הביקורת החריפה נגד חמאס - ותרחיש האימים: כמעט שבועיים חלפו מאז חיסול סגן מנהיג חמאס, סאלח אל-עארורי, ובגדה עדיין מורגש השינוי באווירה. מי שהיה ממתכנני הטבח ב-7 באוקטובר והכווין פיגועי טרור ביהודה ושומרון הפך לסמל ישן, אך מקורות ברמאללה ששוחחו עם N12 כבר מביעים חשש מ"היום שאחרי".

בשבוע שעבר ברובע הדאחיה בביירות נתלתה על הבניין שבו חוסל אל-עארורי ובו נמצאים משרדי חמאס - כרזת ענק שבה מתנוסס דיוקנו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה. "فداء لنعليك" (פדאא' לנעליכ), נכתב בה - כלומר, הקרבנו את מה שהקרבנו רק לטובת הנעליים שלך.

כרזת נסראללה שנתלתה בבניין שבו חוסל סאלח אל-עארורי
הכרזה שנתלתה בבניין שבו חוסל סאלח אל-עארורי: "הקרבה לנעליך"
כרזת נסראללה שנתלתה בבניין שבו חוסל סאלח אל-עארורי
כרזת המחאה בבניין שבו חוסל אל-עארורי

הביקורת ברשות: "משתפים פעולה עם חיזבאללה"

ברשות הפלסטינית ראו את התמונות האלו - שהתפרשו כזלזול - והגבירו את הטון, תוך שמתחו ביקורת נוקבת נגד חמאס. "אתם משתפים פעולה עם חיזבאללה ובסוף זה מביא אתכם לנעליים של נסראללה", יש מי שאמר להם מרמאללה ותקע אצבע בעין לחמאס, כפי שנודע ל-N12.

גורמים פלסטיניים השמיעו מילים קשות וקללות נגד חיזבאללה וחמאס - מה שמשקף עד כמה הם מתנגדים נחרצות לשיתוף הפעולה של 'ציר הרשע'. "חיזבאללה רוקד על הדם הפלסטיני ואנחנו משלמים את המחיר על החיסולים האלו", אמרו המקורות הפלסטיניים ששוחחו איתנו. "לנו יש 23 אלף הרוגים ולהם יש 160 הרוגים, ונראה שהם רוקדים על הדם הזה כמובילי ההתנגדות בעולם הערבי. אבל מי שמחויב לשלם את הדם אלו הפלסטינים", הם הדגישו.

רגעי החיסול של סאלח אל-עארורי ברובע הדאחייה
רגעי החיסול של סאלח אל-עארורי ברובע הדאחייה

מתחילת המלחמה, מנגנוני הביטחון הפלסטיניים ביצעו עשרות מעצרים נגד פעילי חמאס ברחבי יהודה ושומרון, בעיקר במחנות הפליטים. אך כשבוחנים את התמונה לעומק, נראה שהפעילות שלהם לא אפקטיבית במיוחד מכמה סיבות:

  1. אבו מאזן ואנשיו במוקטאעה ברמאללה נמצאים בין הפטיש לסדן - מצד אחד, ברשות הפלסטינית נמנעים מלצאת בהצהרה פומבית שלפיה הם מתנגדים לטבח הרצחני שאירע ב-7 באוקטובר. מהצד השני הם חשים תבוסתנות כלפי תמונת הניצחון שחמאס מנסה ליצור.
  2. אובדן הלגיטימציה של הרשות הפלסטינית - אבו מאזן נמצא בשפל, הוא מאבד עוד מכוחו ומהאמון של הציבור הפלסטיני, וכך אוזלת היד של הרשות הפלסטינית גוברת. זה אף משתקף בסקר של חליל שקאקי מהחודש שעבר - שלפיו 75% מתושבי יהודה ושומרון מעדיפים שחמאס ימשיך ישלוט ברצועת עזה ו-60% בעד פירוק הרשות הפלסטינית.
  3. עצימות נמוכה - בכל פעם שמנגנוני הביטחון הפלסטיניים פועלים נגד חמאס בפומבי, הם מאבדים עוד לגיטימציה. על כן הם עושים זאת "על אש" קטנה בלבד, ויש מי שסבור שזה רחוק מלהיות מספק.
אבו מאזן, מחמוד עבאס, אנתוני בלינקן (צילום: AP)
לא שלח הודעת תנחומים. אבו מאזן עם בלינקן בביקורו | צילום: AP

ברשות הפלסטינית חוששים מ"היום שאחרי"

המניע של הרשות הפלסטינית ששמה את פעילי חמאס על הכוונת הוא ברור: ההנהגה ברמאללה עדיין מצולקת מכך שחמאס ביצע הפיכה ב-2007 בעזה, זרק אותם מהגגות והשתלט על השלטון. הם חוששים מהאפשרות שתרחיש שכזה עלול לחזור על עצמו, בשידור חוזר: הם החליטו לעשות הכול כדי למנוע את האפשרות שארגון הטרור ישתלב וייקח לידיו את המושכות, כפי שקרה בעזה.

אחרי ההתנקשות באל-עארורי במקום מסתורו בדאחיה בביירות, לא יצאה הודעה רשמית מטעם הרשות הפלסטינית שמביעה סולידריות עם חמאס או תנחומים. הבכירים הפלסטינים, כולל ראשי הפת"ח בגדה, ראשי המנגנונים, אבו מאזן ומקורביו - נמנעו מלהגיע לסוכות האבלים. יחד עם זאת, הייתה "זליגה נקודתית" כאשר בכיר הרשות הפלסטינית ג'יבריל רג'וב אמר כי נפגש עם איסמאעיל הנייה והביע בפניו תנחומים על חיסול סגנו.

המכה הקשה לחמאס

חמאס ראה באל-עארורי כמפקד צבאי מובהק, האיש שהיה אחראי לטרור בשנתיים האחרונות ביהודה ושומרון. אלא שהוא שימש גם כמתווך בין ארגון הטרור לבין איראן ולציר הרשע ונחשב למקורב למזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה. כך שחיסולו מהווה פגיעה של ממש בשדרת הפיקוד של חמאס בדרג הצבאי, שנשען עליו בליבה הכי משמעותית של תכנון הטרור.

סאלח אל-עארורי (צילום: AP PhotoNariman El-Mofty)
נחשב למקורב למזכ"ל חיזבאללה. סלאח אל-עארורי | צילום: AP PhotoNariman El-Mofty

בינתיים, עולה שמו של זאהר ג'בארין כיורש הפוטנציאלי של אל-עארורי. הוא היה מי שגייס את "המהנדס", יחיא עיאש, שהוציא לפועל פיגועי תופת קשים בשנות ה-90 באמצעות מחבלים מתאבדים, ושימש כיד ימינו של אל-עארורי - עד שלבסוף קיבל בשנת 2021 את התואר סגן מנהיג חמאס בגדה. 

מבחינת חמאס שמתחזק ברחוב הפלסטיני מדובר בניצחון - הוא מנצל את החולשה של הרשות הפלסטינית כדי למצב את עצמו כמי שלא חושש לפעול נגד ישראל ובכך 'קונה' עוד נקודות, ובפרט את ליבם של הפלסטינים בגדה.

בכיר החמאס זאהר ג'בארין (צילום: Global Fight Against Terrorism Funding)
בכיר החמאס זאהר ג'בארין | צילום: Global Fight Against Terrorism Funding

 

המעצרים והאתגר של חודש רמדאן

מתחילת המלחמה, כוחות צה"ל עצרו ביהודה ושומרון כ-1,300 מבוקשים משורותיו של חמאס - בניסיון להילחם בפעילי הטרור שצומחים אל תוך הוואקום הזה. וכעת, העיניים של מערכת הביטחון כבר נשואות לחודש רמדאן שיחול בעוד חודשיים. חמאס צפוי לנצל אותו כדי להוציא לפועל פיגועים ביהודה ושומרון - מה שיחייב גם את הרשות הפלסטינית לנקוט ביד קשה יותר כדי שהשטח לא יבער.