משרד הביטחון הבריטי בשיתוף הכוחות הקרקעיים של צבא היבשה, בחנו לאחרונה את מערכת FOOTPRINT החדשה שפותחה על ידי חברת רפאל הישראלית, ומאפשרת לכוחות לנווט בשדה הקרב ללא GPS.
ברפאל אומרים כי כיום צבאות ואף גורמי טרור יודעים לשבש או לחסום לחלוטין תשתיות ניווט מבוססות GPS כשבנוסף, מרחבי הלחימה של שדה הקרב המודרני מתאפיינים בפעילות בין ובתוך מבנים, המהווים גם הם אתגר משמעותי בהיבטי ניווט, התמצאות ושליטה בכוחות, זאת בשל ניתוקי תקשורת ואף ביטולה המוחלט, המוביל לחוסר יכולת להתבסס על תשתיות GPS.
מיקום מדויק במתארים שונים
הבעייתיות המתוארת של GPS מביאה, ע"פ גורמים ברפאל, גופים ביטחוניים רבים לחפש טכנולוגיות ומערכות ניווט חליפיות ללוחמי היבשה ומפקדיהם. מוקדם יותר השנה, נבחרה מערכת הניווט של רפאל על ידי צה"ל והיא תשולב במערכת ניהול הקרב הקיימת (BMS) ומערכת התקשורת לחייל, כדי לאפשר יכולת להפיץ את מיקום החייל לפיקוד שמעליו. במקביל נבחנת המערכת גם על ידי צבאות נוספים בעולם.
במסגרת הניסוי הנוכחי תחת מעבדת המדע והטכנולוגיה של משרד ההגנה הבריטי (DSTL) וגופי פיתוח העוסקים ביכולות עתידיות, בחנו הלוחמים הבריטיים את המערכת של רפאל בתרחישים המדמים דרישות ומשימות מורכבות בשטח הפתוח, בין ובתוך בניינים ובמרתפים.
כחלק מדרישות הצבא הבריטי, חוברה מערכת FOOTPRINT למערכת ניהול ומודעות מצבית קבוצתית אזרחית (CIV-TAK). שילוב המערכות אפשר למפקדים להשיג תמונת מיקום מדויק של כל יחידה לוחמת, עם הבנה מפורטת של המצב המבצעי וכן ניווט מבצעי מדויק של החיילים, בכל אחד מהמתארים.
"עוסקים באתגרי לוחם החי"ר העתידי"
ברפאל סיפרו על התעניינות מצבאות והוסיפו עוד כי "האתגרים המורכבים אשר ניצבים בפני הלוחמים בשדה הקרב, לוחם החי"ר העתידי ומערכות הלחימה שלו ושל מפקדיו מהווים מרכיב מרכזי בפעילות המחקר והפיתוח של אנשינו ובעיסוקה של החברה", כפי שאמר תא"ל (מיל') שמואל אולנסקי, ראש מנהלת לוחמה רב-ממדית. "אנו גאים על ההכרה ממשרד הביטחון הבריטי ביתרונות הטכנולוגיים הגלומים במערכות החברה".
כזכור, בימים האחרונים הודיעו ברפאל על חתימת הסכם עם חברת "לוקהיד מרטין" לפיתוח משותף בישראל וארה"ב של מערכת נשק לייזר שתוכל ליירט טילים ומטוסים ללא טייס. עוד ציינו כי היא מתוכנת להשתלב במערך ההגנה הרב-שכבתי של ישראל, לצד מערכות כמו כיפת ברזל.