צה"ל פרסם אתמול (שלישי) נתונים על המלחמה נגד חיזבאללה. על פי הנתונים במהלך חמשת חודשי הלחימה בצפון חיל האוויר תקף "יותר מ-1,200 מטרות של ארגון הטרור חיזבאללה" (עוד כ-3,000 הותקפו מהקרקע). בנוסף צורפה מפה שמציגה את מיקום התקיפות האוויריות של צה"ל, רובן המכריע בדרום לבנון.
המטרה של צה"ל בפרסום הייתה להציג את עוצמת המלחמה, כמו גם המכות שספג ארגון הטרור מאז הצטרף למלחמה של חמאס בעזה. עם זאת, המספרים שחיל האוויר הפעיל עד כה רק פחות מ-20 אחוז מעוצמתו. חיזבאללה ספג מכות קשות בתקיפות של חיל האוויר, הצלחות טקטיות של ישראל אולם עדיין לא כאלו שמשנות מציאות.
במסגרת הלחימה נגד חיזבאללה בצפון, חיל האוויר נדרש לתקוף ולהשמיד מטרות אסטרטגיות כמו מחסני מטוסים ללא טייס, מחסנים של רקטות ארוכות טווח, יעדי פיקוד ושליטה ומערכים לייצור ודיוק. התקיפות האלה הן תהליך קצה של היכולות המודיעיניות לייצר מטרות, כאשר תהליך בניית בנק מטרות לתקיפה מהאוויר מבוסס על איסוף מודיעין נרחב ויכולות טכנולוגיות.
בתקיפות מוכיחים צה"ל וגופי הביטחון שיש להם ידע מודיעיני נרחב בלבנון ועל חיזבאללה בפרט. אולם נכון לשלב הזה נראה שההחלטה של הדרג המדיני היא לשמור על הלהבות נמוכות יחסית, תחת הגבלות ששני הצדדים לקחו על עצמם במלחמה.
רק ארבעה חודשים לפני פרוץ המלחמה, ביוני האחרון, חיל האוויר השתתף בתרגיל "אגרוף המחץ" במסגרתו דימו לחימה רב-זירתית, כאשר על פי הפרסום של דובר צה"ל אז, חיל האוויר השמיד כ-5,000 מטרות בתוך פחות משבוע, לאחר שהוטלו כ-10,000 חימושים. על פי צה"ל הייתה באימון ב-95 אחוזי הצלחה בפגיעה ביעדים שהותקפו.
בחינה של פרסומים קודמים מהתקופה האחרונה, מלמדת שיכולת התקיפה של חיל האוויר גבוהה עוד יותר. בתרגילי פתע וכאלה שנקבעו מראש בגרף האימונים, חיל האוויר תרגל את היכולת לזנק "מ-0 ל-100 קמ"ש" בסדרה של תרחישים שונים, מהסלמה מוגבלת בצפון ועד למלחמה בהיקף מלא. אחרי חלק מהתרגילים האלה, דווח שמטוסי חיל האוויר תקפו כ-3,000 מטרות ביממה אחת.
חלק מהתרחישים של האימונים שביצע חיל האוויר התחילו בזה שחיזבאללה שיגר טיל נ"מ לעבר כלי טיס של חיל האוויר, שביצע איסוף מודיעין בלבנון. אז על פי התרגיל ישראל יצאה לתגובה עוצמתית, שהביאה לפרוץ מלחמה מול חיזבאללה. בפועל, נזכיר, חיזבאללה הצליח לאחרונה להפיל כטב"מ של חיל האוויר. בתגובה ישראל ביצעה מספר תקיפות בעומק לבנון והשמידה מחסני מל"טים, אבל שמרה על גובה הלהבות.
בחינה של כלל המספרים כפי שפורסמו על ידי צה"ל, מלמדת שישראל רחוקה מאוד משיא התקיפות שהיא יכולה לבצע בלבנון. צה"ל עומד כיום על ממוצע יומי של 8 מטרות שהותקפו מהאוויר, אל מול יכולת תקיפה של 3,000 מטרות בזמן דומה.
לנתונים האלה יש משמעות, על רקע העובדה שבישראל גוברים הקולות לצאת למלחמה בלבנון, כדי להחזיר את הביטחון לתושבי הצפון. לישראל יש ארגז כלים מלא שהיא יכולה להשתמש בו לפני האפשרות של מלחמה בהיקף מלא, שאנחנו יודעים איך היא תתחיל אבל לא איך תסתיים.