מאז שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ נכנס לתפקידו בינואר, גברו החששות באירופה לגבי המידה שבה וושינגטון יכולה להגביל ואף לשלוט על ציי מטוסי החמקן F-35 ברחבי העולם. חלק מהדיווחים טענו שלארה"ב אפילו יש יכולת לנטרל מרחוק את מטוסי החמקן, למשל על ידי מערכת התחזוקה הממוחשבת. ביצרנית לוקהיד מרטין הכחישו את הדיווחים האלה, אבל זה מלמד על החשש של מדינות אירופה מהמדיניות האמריקאית.

על רקע החשש שנשיא ארה"ב יגביל את הגישה והיכולת לתחזוקת המטוס, הודיעה נורווגיה על הקמת מרכז תחזוקה חדש ל-F-35 שם יעשו את כל עבודות התחזוקה והשדרוגים העתידיים, לאחר שהפכה נורווגיה למדינה הראשונה שהשלימה את ההזמנה של מטוסי ה-F-35 שלה הכוללת 52 מטוסים.

עד היום, תחזוקה של מטוסי הקרב הנורווגים נעשתה באופן מקומי רק ברמה נמוכה וטיפולים שוטפים. מה שמכונה בחיל האוויר הישראלי תחזוקה דרג א'. פעולות מורכבות יותר, דרג ב' ודרג ד', נעשו במרכז התחזוקה האיטלקי למטוסי F-35 בקאמרי, והייתה הסתמכות על חלפים מארה"ב.

יצירת מתקן תחזוקה לאומי למטוסי החמקן מאפשר לנורווגיה להשיג יכולת עצמאית לביצוע רוב תחומי התחזוקה באופן מקומי, לחזק את שרשראות האספקה ולהגדיל את הזמינות התפעולית, נאמר בהצהרה רשמית. ההערכה היא שעוד ועוד מדינות יבקשו ללכת בכיוון הזה, ולייצר בעצמן את חלקי החילוף למטוסים כמו גם לבצע את התחזוקה שלהם, כולל המורכבת.

כל מדינה בתוכנית F-35 מחזיקה גם במלאי לאומי של חלפים לצורכי חירום. נורווגיה, משקיעה בחבילות חלפים נפרדות לצורך מוכנות, כך שניתן יהיה להפעיל את המטוסים באופן עצמאי בתקופות משבר.

מטוסי הקרב באוויר (צילום: CORNELIUS POPPE/NTB/AFP)
מטוסי 35-F חמקן באימון אווירי של כוחות נאט"ו | צילום: CORNELIUS POPPE/NTB/AFP

חיל האוויר הנורווגי מתאמן באופן קבוע לתרחישים שבהם לא תהיה גישה לשרתים המרכזיים של התחזוקה, ויהיה עליו להפעיל את המטוסים ללא סיוע לתקופות זמן מסוימות, כך צוטט יועץ לתעשייה הביטחונית הנורווגית. בריאיון ל"דיפנס ניוז" הסביר אותו גורם כי נדיר לראות העברת חלפים בין מדינות F-35. לדבריו החלקים נותרים בבעלות אמריקנית, עד הרכבתם על מטוס במדינה מסוימת.

למרות המורכבות עוד ועוד מדינות מצטיידות במטוסי F-35 עבור חילות האוויר שלהן. מטוסי ה-F-35 פועלים מ-48 בסיסים ונושאות מטוסים בעשר מדינות ברחבי העולם. כמו כן יותר מ-2,880 טייסים ו-17,950 אנשי תחזוקה הוכשרו עד כה ו-13 מפעילים הכריזו על מבצעיותם הראשונית (IOC) של המטוסים, שמונה מהם הכריזו על הפעלה בפעילות מבצעית-קרבית.