היחס"ר המדברי, המוכר בשם גדוד הסיור הבדואי, חזר לתעסוקה מבצעית בדרום רצועת עזה בגזרת כרם שלום, הנחשבת גזרת הבית של הגדוד. זה קורה על רקע השקט המתוח מול רצועת עזה, שהופר השבוע בירי צלף לכיוון עובדים של משרד הביטחון שתחזקו את המכשול החדש.
ביחס"ר הבדואי מכירים היטב את הגזרה הדרומית בעזה והם נחשבים למרכיב חשוב ביכולות ההגנה של החטיבה הדרומית באוגדה. כדי לשמור על כשירות, השבוע הם ערכו אימון גדודי במהלכו תרגלו מעבר מהיר משגרה לחרום, סיכול חדירת אויב למוצבים ובסיסי צה"ל, כמו גם לישובים.
חדירה למוצבים ובסיסי צה"ל וליישובים זה בדיוק התרחיש שתרגל במקביל "החמ"ל המשותף" של ארגוני הטרור בעזה. הם תרגלו גם חטיפת חיילים ושוגרו רקטות בודדות לכיוון הים, כחלק מניסוי של מערך ייצור הרקטות.
לוחמי היחס"ר הבדואי התאמנו בתרג"ד שלהם גם על סיכול הברחות ממצרים, בדגש על הברחות אלימות הכוללות הפעלת אש כבדה מצד המבריחים. בנוסף גם התמודדו עם תרחישי אירוע רב נפגעים, פינוי פצועים ועוד.
״אנחנו נמצאים כאן בגזרת הבית של היחס"ר - גזרת כרם שלום, הנמצאת במשולש הגבולות בין מצרים, ישראל ועזה", אמר מפקד היחס"ר הבדואי, סא"ל דוד רון. לדבריו, למרות סיום בניית המכשול, לוחמי היחס"ר הבדואי ממשיכים להתאמן "לתרחישים שונים, מתוך הבנה שהאויב ינסה להגיע אלינו בדרכים אחרות".
סא"ל רון מסביר ש"המאפיין העיקרי של היחס"ר הבדואי הוא גיוס האוכלוסייה הבדואית ומיעוטים נוספים לשירות צבאי משמעותי, מתוך בחירתם לקחת חלק ולהגן על המדינה". כאמור, לוחמי היחס"ר הם מרכיב חשוב בהגנה של אוגדת עזה וגם בתכניות האופרטיביות למלחמה שם, אולם הגדוד מתמודד עם מצב לא פשוט.
מאז מבצע שומר החומות דווח על כמה מקרים של נפקדות וחיילים שנטשו את הבסיסים, אחרים ביקשו לצאת הביתה בלי מדים בשל איומים שספגו. גורמים בצבא אף התריעו לאחרונה כי חלק מסגל הפיקוד אינו ערוך להתמודד עם התופעה. לצד זה ישנם דיווחים על ירידה במוטיבציה של ישראלים מוסלמים להתגייס לצבא, בין השאר בגלל הסתה שיש נגדם ברשתות החברתיות.
במקרה של חלק מהם מדובר במשבר זהות, זאת משום שיש להם קרובי משפחה בעזה. גם בעיית הפשיעה בחברה הערבית משפיעה עליהם. חלק מהמשרתים בגדוד הם קרובי משפחה של נרצחים, מקרבה מגוונת, וקיים חשש שהם יהיו חלק ממעגל הנקמה. בצה"ל טוענים כי לא קיימת תופעה של עריקות מהגדוד, ומדובר בתופעות משמעת הקיימות בכל יחידה צבאית.