יותר מיממה אחרי התקיפה ההיסטורית אתמול (שבת) של ישראל בנמל חודידה שבשליטת החות'ים במערב תימן, האש במתקני הנפט עודה בוערת. התקיפה, במרחק של יותר מ-1,700 ק"מ מגבולות ישראל, פגעה ב"בטן הרכה" של החות'ים. N12 עם הקולות בתימן ביום שאחרי התקיפה, עדי הראייה שחושפים שהנפגעים הם אנשי המיליציה השיעית - וההבהרה ששיגרה סעודיה. במקביל, בתימן מתפרסם תיעוד חדש מהתקיפה. בתיעוד נראים סדרת פיצוצים ואז להבה ענקית שמתפשטת במהירות.

תקיפת ישראל בחודידה בתימן
מתוך התיעוד החדש מהתקיפה

הדיווחים הראשונים על פיצוצים בנמל חודידה הגיעו אתמול סביב השעה 18:00 ובהמשך דווח על תקיפת מטוסי קרב ישראליים ועל עשרות אזרחים שנפגעו. היום כבר הודיע משרד הבריאות של החות'ים על שישה הרוגים, 83 פצועים ושלושה נעדרים. ואולם, על פי עדי ראייה ששוחחו עם העיתון הסעודי עוכאז, כל ההרוגים והפצועים בתקיפה הם חברים או מפקדים בשורותיהם של החות'ים.

לפי אותם עדי ראייה, יעדי התקיפה היו מתקני נפט ובתי זיקוק בנמל חודידה, תחנת הכוח לייצר חשמל ראס כת'יב, בניין מטה התאגיד הכלכלי של תימן וכן מבני הביטחון הלאומי והמשטרה הצבאית בצפון חודידה. לדבריהם, התקיפה גרמה להפסקת חשמל מוחלטת בכל השכונות במחוז חודידה ולשיבושים ברשת התקשורת.

עשן בנמל חודידה בתימן, שהותקף על ידי ישראל  (צילום: רויטרס)
"החות'ים לא הצליחו להשתלט על האש". עשן בנמל חודידה שהותקף | צילום: רויטרס

הפרשן התימני חוסין אל-ואדעי הדגיש כי "תקיפות הראווה המוגזמות של ישראל על נמל חודידה מהוות מסר לכל המזרח התיכון שהדהדו דובריה הרשמיים. החות'ים הם אויב חלש אל מול הארסנל הישראלי".

אל-ואדעי הוסיף כי "לחות'ים נדרשו עשרה חודשים ו-200 תקיפות כושלות עד שכטב"ם אחד הצליח להרוג אזרח ישראלי בודד. ישראל תנצל את השבריריות של החות'ים ואת חימושיהם הנחשלים כדי להציג את כוחה. החות'ים לא יכולים להגיב באותה מידה. הקורבן בסופו של דבר הוא תימן והתימנים".

תושבי חודידה ששוחחו עם העיתון הסעודי א-שרק אל-אווסט, סיפרו כי לאחר התקיפה נרשמו תורים ארוכים בתחנות הדלק - על רקע החשש ממשבר דלק ומעליית מחירים. "החות'ים מנצלים משברים כאלה במכוון כדי למכור דלק במחירים מופקעים, סוגרים תחנות רשמיות ומפעילים שוק שחור", אמרו התושבים. הם הוסיפו כי הם "חוששים גם ממשבר גז בישול ומחידוש התקיפות". לדבריהם, "החות'ים לא הצליחו להשתלט על האש" שפרצה בחודידה אחרי התקיפה.

חות'ים (צילום: רויטרס)
"לא יכולים להגיב באותה מידה". חות'ים בתימן | צילום: רויטרס

נציג ממשלת תימן, המתנגדת לחות'ים, במחוז חודידה וליד אל-קדומי אמר לעיתון הסעודי כי "החות'ים חשפו את האוכלוסייה בפני תקיפות חוזרות ונשנות מצד ארה"ב, בריטניה ולבסוף ישראל". הוא הוסיף כי התקיפות הללו גרמו לתושבים רבים להימלט לערים השכנות. לדבריו, המטרה של החות'ים היא "להשיג את שאיפותיה של איראן באזור ולשלוט במסדרון הסחר בים האדום".

בסעודיה אמנם היה מי שהביע אמש שמחה לאיד לנוכח התקיפה הישראלית בחודידה, אלא שדובר משרד ההגנה הסעודי תורכי אל-מאלכי יצא בהבהרה כדי להדוף את הטענות על מעורבותם בתקיפה. "לממלכה לא היה קשר והיא לא השתתפה בתקיפה בחודידה. הממלכה לא תאפשר לאף גורם לחדור למרחב האווירי שלה", נכתב. 

היום גם משרד החוץ הסעודי פרסם הצהרה שבה נאמר: "עוקבים בדאגה רבה אחר התפתחויות ההסלמה הצבאית בתימן לאחר התקיפות הישראליות בחודידה, שמכפילות את המתיחות הנוכחית באזור ופוגעות במאמצים המתמשכים לסיום המלחמה בעזה. קוראים לכל הגורמים לנהוג באיפוק מירבי ולהרחיק את האזור מסכנות המלחמה".

החשיבות האסטרטגית של יעד התקיפה

זה שנים שאיראן משתמשת בנמל חודידה כדי להבריח דרכו אמצעי לחימה לחות'ים והוא משמש להתעצמות הצבאית של הארגון. החות'ים שולטים בנמל, שמשמש צינור אספקה מהותי לשלטונם וקיבל עד כה חסינות מתקיפות. לפי צה"ל, 70% מהסחורות שמגיעות לנמל חודידה - מועברות לאזורים שבשליטת החות'ים.

בנוסף, הנמל נחשב מקור כלכלי מרכזי בעבור תימן שנשענת על תשתיות הנפט וזה מוכר היטב לאזור כולו. התקיפה מהווה מסר למזרח התיכון שצפה בלהבות הגדולות ושידר את התמונות בתקשורת הערבית.

תחנת הכוח בחודיידה
תחנת הכוח בחודידה - אחד מיעדי התקיפה

איל השקס, חוקר כלכלות במזרח התיכון, שפך אור ברשת על נתונים כלכליים שמשפיעים על המצב: "הייבוא לתימן עובר לנמלים שבשליטת החות'ים - כ-50% עד כ-75% מהם בשליטת החות'ים. נמל חודידה הוא חלק גדול מזה. מדובר בעשרות אלפי חביות (נפט - ס"ל) ביום, מעט מאוד ביחס למיליונים של יצואניות נפט אמיתיות. אך החות'ים, שמתמחים במתקפות מעופפות, תקפו את מסופי הנפט וחוסמים את הייצוא, מה שפגע מאוד במקור ההכנסה של הממשלה".

השקס הוסיף כי "גם הממשלה בדרום מנסה לפגוע בכלכלת החות'ים. היא מקפיאה חשבונות שמקושרים לחות'ים, מטילה עליהם מגבלות פיננסיות, מחייבת בנקים תימניים להעביר את המטה שלהם אל מחוץ לאזורי החות'ים ובולמת ייבוא לנמלים שלהם. כל זה אילץ אותם לבסס כלכלה אלטרנטיבית".

לדבריו, "כחלק מהכלכלה העצמאית שהם יצרו, החות'ים שולטים על החברות בשטחם ועל המזומן שהם מצאו בכספות בבנקים (כולל הבנק המרכזי). עליהם החות'ים מפעילים מערכת מס נפרדת, ובמקרים רבים המיסוי כפול. המחירים עולים והמטבע התימני, הריאל, קורס". הוא ציין כי לפי הערכות, יותר מ-20 מיליון בני אדם בתימן סובלים ממשבר הומניטרי, "רובם עם מחסור אקוטי במזון".