אחרי יממות קרב סוערות בצפון, עם שיגורים של עשרות רקטות, כטב"מים וטילי נ"ט, שגרמו לשריפות ענק, גורמים בצה"ל רומזים שישראל נמצאת ברגעים "דרמטיים" כהגדרתם ושינוי המדיניות בצפון. "אנחנו מתקרבים לנקודה שבה יהיה צריך לעשות החלטה, וצה"ל ערוך ומאוד מוכן להחלטה הזו", אמר אתמול בערב הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי.

בהמשך דווח על כך שראש הממשלה בנימין נתניהו כינס את קבינט המלחמה. שר הביטחון יואב גלנט וראשי מערכת הביטחון השתתפו בדיון, שם נטען כי התקבלו החלטות משמעותיות בעקבות ההסלמה בצפון. מטבע הדברים תוצאות הדיון שהתנהל בקבינט אינן ידועות בשלב הזה. אולם משיחות עם בכירים בצבא נטען שהכוונה להרחיב את היקף ועוצמת התקיפות של ישראל בלבנון.

הרמטכל הרצי הלוי בסיור בצפון (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

הבוקר (רביעי) כבר פורסם שהממשלה אישרה לצבא להגדיל את מכסת אנשי המילואים המגויסים לכ-350 אלף עד סוף חודש אוגוסט. יש לסייג זאת ולציין שבשיא עם פרוץ המלחמה היה גיוס של 300 אלף ולא ברור אם ניתן בכלל לגייס שוב את הכמות הזו, שלא לדבר על עוד 50 אלף.

גורם צבאי בכיר אמר בשיחה עם mako שצה"ל הציג מה שהוא הגדיר כ"סל כלים נרחב" שנע בין מתווה תקיפות שיסלימו את התגובה הישראלית למצב בצפון, ועד למבצע צבאי מוגבל, כולל תמרון קרקעי לשטח לבנון. אבל בצבא מדגישים שתמרון מוגבל לשטח לבנון, עלול להסלים במהירות למלחמה בהיקף מלא, עם משמעות אדירה לעורף הישראלי, שיקול שיש לקחת בחשבון ולהיות מוכנים לו עם כל החלטה שתתקבל.

לפחות באופן לא רשמי, נראה שיש קולות שונים בתוך הצבא ואין תמימות דעים בשאר לאופן הפעולה בצפון. משיחות שקיימנו נראה שהדעות נעות בין סיום המבצע בעזה ואז להעביר את הפוקוס לצפון, לבין אלה שחושבים שכבר עכשיו צריך להפוך את המלחמה נגד חיזבאללה לעיקרית. בכל מקרה, אומרים בצבא שהם העבירו לדרג המדיני את כל האפשרויות שהצבא מוכן להן, כולל המשמעות של כל בחירה. הכדור נמצא כעת במגרש של הדרג המדיני.

אבל צריך להוסיף שבצבא מעלים גם ביקורת מאוד לא מרומזת, על כך שהיוזמה שלהם נעשית בחלל ריק. הכוונה שלהם, שצה"ל מתבקש להציג פתרונות מבלי שנאמר לו מה המטרה הסופית ומה האסטרטגיה של ממשלת ישראל. בכיר בצה"ל אמר לנו בשעת לילה מאוחרת, "אנחנו נדע להשיג כל מטרה שיתנו לנו. אבל מבצע לשם המבצע ותמרון לשם התמרון לא יהיה פתרון למצב בצפון, ונמצא את עצמנו במלחמת התשה ארוכה אחרי שהמדינה כבר נמצאת בחודשים ארוכים של מלחמה".

ולמרות כל זה, במערכת הביטחון מדגישים שהכניסה למלחמה בצפון צריכה להגיע מיוזמה ישראלית ולא תחת לחץ בשל המראות בכלי התקשורת, השריפות והלחץ של הציבור. לאורך חודשי המלחמה היה חשש שאירוע חריג יביא להתדרדרות לא רצויה עד מלחמה בצפון. נראה שאנחנו צועדים לשם, ובצבא מבקשים שהסלמה כזו תהיה מתוכננת ויזומה עם יעדים ברורים ואסטרטגיה לסיום, במטרה להגיע להסכם שיעגן את המטרות הישראליות. נראה שבישראל כבר הבינו שהדרך הצבאית היא זו שתוביל להסכם הזה, אחרי שהייתה תקווה שניתן יהיה להגיע להסכם בלי להעצים את המלחמה בצפון.