בצה"ל מדווחים שמאז חידוש הלחימה בעזה לפני כחודש, חוסלו מהאוויר 40 מפקדים ומי שהגדירו כ"מוקדי ידע בחמאס". על פי צה"ל בוצעו יותר מ-100 סיכולים ממוקדים וחוסלו מאות מחבלים ומפקדים צבאיים של ארגוני הטרור ברצועה. בפעולות האלה צה"ל ממקד את האש במפקדי חטיבות, שם לא הייתה הצלחה, בסגנים שלהם, מפקדי גדודים והסגנים שלהם ומפקדי פלוגות.

בצבא טוענים שחיסלו בחודש האחרון "סגן מפקד חטיבה, חמישה מפקדי גדודים, סגן מפקד גדוד, ראש המודיעין הצבאי של חמאס בדרום הרצועה, 15 מפקדי פלוגה ומחבלים נוספים שפשטו לשטח הארץ והשתתפו בטבח הרצחני ב-7 באוקטובר". בכיר בצבא אמר שהמהלך הזה "פוגע ביכולות שלהם להילחם ונותן להם תחושה של נרדפות".

בכירי שלטון חמאס שחוסלו במסגרת מבצע ׳עוז וחרב׳ (צילום: דובר צה"ל ודוברות שב"כ)
בכירי שלטון חמאס שחוסלו במסגרת מבצע ׳עוז וחרב׳ | צילום: דובר צה"ל ודוברות שב"כ

קצין בכיר בצבא אמר שמפקדי הגדודים והחטיבות נמצאים תמיד במקומות בטוחים במנהרות, לא נלחמים לצד המחבלים שלהם וכך גם במקרה של רוב מפקדי הפלוגות של חמאס. "ב-7 באוקטובר לא היה אף מג"ד חמאס שנכנס לשטח ישראל, גם רוב מפקדי הפלוגות נשארו בעזה". מהמנהרות ומחמ"לים שנמצאים בלב האזורים האזרחיים, בתי חולים, בתי ספר ומחסות הומניטריים, אותם מפקדים בחמאס מנהלים את הלחימה נגד צה"ל, ושם פועלים לסכל אותם.

החיסול שלהם פוגע בתפקוד של חמאס, מדגישים בצבא, אבל מודים שהם מוחלפים מהר מאוד. "אנחנו פועלים לחסל גם את המחליפים". בעזה פועלות בשלב הזה שלוש אוגדות, בכל אחת מהן חטיבת שריון וחטיבת חי"ר, לצד כוחות נוספים כמו הנדסה ויחידות מיוחדות. צה"ל שולט ב-30 אחוזים משטח רצועת עזה. בשלב הזה, כפי שאומרים בצבא, חמאס לא יוצא להילחם כדי לשמור על הכוח להמשך, לאותה "תוכנית גדולה" כפי שמכנים זאת בצבא.

"אנחנו מתקדמים לאט ובצורה בטוחה, ולכן יש לנו עד כה פחות נפגעים. ברור שזה יכול להשתנות אבל כרגע זה המצב. את הציר שמבתר בין רפיח לח'אן יונס יכולנו לכבוש תוך שש שעות והעדפנו בכוונה שזה יקרה תוך שבוע כדי לא לחטוף אש וכיום הציר הזה ברוחב בטוח של 700-600 מטרים", אמרו בצה"ל. לטענת הצבא, "הלחץ הזה יוצר תזוזות בחמאס לעבר עסקת חטופים, והארגון עבר כברת דרך בנושא מאז שחידשנו את הלחץ הצבאי". למרות הדברים יש לציין שלפחות בשלב הזה, מעשית חמאס לא הסכים לדרישות של ישראל במשא ומתן לשחרור חטופים.

פריסת המטרות שהותקפו במבצע עוז וחרב ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

"חמאס כנראה מבין שאנחנו עדיין לא בהתקפה הגדולה עליו, ולכן הוא שומר מאמץ והעביר אחורה את הכוחות שלו, אבל מיום ליום הוא מנסה יותר לפגוע בכוחותינו מנגד, עם צליפה ונ"ט, וככל שיעבור הזמן וניכנס יותר לעומק השטח כך החיכוך יגבר", אמרו בצבא.

בצה"ל לא ענו לשאלה מה יקרה אם אכן יממשו את התוכנית הגדולה ויגיעו לכל הנקודות שהם רוצים לכבוש. בנוסף לא ענו לשאלה האם התקיימו דיונים על היום שאחרי כיבוש עזה, מהלך שלא צפוי לסיים את הלחימה. מבדיקה מול בכירים בצבא עולה שלא התקיימו דיונים מהסוג הזה.