גדוד ברדלס איבד בפיגוע בגבול מצרים לוחם ולוחמת, סמלת ליה בן נון וסמ"ר אורי יצחק אילוז ז"ל (סמ"ר אוהד דהן ז"ל היה לוחם בגדוד קרקל). בימים האחרונים מספר הורים ולוחמים בגדוד שוחחו עם mako וסיפרו כי התריעו לפיקוד על המחדלים שהובילו לתוצאה הקשה עוד לפני הפיגוע וחמור מכך, לטענתם אותם מחדלים נמשכים גם אחריו.
הגורמים בגדוד ובסביבתו איתם שוחחנו, סיפרו שרוב העמדות בהן צה"ל מציב שני לוחמים למשמרות ארוכות, נמצאות באזורים שכלל אין בהם קליטה של מכשירי הקשר ובחלק אפילו לא קליטה של טלפונים ניידים. עוד סיפרו הלוחמים וההורים, שאחרי הפיגוע, התקיימו על גדר הגבול סיורים ברכב לא ממוגן בודד, כשגם הלוחמים לא לבשו אפודים קרמיים.
אייל שגיא הוא אב ללוחמת בגדוד ברדלס, שהתגייסה במסגרת של מחלקת גרעין. סמ"ר אורי יצחק אילוז ז"ל, שנפל בפיגוע, היה המ"כ הישיר שלה. האבא שגיא הוא קצין קרבי לשעבר, היה מפקד בצנחנים ובהמשך באיסוף מודיעין קרבי. באזרחות הוא יועץ למערכות ביטחון כולל בתחום האבטחה, שגם היה יועץ בכמה פרויקטים גדולים של צה"ל.
יחד עם אב נוסף שבנו משרת בגדוד, ושביקש להישאר בעילום שם, הם מספרים כי לפני הפיגוע מחלקת בני הגרעין של גדוד ברדלס יצאה לכנס, ופלוגת מסלול החליפה אותם בגזרה. "קשה לי להגיד את זה, אבל אם הם לא היו יוצאים, יש מצב שהבת שלי הייתה באותה עמדה בה אירע הפיגוע", אמר שגיא.
בנוסף טוענים השניים שבאותה מחלקה היה רקע של אי אמון בין הלוחמים והלוחמות, לבין מפקדת המחלקה החדשה. "זה לא חריג, דבר שקורה בלא מעט מחלקות שראיתי לאורך השנים", מעיד שגיא. "הייתה תסיסה במחלקה והם החליטו שצריך לנהל שיחה עם אותה מפקדת מחלקה ומפקד הפלוגה. הבת שלי נבחרה להיות הנציגה שתדבר עם המ"פ ובהמשך, היא הייתה בנושא הזה אצל המג"ד".
שגיא מעלה את הסיפור הזה, לדבריו: "כי בתקופה האחרונה היו לנו שיחות על ההתנהלות בגזרה. דיברנו על העמדות ואני שאלתי את הבת שלי אם זה נראה לה הגיוני שהם שומרים לבד על גבעה במדבר. אמרתי לה, עזבי שיבוא מישהו וירה בכם, יבוא המבריח על טרקטורון ובטעות ידרוס חייל. היא סיפרה על בעיות קשר וכוח אדם וזה הכעיס אותי מאוד. אז אמרתי לה, כל פעם כשאת מדברת עם מפקדים על הבעיה שיש לכם מול מפקדת המחלקה, תציפי את זה שאתם לבד בעמדות, שיש בעיות קשר".
"אמרו שאנחנו צודקים ושזה בטיפול"
ואכן, בתו של שגיא העלתה את הבעיה שסביב העמדות המבודדות, בהן שומרים שני לוחמים ועם קליטת קשר בעייתית, בפני מפקד הפלוגה ומפקד הגדוד. את הדברים אישר לנו לוחם בגדוד. "לא רק היא אמרה להם את זה. שבוע לפני הפיגוע הייתה שיחה ואמרנו למג"ד שהעמדות האלה זה תקלה. כשהמח"ט הגיע לסיור הצפנו את זה גם בפניו. שניהם אמרו שאנחנו צודקים וזה בטיפול אבל גם אמרו שהם בבעיה, כי יש מחסור בכוח אדם ביחס למשימות".
כלומר, הרבה לפני הפיגוע גם מג"ד ברדלס סא"ל איוון קקון וגם מח"ט פארן, אל"מ עידו סעד, שמעו מהמפקדים והלוחמים עצמם על הבעייתיות שבעמדות הזוגות ובעיות הקשר. אבל לא רק הם. הבעיות האלה הגיעו גם לדרגים הגבוהים ביותר.
"כשאני שמעתי שזה בטיפול או יהיה בסדר, ישר הבנתי שיש בעיה", מספר שגיא שהחליט לנסות ולהפעיל קשרים. "לפני חודש הרמתי טלפון לאלוף בצה"ל, מוטי ברוך שהיה מ"מ שלי בסדיר. אמרתי לו, 'אח שלי יקר הסיפור הזה ששני חיילים שומרים לבד במדבר שמע לך הגיוני?'. הוא אמר לי שזה יהיה בטיפול. אישית לא דיברתי ישירות עם החטיבה, כי הבת שלי ביקשה ממני לא לעשות את זה. אני אוכל את עצמי שלא עשיתי יותר, כי האירוע קרה בדיוק כפי שחזיתי אותו".
ואכן התחזית הקודרת התממשה. גורם בגדוד ברדלס סיפר לנו על הרגע בו התגלה דבר הפיגוע. "בדרך כלל מחכים בחוץ כשיש חילוף. המ"מית ראתה שמשהו מוזר, אז היא עלתה לעמדה שלהם". שם גילתה שלוחם ולוחמת נהרגו.
אותו גורם סיפר לנו שזמן קצר אחרי הפיגוע, "כשבתקשורת התחילו לדבר על המחדלים, מלא הורים התקשרו ללוחמות וללוחמים ואמרו להם תסרבו פקודה, אל תעלו לעמדות האלה. היה משבר רציני באותו היום". שגיא והאב הנוסף איתו שוחחנו אישרו את הדברים ואמרו שגם הם התקשרו לבת ולבן שלהם ואמרו דברים ברוח דומה. הילדים שלהם, הלוחמים והלוחמות לא סרבו פקודה ככל הידוע לנו.
עדות דרמטית נוספת מספק לוחם שהיה בהיתקלות עם השוטר המצרי שביצע את הפיגוע. הוא מספר ש"אחרי שהיא (מ"כית) זיהתה את המחבל החליטו להתקדם לעברו. ראיתי את כל הפרסומים שהיו על זה שלא היו סגורים שזה מחבל. לא יודע מאיפה זה יצא, כי ישר הבנו שזה המחבל. לא מסתובבים שם אזרחים עם נשק ארוך. התחלנו התקדמות ואז מישהו זרק, למה אנחנו הולכים להסתער עליו. אמר שצריך לסגור עליו ושיביאו מסוק או טנק שיורידו עליו טיל. זה עלה ממש לפני שהוא (סמ"ר אוהד דהן ז"ל) חטף".
"בכלל לא היינו חייבים מסוק כדי להרוג את המחבל", טען גורם אחר בגדוד. "מהמקום שבו זיהינו אותו יש מספיק אמצעים בגדוד כדי לנטרל אותו. אפשר היה להקפיץ קלעים ולהוריד אותו בשנייה". הוא סיפר ש"העלנו את זה בשיחה והמח"ט אמר שזו הייתה החלטה פיקודית בשטח, גם אם טעות, זה מה שהיה נראה נכון בזמן אמת. לא קיבלתי את זה".
בגדוד ברדלס מספרים שביום ראשון, למחרת הפיגוע, המח"ט הגיע לשיחה עם הגדוד. "אחרי הפיגוע עולה המח"ט ואומר שאנחנו עושים עבודה מצוינת, שהורדנו את ההברחות בגבול ושצמד לוחמים זה הכוח המתאים לעמדה מהסוג הזה".
החיילים וההורים נותרו עם שאלות קשות, כולל על ההתנהלות אחרי הפיגוע. שגיא, האב ללוחמת סיפר ש"שלחו אותם בלילה לעשות סיור בגבול על רכב לא ממוגן, בגזרה שהיה בה פיגוע ירי. רכב בודד עם ארבעה חיילים בפנים על הגדר, כשבחלק מהמקומות אין תקשורת. פה כבר איבדתי את זה. נגיד שחייל מצרי נוסף מחליט לירות צרור על הרכב הזה. אין להם סיכוי. עזוב, נגיד שהם מתהפכים כי הנהג נרדם ונפגעים, מתי ימצאו אותם, בבוקר? הנה אנחנו חוזרים על אותו טעות".
הלוחמים איתם שוחחנו אישרו את הדברים של אייל שגיא. "כמעט וכלום לא השתנה אחרי הפיגוע. בהתחלה שמו אותנו במטבח ובחמ"ל ואחרי זה החזירו אותנו לסיורים, כי אין כוח אדם וגם יש בעיה עם הרכבים. כל הזמן הרכבים לא תקינים, בגלל זה עלינו על רכב לא ממוגן ועדיין לא סיפקו לנו אפודים קרמיים".
גורם אחר בגדוד אמר: "רוב הפעילות לא ממוגנת והלוחמים והלוחמות חשופים. זה סיורים ופעילות על הגדר בלי מיגון, יש מחסור באמצעים, אמצעי ראיית לילה, רחפנים, רכבים. את מה שהיה אי אפשר לשנות. אבל זה שהדברים מתנהלים ככה עכשיו, אחרי שאיבדנו שלושה לוחמים, פה נמצאת הבעיה האמיתית".
"ההברחות זה לא מזוודה בנתב"ג. זה קרב רציני, טרור"
לגורם בגדוד היה חשוב להסביר איך נראים הדברים בשטח: "אנשים שומעים גבול של שלום והברחת סמים. זה נשמע להם כמו איזה הברחה של מזוודת סמים בנתב"ג. אנחנו באירוע אחר שכל מי שנמצא פה בגזרה מבין. הברחת סמים זה אירוע טרור לכל דבר, קרב רציני עם ירי של נשקים ארוכים ומקלעים, חתיכת אירוע שלא נופל מיו"ש. גם כשהמצרים יורים על מבריחי סמים, הם לא רואים בעיניים ויורים לכל כיוון. רק במקרה לא נפגעו חיילים גם מזה".
צה"ל מתחקר את הפיגוע וכבר בשלב זה תגבר את הגזרה בכוחות ואמצעים טכנולוגים. אולם בסופו של דבר הצבא מוגבל במשאבים שלו, כאשר פה נמצא הבסיס לבעיות שהתגלו בגבול מצרים, מחסור בכוח אדם ואמצעים.
זה לא אומר שצריך להוריד מאחריות המפקדים בגזרה וגם בפיקוד דרום. מהעדויות שהבאנו כאן עולה בבירור ששבועות וגם למעלה מחודש לפני הפיגוע, כלל שכבת הפיקוד, אפילו מחוץ לפיקוד דרום, קיבלו התרעות מהשטח על מה שקורה בגזרה, אבל במבחן התוצאה האירוע הקשה לא נמנע.
"גם בתחום הטקטי יש פה שאלות מאוד קשות, על איך אנחנו מביאים את העוצמה והיתרון של צה"ל לכל אירוע, ולא מגיעים למצב שאנחנו מסתערים כמה חיילים על מחבל", אמר בכיר בפיקוד הדרום. "בשנים האחרונות איבדנו כמה מפקדים ולוחמים בהסתערויות כאלה, שלא היו הכרח המציאות, בלשון המעטה. אלה דברים שעלו בתחקירים קודמים, בהפקות לקחים ועדיין לא הצלחנו ליישם ולהביא לשינויים שמצב כזה לא יקרה", הודה ביושר.
"גם עכשיו אנחנו חרדים ומרגישים חסרי אונים", סיכם האב לבן שמשרת בגדוד ברדלס. "צעקנו לפני וזה לא עזר. אנחנו רואים שהמחדלים ממשיכים אחרי הפיגוע ואף אחד לא מקשיב לנו. אני לא ישן בלילה. בחיים לא חשבתי שאפנה לתקשורת כדי לפתור בעיות בגדוד של הילד. בסוף זה קורה כי דיברנו קבוצה של הורים והבנו שחוץ מזה כלום לא יעזור. גם אחרי זה אני לא בטוח שהם יתקנו".
היום שאחרי הפיגוע: מחשבה מחודשת על העמדות
חשוב לציין שבצה"ל מבינים היטב את גודל האירוע ולכן החליט הרמטכ"ל הלוי על שני תחקירים נפרדים. אחד של הפיגוע עצמו וכל התקלות שהתגלו שם, שיוצג בימים הקרובים קודם כל למשפחות הנופלים ולאחר מכן לציבור.
תחקיר שני, שידרוש יותר זמן עד לפרסום, ובו בחינה של כל תפיסת ההגנה בגבולות שלום, כשיש גם רגישות מול מצרים וגם ירדן. בנוסף, לעניין זה יש משמעויות של בניין הכוח ותקציב. אחת האפשרויות היא שהתפיסה של העמדות הקיימות בגבול מצרים תשתנה ותוחלף בפתרונות מבצעיים אחרים, שזה לא המקום לפרט עליהם.
מדברי הרמטכ״ל ללוחמות והלוחמים המתרגלים בפיקוד צפון: ״איבדנו שני לוחמים ולוחמת באירוע מבצעי, והתוצאות הן קשות. התפקיד שלנו הוא לעשות הכל כדי שזה לא יקרה; יש לנו גדודים נהדרים - אתם עושים עבודה יוצאת מן הכלל״
הציפיות מצה"ל על התקציב הגדול שלו ברורות. הציבור מצפה שיהיה מוכן למלחמה, יאבטח את כל הגבולות וכל ציר ביהודה ושומרון, כולל מילואים, כולל האיום האיראני. הבעיה שהשמיכה קצרה, בטח שתקציב הביטחון והתוכנית הרב שנתית (תר"ש) של הרמטכ"ל לא אושרו בזמן. כל הדברים הגדולים האלה מתנקזים ברמת השטח למחסור בכוח אדם, שמוביל למשמרות ארוכות או למחסור באמצעי ראיית לילה ועד לאימונים ועוד.
בצבא כן מבינים שלא הכל זה מודיעין והיערכות לאיראן. מבינים שהם צריכים להשקיע יותר בצבא היבשה, עד לרמת הרכבים בגבול והתצפיות. הרמטכ"ל, יש לציין, מתייחס לזה בתר"ש שהוא בונה, לכל הנושא של הגנת הגבולות כמו גם התמרון ביבשה. בצבא מאמינים שהתר"ש יספק מענה גם ללקחים רבים שיעלו בתחקיר הפיגוע.