רגע לאחר שפשט את המדים המריא אהרון חליוה – ראש אגף המודיעין לשעבר שפרש מתפקידו לפני כארבעה חודשים בעקבות מאורעות 7 באוקטובר – לקיימברידג', מסצ'וסטס. שם פגש את בתו הבכורה נועה, שהחלה ללמוד השנה תואר שני במדיניות ציבורית באוניברסיטת הרווארד שבעיר. משם המשיך ב"טיול אחרי צבא" לניו יורק, לתאילנד, לקפריסין, ולבסוף למרוקו – מדינה שמוגדרת "כתומה" וככזו ש"יש להימנע מלהגיע אליה בנסיבות שאינן חיוניות".

"אהרון מסתובב עם כובע מצחייה ומשקפי שמש כדי שלא יזהו אותו", אומר גורם שפגש בו לאחרונה, "אבל בכל מקום יש ישראלים, ובכל מקום יש מי שמזהים אותו. אין לו באמת דרך להתחמק".

מה בדיוק עשה חליוה במרוקו? "זה היה טיול שורשים", טוען אמיר (שם בדוי), אדם המקורב לחליוה. "שנים שאהרון מדבר על הקשר המשפחתי והרגשי שלו למרוקו, הטיול הזה היה סגירת מעגל עבורו. סרז' ברדוגו, נשיא הקהילה היהודית שהזמין אותו לביקור, הוא קרוב משפחה רחוק שלו. הפגישות שהם ניהלו היו פרטיות, משפחתיות. אהרון ביקר בבית כנסת ועלה לקבר של סבא וסבתא שלו. זה היה מרגש מאוד".

אבל בכל זאת, גם ביקור מסוכן. מדינה מוסלמית, ראש אמ"ן לשעבר.
"אין פה שום סכנה ליהודים. להפך, מרוקו בטוחה ליהודים יותר מכל מדינה אחרת".

חליוה הגיע למרוקו ב-11 בדצמבר. הוא נחת בעיר העתיקה מרקש, ביקר גם בבירה רבאט ובקזבלנקה, ובסך הכל שהה במדינה כשבועיים. מהשדה במרקש אסף אותו נהג צמוד, והסיע אותו לאחוזתו של ברדוגו. הוא ובנו ז'יל היו המארחים של חליוה בימיו הראשונים במרוקו; השניים הם אנשי עסקים שמנהלים רכישות נדל"ן חובקות עולם, והונם נאמד בעשרות מיליוני אירו. "חליוה קיבל כבוד מלכים. ערכו לו סיורים במרקש, לקחו אותו למועדוני הלילה ולברים הכי יוקרתיים בעיר", מספר השבוע גורם במרוקו. "בכל הנוגע לסידורי לינה, האחוזה של ברדוגו היא מהיוקרתיות ביותר במדינה".

ביום שלישי שעבר, 17 בדצמבר, בעת ביקורו בעיר הבירה רבאט, הוזמן חליוה לארוחת ערב באחת ממסעדות הפאר של העיר; הוא הוסע למקום במכונית מרצדס, ובה היו מלבדו ומלבד הנהג גם שני מאבטחים מקומיים חמושים. בשולחן פינתי במסעדה המתינו לו סרז' וז'יל ברדוגו וכן שני בכירים בשירותי המודיעין המרוקאי, המכונים במדינה "מוח'אבראת". אחד מהם, עבדל אללי, הוא איש משרד הקישור של מרוקו בתל אביב ומי שנחשב ל"מחזיק תיק ישראל" במוח'אבראת.

לדברי גורמים שנחשפו לתכנים, כשחליוה הצטרף לשולחן החל דיון על אירועי היום: המלחמה בעזה, סוגיית החטופים, מתקפת המורדים בסוריה. בין השאר עלתה התהייה מה יעלה בגורל עצמותיו של המרגל הישראלי שנתפס בסוריה, אלי כהן. בהמשך דיברו על עתיד המזרח התיכון ועל קשרים בין חברות ביטחון ישראליות לגורמי ממשל וביטחון במרוקו. חלק גדול מהשיחה עסק בענייני טכנולוגיה וסייבר.

ברבאט הוזמן חליוה לארוחת ערב במסעדת פאר. הוא הוסע למקום במרצדס, ובה היו מלבדו שני מאבטחים חמושים. בשולחן פינתי המתינו לו מארחיו וכן שני בכירים בשירותי המודיעין המרוקאי

לאחר מספר ימים באחוזת ברדוגו עבר חליוה למלון "הייאט ריג'נסי" בקזבלנקה. בשבת, 21 בדצמבר, 48 שעות לפני שעזב את המדינה, נאספו ממש מחוץ למלון מאות פרו-פלסטינים שהפגינו נגד המלחמה בעזה ולמען "שחרור פלסטין". "אם המפגינים היו יודעים שחליוה במלון, זה היה עלול להיגמר באסון", מוסר גורם ישראלי הבקיא בפרטים, "אבל המוח'אבראת והאנשים שליוו את חליוה דאגו שאף אחד לא יגלה. להערכתי פחות מעשרה אנשים ידעו שהוא במרוקו".

כשחליוה תלה את המדים הוא יצא לחופשת פרישה. קרה בעבר שבכירים ויתרו משיקולים שונים על חופשה שכזו, אבל גורמים בצה"ל מספרים השבוע שהוא בחר לנצל אותה (דובר צה"ל לא הגיב בנושא נכון לשעה זו). כלומר, למרוקו – מדינה שחלה עליה אזהרת מסע של המטה לביטחון לאומי, שממליץ להימנע מ"נסיעות שאינן חיוניות" אליה – טס חליוה כשהוא עדיין בשירות. לדברי גורם שמכיר על בוריים את הנהלים בצה"ל בעניין זה, נסיעה כזו כרוכה באישור גורמים בצבא, גם כשמדובר בבכירים ששירותם הסתיים זה כבר.

בעת ביקורו במדינה ליווה את חליוה איש העסקים הישראלי-מרוקאי ביז'ו (יהושע) אבן צור. השבוע הגיעו לידי מגזין mako צילומים וסרטונים המתעדים את השניים במקומות שונים במדינה, אבל אמש (רביעי), כשפנינו אל אבן צור בשאלות על ביקור חליוה, הוא הכחיש מכל וכל כי ראש אמ"ן לשעבר היה בכלל במדינה, תקף את ההחלטה לפרסם כתבה בנושא וטען כי המידע שבידינו שקרי.

אהרון חליוה (צילום: Oren Ben HakoonFlash90)
צילום: Oren Ben HakoonFlash90

גורם בקהילה היהודית: "חליוה הוא אישיות ישראלית בכירה, יכלו לחטוף אותו וזה היה מסכן אותו ואת ביטחון ישראל. ממש מחדל שהוא הגיע כשיש הפגנות על בסיס יומי נגד המדינה"

כחמש דקות לאחר שהסתיימה השיחה איתו חזר אלינו אבן צור, "לאחר בירור", כהגדרתו. "חליוה כן היה במרוקו", עדכן, "ביררתי פה עם אנשים". בשלב זה טען שהוא עצמו לא פגש את חליוה, ולכן לא ידע שהביקור התקיים. כשעה לאחר מכן שוחחנו שוב, עימתנו אותו עם העובדה שקיים תיעוד שלו עם חליוה ברחבי המדינה, ובן צור מצדו התחמק מתשובה: "אם יש תיעוד, תראו לי אותו... מה אני, עניין לציבור? איש מוסד? איש שב"כ?".

חליוה עצמו אישר אמש שהיה במרוקו במסגרת מה שהגדיר "ביקור פרטי", הגדרה שחזר עליה כשנשאל על הפגישה עם עבדל אללי. הוא השיב בהתכתבות על כל פניותינו בנושא מיד לאחר שנשלחו אליו, אבל על השאלה אם ידעו בצה"ל על כוונתו לבקר במרוקו נמנע מלהשיב. נכון לשעה זו לא ברור מדוע הכחיש אבן צור שהביקור התקיים ומסר תשובות שקריות על שאלות ישירות בנושא; לא ברור גם מדוע סירב חליוה להשיב על שאלת התיאום עם צה"ל, שנראית מהותית כשאדם במעמדו יוצא למדינה ערבית ונפגש עם בכירים בשירותי המודיעין שלה.

"חליוה הוא אישיות ישראלית בכירה מאוד. יכלו לחטוף אותו או לפגוע בו", אומר גורם בקהילה היהודית במרוקו. "חלק מהזמן היו סביבו מאבטחים של המוח'אבראת, אבל לפחות חלק מהזמן הוא היה בלי אבטחה בכלל. איך קורה דבר כזה? הרי ברור שאם מישהו היה מגיע אליו, זה היה מסכן אותו ואת ביטחון מדינת ישראל. נראה מוזר מאוד שהוא הגיע לבקר פה כשיש הפגנות על בסיס יומי נגד ישראל והיהודים ובעד הפלסטינים. זה ממש מחדל".

השאלה שלא נענתה

אהרון חליוה היה במשך שנים רבות קצין מוערך שזכה לשבחים בתוך המערכת הצבאית ומחוץ לה בשלל התפקידים שמילא; בין השאר פיקד על חטיבת הצנחנים, היה ראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) וראש אגף המבצעים (אמ"ץ), ולבסוף ראש אגף המודיעין. עד 7 באוקטובר הוא נחשב לסיפור הצלחה גם בתפקיד הרגיש הזה. 

בשבת 21 בדצמבר נאספו מחוץ למלון שבו שהה חליוה, הייאט ריג'נסי, פרו-פלסטינים שהפגינו נגד המלחמה בעזה. גורם במרוקו: "אם הם היו יודעים שהוא במלון, זה היה עלול להיגמר באסון"

לפני השבת השחורה היו מי שהתריעו בפני חליוה על תוכניות של חמאס לפלוש לישראל, אלא שהוא בחר שלא להעביר את המידע לרמטכ"ל ולראש השב"כ. בשבת הגורלית ההיא, בשעה 03:21, עודכן על התרחשויות מוזרות ברצועת עזה אך בחר לחזור לישון. מאז נקשר שמו במה שנתפס כמחדל המודיעין החמור ביותר שידעה ישראל מאז מלחמת יום כיפור.

11 ימים לאחר הטבח הודיע חליוה שהוא נושא באחריות למה שהתרחש; עד היום הוא מהבכירים היחידים שעשו זאת. "לא עמדנו במשימה החשובה ביותר שלנו", כתב אז באיגרת ששלח לחייליו. באפריל הודיע על התפטרותו מתפקיד ראש אמ"ן וביקש לפרוש מצה"ל. טקס הפרידה שלו נערך ארבעה חודשים לאחר מכן.

זה היה טקס ראוותני. יותר מ-1,000 מוזמנים הגיעו לבה"ד 15 בגלילות כדי לשמוע את דברי הפרידה של האלוף חליוה; הוגש כיבוד, הרמטכ"ל הרצי הלוי הנחה את הטקס, והאירוע נערך בליווי תזמורת צה"ל. בנאום שנשא בעיניים דומעות הדגיש חליוה שוב את אחריותו האישית למחדל וקרא להקים ועדת חקירה ממלכתית, הגם שמסקנותיה עשויות להטיל בו דופי. 

למחרת החלו משפחות הנרצחים והחטופים למחות על מה שנתפס בעיניהן כטקס פומפוזי. הרמטכ"ל, ער לביקורת, הנחה כעבור מספר שבועות לקיים מעתה טקסי חילופי פיקוד בכירים באופן מצומצם וצנוע יותר. "אירוע הפרידה מחליוה היה יריקה בפנים לכל בית בישראל", אומר השבוע אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל, שנרצחה במוצב נחל עוז. "הטקס הזה לא היה מכובד בשביל אף אחד, לא בשביל אהרון חליוה ובטח שלא בשביל החללים והחטופים. לעשות טקס כזה ואז להשאיר מדינה פצועה, שסועה, מדממת למוות, ולעוף לטיול של אחרי צבא – זה הדבר הכי לא מכבד".

ביז'ו אבן צור (צילום: פרטי)
"מה אני, איש מוסד?". ביז'ו אבן צור | צילום: פרטי

ביז'ו אבן צור הכחיש שחליוה ביקר בממלכה. כעבור כחמש דקות חזר אלינו "לאחר בירור" והודה שחליוה היה שם; כשעומת עם העובדה שהוא עצמו צולם עם חליוה, אבן צור התעלם מתשובה 

לחליוה ולמארח שלו במרוקו, ברדוגו, היו בוודאי נושאי שיחה רבים מלבד אסון 7 באוקטובר. בשנות ה-80 כיהן ברדוגו כשר התיירות של מרוקו, וב-20 השנים האחרונות משמש שגריר אישי של המלך מוחמד השישי. בעשורים האחרונים מתעניין ברדוגו בחברות טכנולוגיה ומעדיף שתיק ההשקעות שלו יורכב מחברות "צעירות"; הוא עצמו עמד בראש שתי חברות מצליחות והשקיע בסטארטאפים.

חלק מהפעילות העסקית של האב והבן ברדוגו מתמקד בשנים האחרונות בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות, סייבר ומערכות אבטחה דיגיטליות. במרוקו מעוניינים לשדרג את מערך הסייבר במדינה, ולמשפחת ברדוגו חלק במהלך. "הם זוכים להערכה גדולה של המלך ומקבלים ממנו גיבוי מלא", מספר גורם המעורה בפרטים. "הם כבר שידכו בין חברות ישראליות לגורמי ממשל וביטחון במרוקו, ויש סיבות לחשוב שזה הרקע לפגישות עם חליוה: הם כנראה מאמינים שהוא יכול לעזור להם ולגורמי המודיעין בייעוץ מקצועי בתחומים שהם צמאים בהם למידע. הם התרשמו מאוד מחליוה ולמעשה פרשו עליו את חסותם, אירחו אותו כמו אישיות ממלכתית, רק שהכל היה באופן פרטי ולא פורמלי. המוח'אבראת ראו בביקור הזה הזדמנות יוצאת דופן לקדם את תחומי המודיעין והסייבר".

חליוה מצדו מסר לנו תיאור שונה של הביקור. "מרוקו ארץ מיוחדת, יפה וידידותית", השיב לשאלה על שהייתו במדינה. "זאת ארץ מיוחדת, יפה וידידותית. חיי פרטיים, וככה אני מעדיף להשאיר זאת".

להבנתנו נפגשת עם בכירים במערך הביטחון והמודיעין של מרוקו בקזבלנקה וברבאט, בענייני סייבר.
"לא. לא. לא. שום עניין ביטחוני. פרטי. משפחתי וכבוד".

נפגשת עם עבדל אללי, מחזיק תיק ישראל במוח'אבראת?
"עניתי".

עדכנת גורמים בצה"ל בנוגע לביקור, מאחר שאתה נמצא בחופשת פרישה? והאם היית שם בליווי אבטחה? בדיוק הייתה הפגנה מול הייאט ריג'נסי.
"לא ראיתי מפגין אחד לרפואה ואפס סימנים או סממנים נגד ישראל. הרגשתי בטוח לגמרי, המדינה הכי בטוחה שהייתי בה אי-פעם, דווקא בארצות הברית ראיתי כמה וכמה גילויים נגד ישראל, במנהטן. היה ביקור פרטי-משפחתי מרגש עד דמעות ותו לא. ארץ ואנשים מיוחדים, ועוד אחזור לשם עם משפחתי".

הביקור היה מתואם עם גורמים בצה"ל? ידעו שאתה מבקר במרוקו?
חליוה הפסיק כאמור להשיב בשלב זה. נכון לשעה זו, שאלה זהה לדובר צה"ל נשארה ללא מענה. 

לא לשכוח את ההצלחות

ב-2021 התפוצצה פרשת "פגסוס", על שם תוכנת הריגול שפיתחה חברת הסייבר ההתקפי הישראלית NSO. זרוע אחת של הפרשה הייתה בארץ, כשנודע שהמשטרה השתמשה בתוכנה כדי לעקוב אחר התקשורת הסלולרית של אזרחים; ברמה הבין-לאומית עלו טענות כי ממשלות זרות, ובהן של מרוקו ושל בחרין, השתמשו בפגסוס כדי לעקוב אחר יריבים פוליטיים ועיתונאים. "כשהפרשה התפוצצה נחשף שגורמי מודיעין במרוקו האזינו לנשיא צרפת עמנואל מקרון ולראשי ממשלות ואנשי צבא בכירים ממדינות שונות", מספר השבוע גורם בממלכה. "זה גרם לפגיעה קשה ביחסים עם צרפת, שרק לאחרונה החלו להשתקם, והשימוש של מרוקו בפגסוס הופסק לחלוטין. מאז מחכה המדינה לפריצת דרך עצמאית בתחום הסייבר".

סרג' ברדוגו (צילום: באדיבות חדשות 12)
צילום: באדיבות חדשות 12
 

סרז' ברדוגו, שאירח את חליוה באחוזתו, מעורב בשנים האחרונות בפיתוח טכנולוגיות סייבר במרוקו. "יש סיבות לחשוב שזה הרקע לפגישות עם חליוה", אומר גורם המעורה בפרטים

איש לא הופתע מעצם העובדה שהביון המרוקאי השתמש בטכנולוגיה שמקורה בישראל. אחרי הכל, בין ישראל למרוקו מתקיימים יחסים בענייני ביטחון מאז אמצע המאה שעברה. כבר ב-1965 יצרו היחסים הללו סערה תקשורתית ראשונה, כשפעיל האופוזיציה המרוקאי אל מהדי בן ברכה מצא את מותו בנסיבות מסתוריות בווילה בפרברי פריז; ידיעות בצרפת דיברו על כך שמאחורי החיסול עמדו סוכני מוסד שעבדו בשיתוף פעולה עם שירותי המודיעין במרוקו. 

אישים בכירים בממשלות ישראל, בצה"ל ובמוסד – ובהם יצחק רבין, משה דיין ושמעון פרס – ביקרו בחשאי במרוקו שנים לפני שכוננה יחסים רשמיים עם ישראל. חלקם הגיעו לממלכה בתחפושות שונות ונפגשו עם המלך חסן השני ועם בכירים בשירותים החשאיים במדינה. מרוקו תיווכה והובילה בחשאי את המפגשים בין גורמים ישראליים למצריים בשנות ה-70, שהבשילו מאוחר יותר להסכמי השלום בין שתי השכנות; מאחורי הקלעים סייעה ישראל במודיעין ובאספקת כלי נשק מתקדמים לצבא מרוקו.

בשנים האחרונות סיפקו חברות ישראליות לממלכה לווייני תצפית, מערכות הגנה אוויריות וטכנולוגיות מתקדמות אחרות. יו"ר התעשייה האווירית, עמיר פרץ, נחשב למקורב מאוד לבכירים במודיעין ובצבא במרוקו; בשנה האחרונה הוא ביקר במדינה מספר פעמים כדי לחתום על עסקאות נשק במיליארדים. גם ראש השב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע ביקרו בה בשנים האחרונות. במובן הזה, אם האב והבן ברדוגו הזמינו את חליוה לשיחות בנושאי סייבר, הם פשוט המשיכו במסורת ארוכת שנים. גם השותף הנוסף לארוחת הערב ברבאט היה אורח מתבקש: "לעבדל אללי יש מאות שעות עם בכירי המודיעין של ישראל בעבר ובהווה", אומר גורם המעורה בנעשה. "יש לו אישיות ססגונית, הוא חכם מאוד, וכל ביקור של אישיות ישראלית עוברת דרכו".

הביקור של חליוה במרוקו התנהל מתחת לרדאר. הוא נראה בעיקר בטי-שירט ובג'ינס, ולעתים גם במשקפי שמש, אולי כדי למנוע את זיהויו. "כל המעורבים ניסו להצניע את הביקור של חליוה על רקע הרגישות של העניין בישראל והאחריות שלו למחדל של 7 באוקטובר. גם בקהילה היהודית אף אחד לא ידע על הביקור, סרג' וז'יל שמרו על הביקור הזה בחשאיות גמורה", מספר גורם במרוקו. "להבנתי גם עכשיו אין לאף אחד בקהילה מושג שחליוה היה במרוקו. אני יכול לומר שאם היו יודעים על הביקור הזה, לא מעט גבות היו מורמות והייתה ביקורת גדולה מאוד".

אהרון חליוה (צילום: Tomer NeubergFlash90)
צילום: Tomer NeubergFlash90

בכיר בצה"ל: "השם של חליוה חקוק בכישלון של 7 באוקטובר, והוא יודע את זה. אבל כשחיל האוויר משמיד את הצבא הסורי או מחסל את נסראללה – זה קורה בזכות אמ"ן של אהרון"

מרבאט המשיך חליוה למרכז הכלכלי של מרוקו, קזבלנקה, שם נפגש עם אנשי עסקים בתחום הסייבר והטכנולוגיה, ומשם חזר לכמה ימים במרקש, שם ביקר בשוק המקומי, בבית כנסת ובעיר העתיקה – אותו "טיול שורשים" מדובר. את הפרופיל הנמוך ששמר עליו אפשר לייחס בין היתר לרגשות בקהילה, שאינם שונים במהותם מדברים שהוא נתקל בהם בישראל: עיתונאים, אנשי ציבור, אנשי צבא ואזרחים מן השורה רואים בו כמי שנושא אות קין על מצחו. דוגמה בולטת לדברים היה פרסום של כרמלה מנשה בכאן 11 בדצמבר שעבר, ולפיו ראש אמ"ן הקודם, האלוף (במיל') תמיר הימן, אמר בשיחה פרטית על מי שהחליף אותו: "לא המלצתי עליו לתפקיד. אם היו שואלים אותי – הייתי מתנגד" (הימן סירב בשעתו להגיב על דברים).

לפני כשבועיים, לאחר שנפוצו שמועות על כך שחליוה הגיע במסגרת הטיול שלו לתאילנד, האב השכול אייל אשל צייץ: "בזמן שאנחנו מתבוססים בכאב ובשכול, ובהיעדר ועדה ממלכתית, אדון אהרון חליוה מטייל לו בעולם ונודד בין מלונות ומסעדות יוקרה. ‏במקום לבקר משפחות שכולות, הוא כעת נופש בתאילנד ומאז 7 באוקטובר הספיק לנפוש במדינות רבות". שלי משל-יוגב, אמה של ליבי כהן מגורי ז"ל, שנרצחה בפסטיבל נובה, הגיבה על אותו ציוץ וקראה לחליוה "פושע המבלה עכשיו בתאילנד". משל-יוגב טענה כי גרושתו של חליוה, שירה מרגלית, פנתה לבעלה והשמיעה ביקורת חריפה על הדברים שכתבה.

מרגלית היא לא היחידה שיוצאת להגנתו של חליוה. גורמים בצה"ל שאיתם שוחחנו השבוע דאגו להזכיר שמדובר בקצין שהקדיש עשרות שנים מחייו למדינת ישראל, תמיד במקומות המסוכנים והחשובים. האומץ ויכולות הפיקוד של חליוה בלטו עוד כשהיה קצין זוטר; בסוף שנות ה-90, כמפקד מחלקה בלבנון, הוא השתלט במהירות על פלוגתו לאחר שהמ"פ נהרג במהלך מבצע, והוביל אותה לסיום מוצלח של המבצע.

"חליוה הוא קצין התקפי ויצירתי שאי אפשר להתעלם ממנו", אומר בכיר בצה"ל שצמח גם הוא בחטיבת הצנחנים. "לפעמים יש לו פתיל קצר והוא חותך דברים בלי הסברים, אבל כמפקד קרבי הוא אדם שאפשר לסמוך עליו ולרוץ איתו לאש. הוא אדם כריזמטי, אינטליגנטי ומבריק שתמיד היה מאסטר של הפוליטיקה הצה"לית וידע לעבוד בעולם הזה לא פחות מאשר בשדה הקרב, וגם זה ייאמר לזכותו. אומנם הוא ספג עם השנים לא מעט ביקורת על שחצנות, או יהירות, אבל אני חושב שזאת תכונה שהוא מודע לה".

בכיר אחר ששוחחנו איתו הוסיף: "השם של חליוה חקוק בכישלון של 7 באוקטובר, כולם וגם הוא מבינים את זה. אבל כל ההצלחות שאנחנו רואים מול חיזבאללה, הלחימה בסוריה, התקיפה שהייתה באיראן, השילוב של הכוחות שפועלים בעזה – גם על זה הוא חתום. כשחיל האוויר משמיד את הצבא הסורי או מחסל את נסראללה ואת רוב כוח האש שלו, זה קורה בזכות המודיעין, ואמ"ן של אהרון היה מרכיב מרכזי במערך המודיעיני שהוביל להצלחות האלה. גם את זה צריך לזכור לו".

עבדל אללי, סרז' ברדוגו וז'יל ברדוגו בחרו שלא להגיב על הדברים