הרמטכ"ל הרצי הלוי שיגר אתמול מכתב למבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, והביע את התנגדותו לביקורת המתוכננת שלו בצה"ל. היום (חמישי) השיב לו אנגלמן: "לביקורת המדינה אין כל כוונה להפריע לצה"ל במאמץ המלחמתי". לדבריו, "הנחיתי את כלל צוותי הביקורת במשרד מבקר המדינה שלא לקיים סיורים בבסיסי צה"ל ופגישות עם גורמים בצה"ל כדי שלא להסיט את הקשב של צה"ל מהמלחמה".
אנגלמן הדגיש במכתבו את חובת הבדיקה על פי החוק: "כלל הגורמים הבכירים והגופים הממשלתיים הרלוונטיים עומדים לביקורת - החל מראש הממשלה, דרך דרג השרים והקבינט המדיני-ביטחוני וכלה במשרדי הממשלה והגופים הציבוריים. תוכנית הביקורת כוללת את בדיקת הכשלים והסיבות לעומק המחדל, שקיימת חשיבות עליונה לבדיקתם. זוהי חובתנו הערכית כלפי אזרחי מדינת ישראל הזכאים לתשובות לשאלות הקשות שנלוו לכשל החמור בתולדות המדינה".
המבקר אנגלמן הוסיף במכתבו: "לאחר למעלה מ-100 ימי לחימה שבהם צה"ל עבר לשלבי לחימה שונים, כפי שהצהירו גורמי צה"ל, הכשלים החמורים שהובילו לאירועי ה-7.10 מחייבים בדיקה עמוקה ונוקבת של ביקורת המדינה על כלל הדרגים - המדיני, הצבאי והאזרחי. , כל עוד הלחימה הייתה בעצימות הגבוהה ביותר נמנעתי מפתיחה בפועל של הביקורות במערכת הביטחון; תחת זאת הודעתי שהביקורות ייפתחו בהתאם להתפתחות המלחמה תוך התחשבות במצב המלחמה והתפתחויות עתידיות אפשריות".
אנגלמן עקץ: "סברת שאפשר לבדוק מחדלים כעת"
כעת, הוא סבור, העת בשלה לבדיקה: "כל שנדרש מבחינת צוותי הביקורת בעת הזו הוא גישה למסמכים, כדי להיערך להמשך פעולות הביקורת. תהליך זהה נעשה באופן ענייני וסדור גם עם גופי ביטחון אחרים שאף הם מעורבים במלחמה, ללא מתן פומבי למעורבותם. אין כל סיבה ששיתוף פעולה זהה, שיודגש כי אינו מצריך הפניית הקשב מצד הדרג הלוחם, לא ייקבע גם עם צה"ל".
במכתבו הדגיש אנגלמן את הצורך בתחקור חיצוני ועקץ: "מינוי צוות הבדיקה החיצוני על ידך מעיד על כך שאכן סברת כי צה"ל מסוגל להפנות קשב לבדיקת המחדלים בעת הזו. ההודעה על הפסקת עבודתו של צוות הבדיקה החיצוני מחדדת את חשיבות פעילותה של ביקורת המדינה כגוף אובייקטיבי חסר פניות אשר יבצע בדיקה עצמאית ובלתי תלויה וזאת מבלי שהגוף הנבדק יוכל לקבוע את סדרי פעולתו של הגוף הבודק אותו. לפיכך, ברור לכל כי אין להסתפק בכך שצה"ל יתחקר את עצמו על כשלים בהם היה מעורב".
הפנייה של הלוי לאנגלמן
רא"ל הלוי טען אתמול במכתב כי הביקורת באשר לתפקוד הצבא במלחמת חרבות ברזל בעת הזו "תסיט את קשב המפקדים, תפגע ביכולת התחקור המבצעית ובאיכותו, ולא תאפשר הפקת לקחים הכרחית לשם השגת יעדי המלחמה", כתב במכתב בין היתר.
במכתב ציין הרמטכ"ל כי "לשם השגת יעדי המלחמה בזירות השונות ולשם שמירה על חיי הלוחמים, צה"ל יבצע תחקירים מבצעיים מקיפים כמתחייב, תוך מיקוד בלקחי הגנת היישובים ובאירועים בעלי השפעה ישירה על שדה הקרב", כתב הלוי בהתייחס לתחקירים שהצבא כבר הודיע שהוא מבצע.
עם זאת, המשיך הלוי בהתייחס לביקורת שמתכנן מבקר המדינה ואמר: "משרדך הבהיר כי בכוונתו לפתוח באופן מידי בביקורת, שתעסוק בשורה ארוכה של נושאים רחבי היקף (תוך פירוט 33 נושאי ביקורת). עמדת על עיקרון לפיו הביקורת של משרדך תתבצע, כך שיתאפשר לצה"ל להתמקד בלחימה בעת הזו ולפעול עד לניצחון על האויב. הביקורת במתכונת המתוכננת, תוך כדי הלחימה, עומדת בסתירה לעקרון שאותו הגדרת", טען הלוי.
הרמטכ"ל פירט: ביקורת בעת הזו "תסיט את קשב המפקדים מהלחימה; תפגע ביכולת התחקור המבצעית ובאיכותו; ולא תאפשר את הפקת הלקחים ההכרחית לשם השגת יעדי המלחמה. לא בכדי, אין תקדים לקיום ביקורת במתכונת שהגדרת בעת המלחמה. אדרבה, מבקר המדינה כבר קבע בעבר כי 'כאשר התותחים רועמים וכל עוד מבצע מתנהל, הביקורת ממתינה ולא מפריעה לניהולו'".
לסיום, הוסיף הלוי כי "צה"ל מברך על כל ביקורת, שיתף פעולה עם ביקורות המבקר בעבר וכך ימשיך לעשות. צה"ל דוגל בביקורת, פתיחות ושקיפות ורואה בהן ערך חשוב. כעת, צה"ל כולו ממוקד בלחימה והפעילות שמשרתת את הלחימה. התחקיר המבצעי והלמידה חייבים לקבל קדימות. בהתאם, אבקש כי מועד תחילת הביקורת ייקבע באופן שיאפשר לצה"ל להקדיש את הקשב והמשאבים הראויים", כך הלוי.
לאחר פרסום כוונתו של המבקר לפתוח בבדיקת אירועי 7 באוקטובר, ודרישתו מצה"ל למסור לידיו בתוך זמן קצר חומרים נרחבים מאוד, באופוזיציה תקפו את המבקר מתניהו אנגלמן. לפיד כינה את אנגלמן "מבקר מטעם" וטען: "הוא לא יכול לבדוק את המחדל הגדול ביותר בתולדות המדינה. המטרה היחידה של החקירה היא למנוע ועדת חקירה ממלכתית". מנגד, במשרד מבקר המדינה השיבו: "תמוה שיש מי שמנסה להניא את המבקר מלפתוח בביקורת נוקבת".
בחודש שעבר דווח כי צה"ל החל בבדיקה פנימית של אירועי שבעה באוקטובר, כאשר לטענת הצבא מדובר בתחקירים מבצעיים שנועדו להסיק מסקנות שיאפשרו את המשך הלחימה בצורה מיטבית. בעקבות כך, ספג הרמטכ"ל מתקפות משרי הימין בישיבת הקבינט - כאשר הם טענו כי אין לבצע כעת תחקירים בזמן המלחמה.