מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה נרשמה עלייה גם במתיחות בין סין לטייוואן. העובדה שיו"ר בית הנבחרים האמריקאי, ננסי פלוסי, בדרכה לאי המריבה רק מתדלקת את הלהבות. על הרקע הזה נרשמה גם עלייה דרמטית במספר התקריות האוויריות, כשמטוסים סינים מפרים על בסיס יומי כמעט את המרחב האווירי של טייוואן. הם עושים זאת בין השאר על ידי "הפגנת שרירים" עם צי המפציצים האסטרטגי שלהם.
בשנה האחרונה נרשמה עלייה בתנועת צי המפציצים של סין לכיוון טייוואן. השבוע אף אמר דובר חיל האוויר הסיני: "לחיל האוויר יש סוגים רבים של מטוסי קרב המסוגלים להקיף את 'האי היקר של מולדתנו'". מפקד חיל האוויר האמריקאי אף אמר כי אם עד לפני חמש שנים, טיסות של מפציצים סיניים מעל הים היו חריגות, הרי ש"היום זה אירוע שקורה באופן שגרתי. לפעמים כמה פעמים ביום".
המפציצים מדגם 6-H הנם מהסמלים המובהקים של חיל האוויר הסיני. מצד אחד מדובר ב"דינוזאורים" של ממש, המבוססים על מטוס הטופולב-16 הרוסי. מנגד, מדובר במפציץ בעל יכולת נשיאת חימוש במשקל 12 טונות, שהסינים שדרגו לאורך השנים ואשר משמשים אותם לשיגור טילי שיוט בטווחים ארוכים. מעבר לזה, הם משמשים גם ל"לוחמה אלקטרונית".
שדרוג יכולות המפציץ הסיני
#OTD: 70 years ago, the Tupolev Tu-16 made its first flight (April 27, 1952). Soviet Union’s first swept wing, jet-powered bomber, the Tu-16 was built in large numbers (1500+) and went on to serve 10 Air Forces (in its heyday). It's still flying with the Chinese.#avgeeks #Russia pic.twitter.com/7qx5lA8s5D
עד לפני 20 שנים צי המפציצים של סין לא נחשבו לאיום גדול במיוחד, זאת למרות סד"כ משמעותי הכולל כ-200 מפציצים אסטרטגיים. השינוי הגיע לפני כעשור וחצי אז הם פיתחו את מפציץ H-6K על בסיס הטופולב הוותיק. במשך השנים הסינים חיזקו את שלדת המטוס כך שתוכל לשאת משקלים גבוהים יותר, את המערכות הטכנולוגיות, החליפו מנועים לחזקים יותר שהגדילו את הטווח. בעיקר, הוסיפו יכולות חימוש חדשות.
הסינים לקחו מפציץ מיושן מאוד, ובדומה ל-B-52 האמריקאי, הפכו אותו לפלטפורמת שיגור מתקדמת לטווחים ארוכים, כשהמטוס נמצא מחוץ לאזורים מוכי טילים של מערכות הגנה אווירית. גם אם יהיו מסוגלים להרים לאוויר רק מחצית מצי המפציצים שלהם, המשמעות היא 600 טילי שיוט בתקיפה אחת.
בין השאר, המפציצים הסינים יכולים לשאת YJ-12 הנחשב לטיל שיוט נגד ספינות העוצמתי ביותר של סין. בנוסף לזה, כל מפציץ מסוגל לשאת שישה טילי שיוט ארוכי טווח נגד מטרות קרקעיות. ההערכה היא שבמקרה של עימות שאינו גרעיני, מטוסי הקרב ומערכות לחימה נוספות של סין יבנו "מסדרונות אוויריים" בטוחים, שיאפשרו דרכם מעבר של המפציצים בעלי יכולת נשיאת חימוש גבוה ומגוונת.
לסינים יש לציין גם מטוס קרב להפצצה מסוג JH-7 המסוגל לשאת 9 טון חימוש וביחד עם מטוסי הקרב הרב-משימתיים, לחיל האוויר הסיני יש סביב ה-500 מטוסי הפצצה ותקיפה. בימים אלו הם מפתחים את המפציץ האסטרטגי העתידי שלהם, H-20 שעל פי הפרסומים האחרונים צפוי להמריא לטיסת בכורה במהלך השנה. כמעט ולא קיים מידע על המפציץ העתידי של סין, מלבד הטענה שלהם כי הוא חמקני ופרסומים על כך שהמראה שלו מזכיר את ה-B-2 האמריקאי.