים מהדגם הראשון של F-22 ואף את "אבות הטיפוס" וכאלה המשמשים לאימונים בלבד, כך שיגדילו את סד"כ המטוסים המבצעיים הקיים.

חוץ חתימת מכ"ם נמוכה, המטוס הזה נחשב לאחד ממטוסי הקרב בעלי יכולת התמרון הגבוהה בעולם. זוג המנועים מתוצרת Pratt & Whitney בעלי יכולת "ניהוג וקטורי" - כלומר שינוי זווית הפליטה. הם מפיקים עוצמה שמאפשרת למטוס להגיע למהירות על-קולית גם ללא צורך במבער אחורי, מה שחוסך המון דלק ויכולת נסיקה אדירה.

מכ"ם המטוס AN/APG-77 מדגם AESA לעליונות אווירית ותקיפה קרקעית בעל טווח מסווג ויכולת לגלות ולהעסיק כמות מטרות גדולה. בגוף המטוס מוטמעים עוד עשרות חיישנים, שיחד עם המכ"ם מייצרים לטייס תמונת מצב עשירה במידע. יתרון נוסף הוא היכולת לשלב בזה גם מידע מפלטפורמות אחרות ולחילופין, להעביר מידע לכל גורם אחר באופן כמעט אוטומטי.

נושאת המטוסים (צילום: Ryan D. McLearnon/U.S. Navy via Getty Images)
נושאת המטוסים האמריקאית דווייט אייזנהאואר | צילום: Ryan D. McLearnon/U.S. Navy via Getty Images

מלבד מטוסי הקרב האמריקאים הגדילו גם את נושאות המטוסים שלהם במזרח התיכון. מדובר בלא פחות מארבע נושאות מטוסים שעל כל אחת מהן עשרות מטוסי קרב וגם ספינות ליווי עם מערכות וחימושים ליירוט טילים וכטב"מים. עוד שלחו לאזור ספינה אמפיבית, כאשר גם עליה מוצבים כלי טיס וקבוצת קרב שמלווה אותה. לאלה יש להוסיף בין 11 ל-16 ספינות עם מערכות אייג'יס ליירוט איומים אוויריים. מדובר בכוח ענק להגנה על ישראל ומעבר לזה, גם להצגת המחויבות האמריקאית לכל בעלות הברית שלה.