מדי יום מתפרסמים דיווחים על המשא ומתן בין ישראל לחמאס סביב עסקת שחרור החטופים אך בינתיים ללא שום התקדמות אמיתית. אלא שיש סיבה לניסיון להגיע להסכם בין בצדדים לפני תחילת חודש רמדאן. N12 עם מה שעומד מאחורי העיתוי הדתי שנחשב לנפיץ.
בעבור הציבור הפלסטיני, לפני הכול, חודש רמדאן מגלם בחובו חשיבות דתית. זה חודש של התחזקות דתית והקפדה על מצוות האסלאם גם בקרב מי שלא מקפיד על כך במהלך השנה. אך לא פחות חשוב, רמדאן הוא חודש משפחתי - שבו נהוג לקיים מדי ערב את ארוחת שבירת הצום (איפטאר) בחוג המשפחה והחברים. וכך, לילות רמדאן הופכים לכאלו שבהם מותרת האכילה והשתייה, והכסף מושקע בקניות של אוכל ובילויים.
"עיתוי שכיח להתגברות במאמצי פיגועים"
"מצד אחד, זה חודש ספוג אווירה דתית שהופך אותו לטעון ולעיתוי שכיח להתגברות במאמצי פיגועים, ביכולת לגייס אנשים לצורך כך ובכלל לצאת ללחימה (צריך לזכור כי מלחמת יום הכיפורים נפתחה ברמדאן)", אומר ד"ר מיכאל מילשטיין. ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב.
"מהצד השני, במישור הציבורי, זוהי עת שלרוב ממשלים ערבים רוצים שתהיה רגיעה יחסית היות שמדובר בחודש שבו יש פעילות מוגברת במרחב הציבורי והמשפחתי, לרבות ריבוי ארוחות ויותר הוצאות על מזון ועל בילויים בשעות הערב שלאחר שבירת הצום", הוא ממשיך.
בצל המלחמה בעזה: שני מישורים של רמדאן 2024
- מצד אחד, חמאס מנסה להצית הסלמה בזירות שאינן עזה, בדיוק כפי שפעל בשנים האחרונות.
- מצד שני, ניסיון לקדם רגיעה יחסית בעזה שזקוקה להפוגה, לנוכח המצוקה הגדולה של הציבור.
טון לוחמני - לצד ניסיון לחלץ הישגים
חמאס פרסם הבוקר הצהרה רשמית עם טון לוחמני ובה טען: גילינו גמישות כדי להגיע להסכם שמחייב את סיום המלחמה, אבל ישראל לא עונה על הדרישות שלנו - הפסקת אש מוחלטת, חזרת העקורים, נסיגה ישראלית מהרצועה ומענה לצרכינו. "נמשיך לנהל משא ומתן באמצעות המתווכים כדי להגיע להסכם שעומד בדרישות ובאינטרסים שלנו", לדבריו.
אולם, נראה כי לצד ההודעה הנוקשה הזו, חמאס בוחר בכלי התקשרות שלו להדהד את הכותרת. "ממשיכים במשא ומתן עד השגת הפסקת אש". ייתכן שזהו ניסיון להפעיל לחץ, ובה בעת לחלץ עוד הישגים ולהצטייר בפני הציבור הפלסטיני כמי שעשו הכול למען עמם.
"אוכף בידול על ישראל - התססה באיו"ש ובירושלים - לעומת רגיעה בעזה"
"צריך לזכור שבכל הרמדאנים האחרונים היו מאוד מתוחים ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים, מפני שחמאס מתוך עזה קידם הסתה מטורפת, כאשר אז הסברנו לעצמנו שכל עוד יש שקט בעזה - אז הכול בסדר ולא צריך להעניש את חמאס על ליבוי האווירה בגדה", מציין ד"ר מילשטיין.
"צריך לנסות ולהבין את מורכבות החשיבה של חמאס שכבר שנים אוכף בידול על ישראל - התססה באיו"ש ובירושלים, ולעומת זאת רגיעה בעזה. ייתכן מאוד שגם ברמדאן הזה זה מה שהוא ינסה לעשות", הוא מסכם.
שחרור ברגותי ועצירת המלחמה: הדרישות של חמאס
העיתון ראי אל-יום פרסם את הסעיפים ממסמך הדרישות של חמאס, שסגנו של סינואר, ח'ליל אל-חיה, העביר לכאורה למתווכים:
- עצירת המלחמה בעזה, שבוע לפני תחילת יישום ההעסקה.
- הסכמה ישראלית ברורה לנסיגה משטחי הרצועה עם ערבויות בין-לאומיות (למען הסר ספק, לא מדובר ברגיעה הומניטרית, אלא בהפסקת הלחימה בעזה).
- חופש תנועה ברחבי הרצועה, ולאפשר לכל העקורים לשוב לבתיהם ללא כל תנאי מקדים.
- הכנסת סיוע לכל חלקי הרצועה מהיום הראשון של הפסקת האש, מבלי לחלקה.
- עסקת החליפין תחל שבוע לאחר כניסת הפסקת האש לתוקפה. לחמאס תהיה אפשרות לשחרר את החטופים בפעימות, כולל ערבויות בין-לאומיות לכך שישראל לא תפר את הסעיף.
- סירוב מוחלט לכך שהאסירים הפלסטינים המשוחררים יעזבו את "השטחים הפלסטיניים" - כל אסיר ישוב למקום מגוריו.
- שחרור כל 57 אסירי ועצורי עסקה שליט, מבלי שאלה ייכללו במפתח החליפין של העסקה.
- אסירים ועצירים תושבי מדינת ישראל ומזרח ירושלים (בעלי אזרחות ישראלית) הם חלק בלתי נפרד מהעסקה וחמאס דוחה כל וטו ישראלי בעניינם.
- חמאס והפלגים הפלסטינים יעבירו בתוך 48 שעות לידי ישראל את רשימת המיועדים לשחרור במסגרת העסקה, מבלי שחמאס ימסור לישראל רשימה של חטופים וגופות שבידיו מפני שתהליך איסוף הנתונים מצריך זמן נוסף בצל ארועי המלחמה.
כמו כן, נטען כי חמאס העביר שמות המיועדים לשחרור בפעימה הראשונה של עסקת החליפין:
1. 160 אסירים ששפוטים למאסר ממושך ("עם דם על הידיים"), בהם מרואן ברגותי, אחמד סעדאת, עבדאללה ר'ות'י, אבראהים חאמד ועבאס א-סייד.
2. עדיפות לאסירים בעלי ותק ולשפוטים לתקופות ארוכות, ללא קשר לשיוכם הפוליטי או הגאוגרפי, וכן שחרור כל הנשים האסירות.
3. כל האסירים והעצורים החולים, בהם וליד דקה.
3. בני 60 ומעלה.
4. כל הקטינים - מתחת לגיל 18.
אחרי השלמת הפעימה הראשונה תשוחרר הפעימה השנייה באמצעות הסכם להפסקת אש כוללת והשלמת הנסיגה המלאה של צה"ל מהרצועה, פתיחת כל המעברים לסיוע לעזתים, ללא שליטה ישראלית.