"הצי הישראלי מקצועי ומסייע לכל המדינות באזור. אנחנו עובדים איתם לטובת הביטחון הימי האזורי ולמען כולם", אמר היום (ה') מפקד הצי החמישי של ארה"ב, אדמירל בראדלי קופר לערוץ אל-חאדת' הסעודי. על רקע תקיפת המכלית בבעלות ישראלית חלקית, הוסיף קופר כי האיום הגדול ביותר על הביטחון והיציבות של האזור מגיע מאיראן.
את הדברים אמר אדמירל קופר בסיום התמרון הבינלאומי הגדול "NIRIIS - 22" בו השתתפו שתי ספינות של חיל הים הישראלי, כאשר סעודיה שלחה "משקיפים" מטעמה לתרגיל, שנמשך כעשרה ימים בתחום המים הטריטוריאליים של יוון.
גורמים בישראל וביוון יודעים לספר כי נרשמו חילופי דברים בין נציגים ישראלים וסעודים, אולם הקפידו שלא יהיה לכך תיעוד. חיל הים הישראלי שלח לאימון שתי ספינות טילים מסוג סער 4.5: אח"י כידון ואח"י סופה. עוד השתתפו בתרגיל חילות הים של ארה"ב, איטליה, גרמניה, ספרד, בלגיה ופורטוגל.
Από 5 έως 13/11/2022, διεξήχθη η #NIRIIS22 με την συμμετοχή των #ΕΔ της και .
Επίσης συμμετείχε η @COM_SNMG2 & η @COM_SNMCMG2 με Ναυτικές Μονάδες του .@NavyGR @HAFspokesperson @HCoastGuard#HNDGS #ΔΕΠ #WeAreNATO #StrongerTogetherhttps://t.co/lWMxvlLJb6 pic.twitter.com/Dm32WKXQcP
מטעם המדינה המארחת יוון, השתתפו מספר ספינות טילים, צוללות, וגם ספינות מהירות של הכוחות המיוחדים, בנוסף למטוסי קרב ומסוקים. מלבד סעודיה, גם איחוד האמירויות ומצרים שלחו משקיפים. שלושת המדיניות הערביות הללו רואות באיראן איום.
בתרגיל עצמו, הכוחות דימו בין השאר הגנה מפני תקיפה אווירית שביצע חיל האוויר היווני נגד הספינות, שלמדו להגן על עצמן בנפרד ובמשותף. בתדרוך לכלי התקשורת אמר דובר הצבא היווני כי בנוסף לזה הציים תרגלו יחד לוחמה נגד טרור וסיכול טרור ימי, כולל שימוש באש חיה. בין השאר "תקיפה של שני כלי שיט מתאבדים", כפי שציינו בחיל הים הישראלי.
"במסגרת התרגיל התחלקו הכוחות לשני צוותים, כשהכוח הישראלי תרגל עם הכוח היווני, והכוח היווני תרגל עם כוח נאט"ו", נמסר מצה"ל. "המדינות המשקיפות השקיפו על הקבוצה היוונית-נאט"ו".
תקיפת המכלית שמצביעה על איראן
במקרה או שלא, התרגיל הזה הסתיים ביום בו דווח כי איראן ביצעה תקיפה עם מל"ט "מתאבד", נגד ספינה הנמצאת בבעלות חלקית של איש העסקים הישראלי עידן עופר. תקיפה שמזכירה מאוד את התקיפות שהאיראנים ביצעו לפני כשנה, אז על פי פרסומים זרים ישראל הרחיבה את המב"מ (המערכה שבין המלחמות) לזירה הימית.
לאחר אותן תקיפות לפני כשנה, ישראל המעיטה משמעותית ואף חדלה מתקיפות בים. נראה כי באימון הנוכחי בו השתתף חיל הים לצד משקיפים ממדינות ארה"ב והצי האמריקאי, האיום האיראני בזירה הימית היה התרחיש המרכזי.
מפקד הצי החמישי האמריקאי קופר האחראי על האזור, הוסיף בראיון לערוץ הסעודי כי בשנתיים האחרונות הצי סיכל ניסיונות הברחה של כ-9,000 כלי נשק מאיראן לתימן ולמדינות נוספות שאת שמותיהן לא ציין. לא מן הנמנע שמדובר במדינות כמו סוריה ולבנון, ובמקרה כזה יש בכך כדי לסייע בעקיפין ל"מב"מ הימי" הישראלי.