ועדת החקירה האזרחית לאסון 7 באוקטובר פרסמה בצוהריים (שלישי) את מסקנותיה. זאת, במקביל לניסיונות של ראש הממשלה בנימין נתניהו למנוע הקמת ועדת חקירה ממלכתית בנושא ובזמן שהממשלה מנסה למצוא "פתרונות יצירתיים" לדרישת הציבור לחקירה מקיפה. הוועדה מטילה אחריות בין היתר על הממשלה ועל העומד בראשה, ועל ראשי מערכת הביטחון בעבר ובהווה. "ההמלצה החשובה מכל: יש להקים ועדת חקירה ממלכתית לחקר האסון לאלתר", נכתב בהמלצות הוועדה.

• לקריאת הדוח המלא - לחצו כאן

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס האזכרה הממלכתי לזאב ז'בוטינסקי (צילום: reuters)
"התעלם מההתרעות". רה"מ נתניהו | צילום: reuters

"ממשלת ישראל כשלה במשימתה העיקרית - שמירה על ביטחונם של אזרחי ישראל", נכתב במסקנות הוועדה בדוח שכולל 70 עמודים, ומפורסמות לאחר שבחודשים האחרונים התקיימו עשרות דיונים שבהם הופיעו כ-120 עדים. "זו אחריותה הישירה של כל ממשלה, של שריה ושל העומד בראשה, ועליהם לקחת אחריות ולשאת באחריות".

בדוח נכתב עוד כי "מערכת הביטחון - צה"ל, השב"כ וגורמים נוספים כשלו כישלון מוחלט במימוש משימתם היחידה - הגנה על אזרחי ישראל. ראש וראשון לחטאים, הוא חטא היהירות, שסימאה את עיני קברניטי המדינה וראשי כוחות הביטחון מלהביט נכוחה על המציאות".

צוין כי "רה"מ נתניהו אחראי במידה רבה לקונספציה של 'כסף תמורת שקט', לכך שקולות אחרים שביקרו את הקונספציה הושתקו לחלוטין, להחלטה שלא להנחית מכת מנע על חמאס, לכך שהתעלם מהמשיכה בדש מעילו ומההתרעות, לפגיעה בכל מוקדי קבלת ההחלטות באופן שמנע כל דיון רציני הכולל ריבוי דעות בסוגיות הביטחוניות המשמעותיות. רה"מ נתניהו הוא מהאחראים המשמעותיים לקרע בעם, להעברת הסמכויות בין המשרדים השונים ולכך שלא ניתן היה לתת מענה לצרכים השונים בעורף".

הרמטכ"ל וראש השב"כ בהערכת מצב (צילום: דובר צה"ל)
"מערכת הביטחון כשלה כישלון מוחלט". הרמטכ"ל הרצי הלוי וראש השב"כ רונן בר | צילום: דובר צה"ל

לפי חברי הוועדה "חלק משמעותי מאירועי 7 באוקטובר הוא תוצר של כישלון מובהק של זרועות המודיעין של מדינת ישראל - השב"כ, אמ"ן ואחרים. אלה לא ידעו לספק התרעה, וגם כשהיה מי שסיפק אותה - התעלמו ממנה באופן גורף".

"ההתעלמות מכל נורות האזהרה"

חברי הוועדה התייחסו גם לחלקם של שר הביטחון לשעבר יואב גלנט, הרמטכ"ל הרצי הלוי וראש אמ"ן לשעבר אהרון חליוה. "שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראש אמ"ן וקודמיהם, אחראים על הצמצום בסדר הכוחות הצה"לי סביב עזה, חוסר המוכנות של החיילים בפיקוד הדרום והפקרתן של התצפיתניות לגורלן. כמפקדי צה"ל, אחראים הרמטכ"ל והדרגים הפיקודיים השונים על ההתעלמות מכל נורות האזהרה, על הזלזול בהתרעות של התצפיתניות, על היעדר המענה לכשלים הרבים שעלו מהשטח ועל אווירת ההפקרות ששררה ביישובי עוטף עזה", נכתב.

"שר הביטחון והרמטכ"ל אחראים גם הם לקבלת הקונספציה של 'כסף תמורת שקט', ולהתעלמות מוחלטת מתפיסות אחרות", נכתב עוד. "הרמטכ"ל וצמרת צה"ל אחראים להיעדר המענה האופרטיבי ל'חומת יריחו' ולהתרעות בליל 6 באוקטובר ובוקר 7 באוקטובר. התעלמות שעלתה בדם. הדרג הפיקודי בצה"ל אחראי לאי העברת ההתרעה מיידית למפקדים והחיילים בשטח, על מנת שיוכלו להיערך".

הוועדה קבעה כי גם "פיקוד הדרום ואוגדת עזה כשלו באופן חמור, עד לכדי קריסה של כל מערכות ההגנה. החיילים בשטח הופקרו להתמודד לבדם, כשבמשך שעות ארוכות לא הגיעה כל תגבורת".

"קריסת המערך הממשלתי"

המסקנות מתייחסות גם לחלקם של ראשי הממשלה לשעבר נפתלי בנט ויאיר לפיד ושל בני גנץ בתקופתו כרמטכ"ל וכשר. "ראשי הממשלה לשעבר בנט ולפיד אחראים גם הם להחלטה שלא להנחית מכת מנע על חמאס, ולשמירה על הקונספציה של 'כסף תמורת שקט', גם אם באופן שונה", נכתב.

תיעוד ראשון מהחמ"ל השרוף
"התצפיתניות הופקרו לגורלן". החמ"ל השרוף בנחל עוז

"שותפים לאחריות הם הרמטכ"לים שכיהנו בעשור האחרון, ובהם בני גנץ שגם היה חלק משתיים מהממשלות בשנים האחרונות. כחלק מהפיקוד הצה"לי, הם גם נושאים באחריות לצמצום סדר הכוחות ורעיון 'הצבא הקטן והחכם', תוך הסתמכות מוגזמת על טכנולוגיה", צוין.

על שרי הממשלה נכתב: "השרים ברוב המשרדים השונים, אחראים לקריסת המערך הממשלתי ב-7 באוקטובר, לחוסר היכולת לתת מענה למשפחות הנעדרים והחטופים, לחוסר המענה לצורך של הלוחמים להגיע לדרום ולצפון ולהיעדר המענה והטיפול במשפחות המפונים וילדיהם - בצפון ובדרום".

זירת המסיבה ברעים
"הכשלים הרבים מנעו הצלת חיים". אזור המסיבה ברעים

על הטבח במסיבה ליד קיבוץ רעים נכתב כי "המשטרה וצה"ל על ראשיהם אחראים לחוסר התיאום ביניהם ולכשלים הרבים שמנעו את הצלת חייהם של רבים ממשתתפי מסיבת הנובה ברעים. באחריותם של שני הגופים לשפר את מערכת היחסים ולחזק את התיאום ביניהם".

חברי הוועדה הזהירו עוד "במסגרת העדויות לא זיהינו כי ישנם תהליכים משמעותיים שאמורים לספק 'הגנה' מפני התפתחותה של קונספציה גם כעת, אלא ההיפך הוא הנכון: נמצא כי גם בעצם הימים הללו, לאחר 7 באוקטובר, מתקיימים במלוא העוז כל אותם גורמים שאינם מייצרים חשיבת עומק אסטרטגית באשר להתפתחויות ביטחוניות אפשריות".