בזמן שהמלחמה בחמאס כבר נכנסת לחודשה השביעי, גורם נוסף – ששמו "תמים" לכאורה – נכנס בהדרגה לתמונה: ועדות החירום של חמאס. אפשר לחשוב בטעות שמדובר בגוף לגיטימי ששומר על סדר וביטחון, בדומה לראשי עיריות ולהנהגה מקומית – אך אין מקום להתבלבל: מדובר בחמאס לכל דבר, וצה"ל נלחם גם בו. המאבק בו לא דובר מספיק עד כה, אך המעשים בשטח מעידים שגם הוועדות הללו על הכוונת, וגם הן מטרות צבאיות.
רק השבוע חוסל חאתם אל-ע'מרי, יושב ראש ועדת החירום הממשלתית של חמאס במחנות המרכז. בהודעת צה"ל נכתב כי המחבל "היה במקביל גם פעיל בזרוע הצבאית של חמאס בתחום שיגורי התמ"ס (תלול מסלול) בגדוד מע'אזי שבחטיבת מחנות המרכז".
הפלסטינים החשיבו אותו למעין ראש עירייה, ובצה"ל מסבירים כי הוא נחשב ל"חזק מספיק" כדי להחזיק בשני תפקידים באותה העת. לאחר שהתקבל בתקופה האחרונה מידע מודיעיני באמ"ן על אודותיו, מטוסי קרב של חיל האוויר חיסלו אותו ביום ראשון – וצה"ל מיהר לפרסם את פרטיו ולקבל אחריות, ובכך להצהיר כי בכירי ועדות החירום נחשבים ליעדים צבאיים ואינם חסינים.
חשוב להבין: ועדות החירום של חמאס הן למעשה גוף צללים שפועל תחת תנועת חמאס. העומדים בראשן מקורבים להנהגת ארגון הטרור. על הוועדות מוטלת בפועל אחריות השלטון והמשילות של חמאס ברצועה: תפקידן להפעיל את כל מערכי השלטון ולנהל את השגרה היומית של התושבים בגזרתם, ליצור תמונת מצב ולהשתתף בתהליכי קבלת החלטות אסטרטגיות של הנהגת חמאס.
השבוע סיכם צה"ל חצי שנה של לחימה שבה הוא פועל להשיג את המטרות שהוגדרו לו: שחרור החטופים, מיטוט שלטון חמאס והשבת הביטחון לגבולות. במקביל למאמץ המבצעי של הכוחות בשטח ולמאמצים נגד הזרוע הצבאית של חמאס, בצה"ל ובאגף המודיעין השקיעו משאבים רבים כדי לצלול לעומקן של הוועדות, מתוך ההבנה שהן המפתח למיטוט שלטון ארגון הטרור ברצועה.
בהיעדר גוף שלטוני מסודר, ועדות החירום של חמאס משמשות הלכה למעשה גוף שלטון שדרכו בכירי חמאס מנהלים את הדירקטיבה שלהם בשטח. את הוועדות מכנים בצה"ל "תמונת צללים" של חמאס, שבה פקידים נמצאים בקדמת הבמה אך מופעלים לפי העקרונות של חמאס.
מדובר על עשרות יושבי ראש של ועדות, שמחולקים לאזורי שליטה. מחשש להתקוממות התושבים מפעיל חמאס מערך שיטור וריגול ואף מנהל את חלוקת הכספים לזרוע, לתנועה ולממשלה. ועדות החירום מנהלות מעקב אובססיבי אחר תמונת המצב ברצועה, ומשקפות את הממצאים באופן שוטף להנהגת התנועה. הכסף נחשב לליבה של שליטת חמאס בשטח, ועל כן מוודא המערך שפעילי חמאס מקבלים כסף כל העת.
ההשתלטות על הסיוע ההומניטרי
ועדות החירום מורידות הנחיות לאזרחי עזה מהנהגת חמאס, מונעות פינוי תושבים מאזורים שבהם פועל חמאס ברצועה – ואף משתלטות על חלוקת המזון ושודדות אותו. אין מדובר בעובדי סיוע או חלוקה, אלא בגרעין השליטה של חמאס, ומטרתו לנתב כמה שיותר מהמשאבים לטובת ארגון הטרור. באמצעות השליטה במשאבים מנסה חמאס ליצור מצג שווא ולצייר עצמו כמי שדואג לאנשי הרצועה ולתושביה ואחראי לחלוקת הסיוע ההומניטרי.
במהלך המלחמה גבר המאמץ של צה"ל לפגוע בוועדות החירום. בהכוונה של אמ"ן והשב"כ תקפו כוחותינו כ-80 נכסים ותשתיות המשמשים את ועדות החירום, וחיסל בכירים ודמויות משמעותיות בהן. כך, לדוגמה, ב-18 במרץ חוסלו שלושה יו"רים בצפון רפיח ובמזרחה, וגם קצין המבצעים של הוועדות.
אך המציאות אינה נוצצת: מדובר בגוף חזק בעל יכולת הסתגלות שלא מתכנן לוותר. גורמי צבא מתארים את ההתמקמות של חמאס בבתי חולים ברחבי הרצועה בעקבות הרס התשתיות. במהלך פעילות אוגדה 162 בבית החולים שיפא, שאליו צה"ל חזר בפעם השנייה, נמצאו ממצאים רבים כמו חמ"לים, חדרי חקירות וכספים המעידים על נוכחות הארגון. כמו כן התקבלו עדויות על חקירות פנימיות שביצע ארגון הטרור בעינויים בין כותלי בתי החולים.
צה"ל מכוון לפגיעה בצמרת הוועדות ובליבתן, מה שסודק את תמונת החסינות שלהן. הפגיעה בבכירי הוועדות ובתשתיותיהן יצאה לדרך לאחר תהליך ארוך של "הפללה" משפטית על פי נוהלי הדין הבין-לאומי, המתאפשרת בעקבות ההבנה שהתפקוד השלטוני הכרחי לתפקוד הצבאי של חמאס.
תופעת ועדות החירום של חמאס מזכירה תופעות דומות במשטרים טוטליטריים אחרים – מנגנוני ביטחון שנבנו לאורך שנים ואינם מתפרקים בקלות. בצה"ל קיימת הבנה שיש לפגוע במשילות חמאס ברצועה כחלק אינטגרלי מתהליך מיטוט שלטון חמאס ומהשגת מטרות המלחמה. גם כאשר שאלת "היום שאחרי" עוד פתוחה, בצה"ל נחושים שלא לאפשר לוועדות הללו להחזיר את הניהול לידי חמאס בכסות של פקידים, חליפות ומנגנונים "אזרחיים" שמניעים כסף לאנשי חמאס ומעבירים את הסיוע מהאזרחים – אליהם.
הפרטים המופיעים בכתבה הותרו לפרסום בידי הצנזורה הצבאית