הסמב"ציות של היום הן לא הסמב"ציות של פעם: שינוי בהכשרת הסמב"ציות של צה"ל יהפוך את בנות המערך ליעילות הרבה יותר, מה שיסייע באופן ישיר ליכולת הפיקוד והשליטה של המפקדים בגזרות השונות. במסגרת הקורס הראשון שנפח לאחרונה, בנות חדר המבצעים לומדות להכיר את הגזרה בה הן ישרתו כבר בשלב ההכשרה, כך שיתחילו את תפקידן המבצעי כשהן מכירות את היתרונות ונקודות התורפה של הגזרה, כמו גם את המפקדים והיחידות שפועלות בה. השינוי צפוי להשפיע על כלל פעולות הצבא, זאת משום שהסמב"ציות מעורבות בכל פעולה צבאית, מרמת הסיור ועד לפעולה של יחידה מיוחדת או מלחמה.
בשיחה עם מ"פ קורס סמב"ציות, סרן אנאל מלכא, היא מסבירה שמדובר בחיילות ששומרות על גבולות המדינה 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה. לתפקיד הן מגיעות אחרי הכשרה בבית הספר לפיקוד (בה"ד 12), שם הן עוברות קורס בן 7 שבועות שמורכב מטירונות ומהכשרה מקצועית ייעודית. אחרי הקורס הן מגיעות לגזרה שלהן ועוברות הכשרה ייעודית, שאורכה כחודש וחצי ואף יותר.
"סמב"צית היא זו שנמצאת בחמ"ל ואחראית לחבר את כלל הדיווחים מהשטח ולקשר בין הכוחות ובין המפקדים. בעזרת אמצעים מאוד מגוונים, היא שולטת בתמונת המצב שבשטח ומעבירה את המידע הכי מדויק לגורם הרלוונטי. היא חייבת להכיר את הגזרה היטב ולשלוט בכל פרט שקורה בה. אחריות, עבודה תחת לחץ ועבודה בצוות, אלו תכונות מאוד חשובות אצל סמב"צית. לא פעם היא צריכה לקבל החלטה שמשפיעה באופן ישיר על מה שקורה בשטח".
סרן מלכא מציינת שבמהלך מבצע צוק איתן, פעלו הסמב"ציות מחמ"לים ניידים בשטח, מסביב לרצועת עזה ותחת אש הרקטות ופצצות המרגמה, "חלק מאוד משמעותי בעולם הסמב"צית".
כבר שנים ארוכות שבצה"ל מחפשים לייעל את עבודתן של הבנות ובעיקר להפיק יותר מהשירות שלהן. כלומר, להביא לכך שהן יותר זמן בגזרה ולהוציא מהן תפוקה הרבה יותר גדולה. השינוי העיקרי התרחש בקורס ההכשרה, כפי שמספרת סרן אנאל "עד עכשיו בהכשרה למדו את המקצוע, מה זה חדר מבצעים, איך מנהלים יומן ועוד דברים. מאוד בכללי ולא לפי מאפיינים של גזרה מסוימת. אחרי זה כל אחת מהן הייתה מגיעה לגזרה בה שובצה ומתחילה ללמוד אותה, שזה לוקח עוד כמה שבועות. רק אז הן היו מתמקצעות ואנחנו מדברים על כמה חודשים של חפיפה עד שהן שולטות באמת ומחזיקות משמרת".
מעתה, כל סמב"צית מתגייסת ישירות לגזרה שלה, כאשר היא לומדת את המקצוע במקביל לגזרה שלה. סרן מלכא מסבירה כי "הן מתגייסות מראש לשלוש מחלקות של אזורים, דרום מרכז וצפון, כאשר גם הסגל של המחלקה מגיע מהגזרה הרלוונטית. כבר בשבוע הראשון היא יודעת שהיא משובצת למחלקת פיקוד דרום למשל, או למחלקת פיקוד צפון".
"ביום סיום ההכשרה, כל סמב"צית מגיעה מוכנה, מה שאומר חפיפה קצרה באופן משמעותי ואנחנו מרוויחים אותה ליותר זמן". הסבירה סרן מלכא והוסיפה, "בגדול יש פה כמה מטרות, אחת ליצור זיקה של הבנות לגזרה, שני להוציא אותן מקצועיות יותר ושלישי קיצור משמעותי של זמן החפיפה".
סרן אנאל התגייסה בשנת 2007 לתפקיד סמב"צית, ומאז התקדמה בסולם הדרגות. לדבריה, במהלך השנים שחלפו מאז שהיא התגייסה המערכות השתכללו, אבל התפקיד לא השתנה, "החשיבות לא השתנתה בכלל וגם לא צורת העבודה. השינוי הזה מאוד חשוב וייעל את העבודה באופן משמעותי", מאחר וגם המפקד הטוב ביותר, לא יכול להיות בכמה מקומות בו זמנית. מידע זה שם המשחק והוא צריך להגיע כמה שיותר מהר ומדויק. ככול שהסמב"צית תהיה טובה ומקצועית יותר, כך תהיה לפיקוד האפשרות להגיע להחלטות טובות ומושכלות הרבה יותר.