משרד הביטחון הודיע אתמול (שני) כי מנהל הרכש ירכוש מחברת רפאל שירותי אחזקה לתותחי הטייפון בספינות חיל הים. בכך יעבור בפעם הראשונה מערך מבצעי של החיל לאחזקה אזרחית. ההסכם בין הצדדים יתפרס על 20 שנה ול-mako נודע כי היקף העסקה מוערך במיליוני שקלים.
ההתקשרות בין הצדדים תוביל ל"הגברת היעילות והקטנת העלויות", ציינו במשרד הביטחון, שם אומרים כי רפאל תבצע בעשרות עמדות התותחים בשימוש החיל: "עבודות תחזוקה שוטפות ברמה מקצועית גבוהה שיאפשרו את כשירותן האופטימלית של המערכות".
מדובר בנשק העיקרי של ספינות הבט"ש בחיל הים, הכולל את ספינות הסופר דבורה והשלדג. בנוסף לזה גם על ספינות הטילים של חיל הים בהן הסער 6. מערכת הטייפון מורכבת מתותח 25 מ"מ הנשלט על ידי לוחם שמפעיל את מערכת הבקרה, הכוללת מצלמה אלקטרו-אופטית ונתוני מכ"ם.
נתונים אלו מאפשרים מאפשרים ירי מדויק בקצב אש של עד 200 פגזים בדקה. דגם ה-GS המשודרג של הטייפון הנמצא גם בחיל הים הישראלי כולל בנוסף לתותח גם טילים מסוג Spike-ER המגיעים לטווח של 8 ק"מ.
הנשק העיקרי של הלוחמים בים
קצב האש המהיר והדיוק של הטייפון מאפשר ללוחמי הספינות יכולת תגובה מהירה למגוון תרחישים מבצעיים בים, החל מהשמדה של סירות מהירות או אופנועי ים שינסו "להתאבד" על הכלי שלהם ועד לפגיעה בספינות הברחה או כאלה שינסו לפגוע בכלים, אותם הם מלווים ומגנים עליהם ועל נמלי ים.
בסבבי הלחימה שהיו בעזה במהלך השנים האחרונות, תותחי הטייפון שימשו את חיל הים לפגיעה מדויקת במטרות על קו החוף. הם גם השתמשו בטילי הספייק לפגיעה במטרות באזורים אלה, כמו גם במטרות רחוקות יותר.
ספינה מסוג סופר דבורה או שלדג שחמושה במערכת טייפון וטילים, יכולה לספק סיוע גם לכוחות היבשה של צה"ל הפועלים לאורך רצועת עזה או באזורים אחרים הקרובים לחוף. במבצעים שהיו בעזה, שת"פ כזה בין הספינות לכוחות יבשה הביא לפגיעה במטרות שונות.
"טיל שיוצא מספינה כזאת יכול להיכנס דרך חלון של בית ולסייע לנו בנטרול איומים כמו חוליית נ"ט או סגירת מעגלי אש", אמר לנו בעבר קצין מחטיבה 401 כאשר הצטרפנו לאימון משותף של סיירת כסיף של חיל הים וחטיבה 401 של השריון.
ד"ר רן גוזלי סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת יבשה וים ברפאל, אומר כי לחברה, כמפתחת הראשית של עמדות הנשק, "ידע נרחב וניסיון מצטבר בביצוע פרויקטים ימיים נרחבים עם לקוחות בארץ ובעולם". הוא הוסיף והתחייב כי החברה: "תבצע את שירותי האחזקה לזרוע הים בצורה הטובה ביותר ובאופן שיאפשר שמירה על כשירות מבצעית גבוהה".
"מדובר בהתקשרות מתקדמת וראשונה מסוגה שתבטיח זמינות מקסימלית של 80-95%, לעשרות תותחי טייפון ומיני טייפון מתוצרת רפאל, המותקנים על כלי שייט שונים של זרוע הים, בהם ספינות טילים וספינות בט"ש" (ביטחון שוטף). כך אמר סמנכ"ל וראש מנה"ר במשרד הביטחון, זאב לנדאו. הוא הוסיף כי ההסכם הוא חלק מדיניות מעבר לחוזים רב שנתיים "מבוססי זמינות", שלדבריו "ישפרו משמעותית את כשירות המערכים המבצעיים בצה"ל".